in ,

Barangolás Székelyföld kincsei között

0

Iskolánk évek óta résztvevője a „Határtalanul!” programnak, melynek keretében erdélyi kiránduláson vettünk részt 8. évfolyamos diákjainkkal. A tanulmányút célja az volt, hogy képet kapjunk az erdélyi magyarság mindennapjairól, megismerjük az iskolai életet, kapcsolatot teremtsünk a külhoni tanulókkal, s átfogóbb képünk legyen a Kárpát-medence földrajzáról, népeinek történelméről. „Barangolás Székelyföld kincsei között” címmel adtuk be a nyertes pályázatunkat.

Utazásunk első állomása Arad volt, ahol az aradi Szabadság-szobornál megemlékeztünk a 13 vértanúról, majd koszorút helyeztünk el tiszteletünk jeléül. Ezt követően meglátogattuk az aradi tizenhárom emlékművét. Lippán megtekintettük Solymos várának maradványait. A délután folyamán Déva várához látogattunk el, melynek legendáját mindannyian ismerjük. Kőmíves Kelemenné balladáját ismerve még nagyobb élmény volt számunkra a várban tett séta. Romániában csak szeptember 16-án kezdődik a tanév, így iskolalátogatásunk helyszíne a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézménye volt, ahol bemutattuk városunkat, iskolánkat. A Luther színjátszó csoport műsorral kedveskedett vendéglátóinknak, majd átadtuk tanulást segítő ajándékainkat az ott élő gyermekek számára.

Másnap egy izgalmas utazás következett a középkori Vajdahunyad várába. A lenyűgöző szépségű kastély felfedezése után Gyulafehérváron folytatódott kalandozásunk. Megtekintettük az érseki székesegyházban Hunyadi János, János Zsigmond és Fráter György szarkofágját, valamint a csodálatos várnegyedet. Nagyenyeden meglátogattuk a híres Bethlen Gábor Kollégiumot, ahol felidéztük a Nagyenyedi két fűzfa történetét. Következett Erdély egyik különleges szépségű községe, Torockó, ahol nyáron kétszer kel fel a Nap.

Csütörtökön a tordai sóbányában folytattuk körutunkat és mindannyiunk egyik legszebb és legemlékezetesebb túráját tettük meg a Tordai-hasadékban. A nap végén  Kincses Kolozsváron barangoltunk, felkerestük Mátyás király szülőházát és szobrát.

Pénteken hazafelé indulva Nagyváradon, Ady „Pece-parti Párizsában” a püspöki székesegyházban jártunk, ahol megcsodáltuk az arannyal gazdagon díszített ereklyetartót, a Szent László-hermát, gyönyörködtünk a szecessziós építészet remekeiben. Nagyszalontán a Csonka-torony aljában Arany Jánosról szóló interaktív irodalomórán vettünk részt, majd megkoszorúztuk a költő emléktábláját.

A négynapos út alatt nemcsak Erdély kincseit fedeztük fel, hanem idegenvezetőnk, Bicsak Brigitta személyén keresztül követendő példát kaptunk az erdélyi magyarok hazaszeretetről is.

Biacsné Bajusz Szilvia – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola

0

Szemétszedéssel és kerékpárátadással indult a mobilitási hét

Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán)

Cherchez la femme! – Elmira – Dósa Zsuzsa