in

Nyolcvan százalékos megtakarítást várnak a kollégium energetikai korszerűsítésétől

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Átfogó energetikai beruházás vette kezdetét a GYSZC Székely Mihály Intézmény Kollégiumában. Egy KEHOP típusú pályázatból 155,08 millió Ft-ot fordítanak a födém hő-és vízszigetelése, a homlokzat szigetelésére, közel 500 nm-es területen a nyílászárók cseréjére, a nyeregtetős épület szigetelésére, valamint napelemek telepítésére. A projekt helyszínén szeptember 19-én Babák Mihály polgármester tett bejárást az intézmény vezetőivel és a kivitelezővel közösen.

A település vezetője kifejtette, a beruházás a gazdaságos üzemeltetés szempontjából komoly szerepet játszik. A megújuló energiahasználatnak és a korszerű hőszigetelésnek köszönhetően lényegesen javulnak a hőmutatók, a megtakarított összeget pedig a fenntartó az oktatásra fordíthatja.

Hozzátette, a térségi beiskolázás miatt fontos, hogy a korszerű iskolaépület mellett a lakhatást szolgáló egységek is megfeleljenek a 21. század elvárásainak. Úgy véli, noha a fenntartói feladatokat már nem helyben látják el, az átalakult rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az önkormányzat az utaztatást bérletekkel segíti, a távolabbról érkezőknek pedig a kollégium jelenti a megoldást.

Frcska Zoltán kollégiumvezető kérdésre válaszolva elmondta, az 1975-ben épült épület felett már eljár az idő. A fenntartó Gyulai Szakképzési Centrum lehetőségeihez mérten korábban is segítette az épület folyamatos megújulását, de ez eddig leginkább a belső részre korlátozódott. Az utóbbi években pl. megszépült az aula, új bútorok kerültek a szobákba, de komolyabb fejlesztésre nem került sor.

– Maximális kihasználtság mellett 120 fő befogadására alkalmas az épület. Két évvel ezelőtt még 100 tanuló lakott a kollégiumban, szeptembertől azonban már csak 80 fővel működik. Ezt a létszámot egészítik ki a nyári szünetben érkező vendégek. A középiskola tanulólétszámának átlagosan 20%-át teszik ki a diákotthoni ellátást igénybe vevő tanulók. A csökkenésnek elsősorban demográfiai okai vannak, ami a képzésben is megjelenik – tájékoztatott a kollégiumi férőhelyek kihasználtságáról.

Hozzátette, terveik közé tartozik a kollégium ellátást igénylők körének kiszélesítése, mégpedig olyan módon, hogy a vidéki tanulók mellett a szociálisan rászoruló gyerekeknek is helyet biztosítanának.

A kivitelező Hartmann Építőipari Kft. öt pályázó közül került ki győztesen a közbeszerzésen. Hartmann Zoltán, a békéscsabai székhelyű cég ügyvezetője elmondta, már gőzerővel zajlanak a munkálatok. Hamarosan megkezdődik a homlokzat hőszigetelése, a lapostető hő-és vízszigetelése, jövő hónapban pedig a nyílászárócserére kerül sor.

– Több mint 80%-os energiamegtakarítást eredményez ez a beavatkozás, köszönhetően többek között a 15 cm-es homlokzati hőszigetelésnek és az új, korszerű nyílászáróknak – vetítette előre a beruházásból adódó kiadáscsökkenést.

A beruházás átnyúlik a téli hónapokon, elkészülési határideje várhatóan április vége.

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)0

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Dr. Lesfalvi Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Életminőség-javító programot ígér a szentandrásiaknak dr. Lesfalvi Balázs