Connect with us

Szarvas

Mentő Mackók kerültek a szarvasi mentőautókba

Jelen Pál állomásvezető és Lutár Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)
Jelen Pál állomásvezető és Lutár Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Ötven darab Mentő Mackót ajándékozott a Magyar Református Szeretetszolgálat a Szarvasi Mentőállomásnak. Az apró plüssfigurák a jövőben krízishelyzetbe került gyerekeket segítenek, bízva abban, hogy lelki támaszt jelentenek a legnehezebb pillanatokban. Az adomány a XXII. Szarvasi Szilvanapok forgatagában ért célba, ahol a mentőállomás dolgozói épp szolgálatot teljesítettek.

– Egy nagyon jó barátom Szombathely térségében utazott együtt a családjával, és velük volt a testvére kisgyermeke is. Egy kamionsofőr figyelmetlenségéből fakadóan átsodródtak a szemközti sávba. Szerencsére nem csapódott beléjük egy másik autó, de könnyebb sérüléseket szenvedtek. Mentőt kellett hívni hozzájuk. Mint kiderült, a gépjárműben volt egy Mentő Mackó. Ettől a naptól kezdve a maci nélkülözhetetlen társa lett a gyereknek, mivel meg tudta adni azt a biztonságérzetet, amilyen célból eredetileg készült – elevenített fel a történetet Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese.

Hangsúlyozta, a mackók a Magyar Református Szeretetszolgálat rehabilitációs foglalkoztatási programján belül készülnek, megváltozott munkaképességű munkavállalók keze által. Ezáltal a program kettős célt szolgál, hiszen már az elkészítés során is nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a munkaerő-piacról kiesett munkavállalók ismét érezhessék, értékes munkát végeznek. Jelenleg két kis „maciüzem” működik, Harsányban és Sarkadon.

Az előzményekről szólva elmondta, a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat munkája tavaly decemberben fonódott össze. Az elmúlt hónapok bebizonyították, a gyerekek nagyon hálásak a gesztusért, ami egyúttal a szakemberek munkáját is megkönnyíti.

– Éves szinten 1-1,1 millió az országosan ellátottak száma, ebből kb. 45 ezer gyermek. Ezek a kis mackók nem csak akkor jelentenek segítséget, ha ők kerülnek bajba, hanem akkor is, ha jelen vannak egy baleset bekövetkezésekor. Meg tudják a macit simogatni, hozzá tudnak bújni. Ez nagy megnyugvást jelenthet akkor, amikor még talán még fel sem fogták, hogy mi történt velük. A mentődolgozók is mindent megtesznek a lelki számasz nyújtásában, de emellett nagyon hasznos kis plüssbarát – beszélt a tapasztalatokról Jelen Pál állomásvezető.

Úgy véli, gyakran a lelki megnyugtatás sokkal többet jelent, mint a fizikai ellátás. A gyerekeket ugyanis a legtöbbször nem éri komolyabb baleset. Egy-egy kisebb balesetnél vagy rosszullétnél pedig sokat jelent a mentős kollégák empátiája és kedvessége, amit most már egy mackó átnyújtásában is kifejezhetnek.

Az elmúlt hónapok során az MRSZ már több mint 7000 Mentő Mackót adott át az Országos Mentőszolgálatnak, amelyeket folyamatosan osztanak ki a régióközpontok között. Célkitűzésük, hogy a Szeretetszolgálat által gyártott, pihe-puha plüssmacik kerüljenek az ország minden mentőautójába.

Népszerű

Békésszentandrás és Csabacsűd is 100-100 milliót kapott

Közérdekű

A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán)

Június 12-től megnyitja kapuit a Szarvasi Vízi Színház

Színház

Fotó: Városi Könyvtár Fotó: Városi Könyvtár

A szarvasi könyvtár élete az elmúlt hetekben

Kultúra

A Ligeti sportpálya tribünje ma reggel (Fotó: Babák Zoltán) A Ligeti sportpálya tribünje ma reggel (Fotó: Babák Zoltán)

Mától visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre

Közérdekű

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect