in

Domborművet avattak Lőwy Árpád tiszteletére

0

Már nem csak a Vízi Színház egyik bástyája, hanem egy oldalfalon elhelyezett dombormű is emlékezteti az utókort dr. Réthy Lászlóra. A neves numizmatikus, etnográfus Lőwy Árpád néven vonult be az irodalomtörténetbe. A főként pajzán verseiről ismert költő 1851-ben született Szarvason. Ennek apropóján Demeter István kezdeményezésére szeptember 7-én, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesülete avatott emléktáblát a tiszteletére.

Az ünnepség a szentegyházi Gold Band zenekar örömzenélésével vette kezdetét, majd dr. Dózsa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója egy versén keresztül idézte fel a poéta alakját. Ezt követően Závoda Ferenc egyesületi elnökkel és Babák Mihály polgármesterrel közösen leleplezték a domborművet, amely ezen túl a Vízi Színház déli bejáratánál fogadja a látogatókat.

Szenes János, a Kárpát-medencei szobormisszió képviseletében szólt a megjelentekhez. Az közelmúlt történései között említette, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően egy Dobó-szobor került a felvidéki Szerednyére, egy Petőfi-szobor Székelykevére, nemrégiben pedig Pécskán egy Szent István-szobrot avattak. Ekkor fogalmazódott meg a folytatás ötlete, hiszen Lőwy a Pécska közelében fekvő Aradon hunyt el.

– Lőwy Árpád nevét, bármilyen hihetetlen, Párizstól Bécsen, Budapesten keresztül Szarajevóig mindenki ismerte Európában. A Ferenc-Jóská-s békeidőben és az I. világháború idejében imádták a verseit és azokat az esteket, ahol nem kisebb kortársak fordultak meg, mint Krúdy Gyula, Osvát Ernő vagy Szép Ernő – tett gondolatban egy gyors időutazást.

Túri Török Tibor Pro Cultura-díjas szobrászművész, a dombormű készítője telefonon keresztül lehetett részese az eseménynek. Mint elmondta, kedvenc városába került az alkotás, amellyel öt éve került közelebbi kapcsolatba. Azóta minden évben részt vesz a Kárpát-medencei Nemzetiségek találkozóján, ahol minden alkalommal megajándékozzák a díszvendéget egy-egy szoborral.

Mint mondta, van még „száraz puskapora”. Tervei között szerepel Árpád vezér mellszobrának és Terstyánszky Ödön kétszeres olimpiai bajnok kardvívó emléktáblájának az elkészítése is. Závoda Ferenc felvetésére reagálva ígéretet tett, hogy jövőre a Bolza-bástyát is egy alkotása fogja ékesíteni.

Babák Mihály zárszóként elárulta, a Cervinus Teátrummal együtt gondolkodva még számos ötletük van, amelyeket megvalósítva még otthonosabbá tehetik a Vízi Színházat.

0

A zsűrinél és a közönségnél is jelesre vizsgáztak a szilvanapi sütemények

Jelen Pál állomásvezető és Lutár Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)0

Mentő Mackók kerültek a szarvasi mentőautókba