Connect with us

Oktatás

Barangolás Székelyföld kincsei között

Iskolánk évek óta résztvevője a „Határtalanul!” programnak, melynek keretében erdélyi kiránduláson vettünk részt 8. évfolyamos diákjainkkal. A tanulmányút célja az volt, hogy képet kapjunk az erdélyi magyarság mindennapjairól, megismerjük az iskolai életet, kapcsolatot teremtsünk a külhoni tanulókkal, s átfogóbb képünk legyen a Kárpát-medence földrajzáról, népeinek történelméről. „Barangolás Székelyföld kincsei között” címmel adtuk be a nyertes pályázatunkat.

Utazásunk első állomása Arad volt, ahol az aradi Szabadság-szobornál megemlékeztünk a 13 vértanúról, majd koszorút helyeztünk el tiszteletünk jeléül. Ezt követően meglátogattuk az aradi tizenhárom emlékművét. Lippán megtekintettük Solymos várának maradványait. A délután folyamán Déva várához látogattunk el, melynek legendáját mindannyian ismerjük. Kőmíves Kelemenné balladáját ismerve még nagyobb élmény volt számunkra a várban tett séta. Romániában csak szeptember 16-án kezdődik a tanév, így iskolalátogatásunk helyszíne a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézménye volt, ahol bemutattuk városunkat, iskolánkat. A Luther színjátszó csoport műsorral kedveskedett vendéglátóinknak, majd átadtuk tanulást segítő ajándékainkat az ott élő gyermekek számára.

Másnap egy izgalmas utazás következett a középkori Vajdahunyad várába. A lenyűgöző szépségű kastély felfedezése után Gyulafehérváron folytatódott kalandozásunk. Megtekintettük az érseki székesegyházban Hunyadi János, János Zsigmond és Fráter György szarkofágját, valamint a csodálatos várnegyedet. Nagyenyeden meglátogattuk a híres Bethlen Gábor Kollégiumot, ahol felidéztük a Nagyenyedi két fűzfa történetét. Következett Erdély egyik különleges szépségű községe, Torockó, ahol nyáron kétszer kel fel a Nap.

Csütörtökön a tordai sóbányában folytattuk körutunkat és mindannyiunk egyik legszebb és legemlékezetesebb túráját tettük meg a Tordai-hasadékban. A nap végén  Kincses Kolozsváron barangoltunk, felkerestük Mátyás király szülőházát és szobrát.

Pénteken hazafelé indulva Nagyváradon, Ady „Pece-parti Párizsában” a püspöki székesegyházban jártunk, ahol megcsodáltuk az arannyal gazdagon díszített ereklyetartót, a Szent László-hermát, gyönyörködtünk a szecessziós építészet remekeiben. Nagyszalontán a Csonka-torony aljában Arany Jánosról szóló interaktív irodalomórán vettünk részt, majd megkoszorúztuk a költő emléktábláját.

A négynapos út alatt nemcsak Erdély kincseit fedeztük fel, hanem idegenvezetőnk, Bicsak Brigitta személyén keresztül követendő példát kaptunk az erdélyi magyarok hazaszeretetről is.

Biacsné Bajusz Szilvia – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola

Népszerű

A plakáton székelyes diákok láthatók (Forrás: Székely Mihály Szakképző) A plakáton székelyes diákok láthatók (Forrás: Székely Mihály Szakképző)

Irány Európa! Újabb sikeres Erasmus+ pályázatok a Székelyben

Oktatás

Ma lép érvénybe az ideiglenes járványügyi vasúti menetrend

Közlekedés

Pentaller Attila református lelkipásztor és Lázár Zsolt evangélikus esperes (Fotó: Babák Zoltán) Pentaller Attila református lelkipásztor és Lázár Zsolt evangélikus esperes (Fotó: Babák Zoltán)

Trianon100: Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek a szarvasiak

Szarvas

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Videokonferencia a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében

Békés megye

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect