in

Bringás reggeli: Jutalom a nap elején

Ruzsinszki Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)0
Ruzsinszki Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Az előző évek tapasztalataiból tanulva egy fél órával későbbre időzítették a kezdést pénteken az Európai Mobilitási Hét szarvasi programsorozatának szervezői. A munkakezdést és az iskolai rohamot alapul véve a szervezők reggel fél hét és nyolc óra között vértezték fel szendvicsekkel és lélekmelengető teával a kerékpárral, gyalogosan a Fő téren áthaladó közlekedőket. Az évről évre visszatérő akció ellenére sokan rácsodálkoztak a figyelmességre, míg másoknak a finom falatok reményében könnyebben ment az ébredés.

– Anyukám mondta, hogy lesz ma egy ilyen esemény, ezért erőt gyűjtöttünk tesómmal, és egy kicsit korábban keltünk. Elsősorban a rendezvény hangulata vonzott, de annak is örültünk, hogy kapunk reggelit – újságolta kipirult arccal Kasnyik Hédi, aki a Gyakorlóintézmény felé tekerve iktatott be egy néhány perces megállót.

A bringás reggeli névre keresztelt programelem elmaradhatatlan segítői a Székely Mihály Intézmény diákjai, akik már a hajnali órákban kitelepültek a helyszínre. Nekik nem csak a koránkeléssel, hanem nulla fok körüli hőmérséklettel is meg kellett küzdeniük, hogy kezdésre mindennel elkészüljenek. Ez utóbbi egyébként olyannyira jól sikerült, hogy már a kora reggeli tekerőket is meg tudták lepni néhány finom falattal.

– Nagyon felkészültünk a mai napra. Kenyérből már legalább 15-20 kg-ot kentünk meg, és kb. ugyanennyi felvágott fogyott. Mellette vajból is legalább 4-5 kétliteres dobozt használtunk fel, de gyümölcsből és teából sem lehet okunk panaszra – végzett gyors fejszámolást Oberna Renáta, aki már hatodik alkalommal állt be az ideiglenes pult mögé. – Van, aki zavarban van, amiért étellel kínáljuk, de a legtöbben mosolyognak, és hálásak a figyelmességért – összegezte a tapasztalatokat.

A nap házigazdája a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete és a Rádió Szarvas volt. Závoda Ferenc elnök hagyományosan az éteren keresztül is kerékpáros közlekedésre buzdította a szarvasiakat, s folyamatosan tájékoztatta a hallgatókat az esemény fejleményeiről.

Krivik Viktor főszervező elmondta, nem csupán jutalmazásnak szánják a kezdeményezést, hanem abban is bíznak, hogy motiváló ereje van. Mindazonáltal úgy látja, a felgyorsuló és elkényelmesedő világ ellenére Szarvason sokan használják a mindennapi közlekedésben a kétkerék meghajtású járművet, a visszatartó erőt pedig leggyakrabban a kedvezőtlen időjárás vagy a hideg jelenti.

– A ma reggeli rádiós bejelentkezésekből az is kiderült, hogy van, aki kifejezetten a rendezvény miatt pattan ilyenkor kerékpárra, és egész héten azzal közlekedik – érzékeltette a településen 13 éve futó sorozat hatását. – A hét mottója a „Sétálj velünk!” volt, ami minden nap megjelent valamilyen formában. Szemet szedtünk, sportnapot tartottunk, és a véradásra érkezés módját is az autómentes közlekedéshez kötöttük. Zárásként vasárnap közel hatszáz főt várunk az I. Körös-körül a Körös körül futógálára.

A szeptember 16-22. között programokat követően ismét felkerestük az események lebonyolítóját, aki egyébként a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége (KETOSZ) titkári feladatait is ellátja. Összegzésként elmondta, az előző évekhez képest mind támogatói körben, mint létszámban sikerült előrelépniük. A hét koronáját a futógála jelentette, amelyet a nagy sikerre való tekintettel jövőre folytatni szeretnének.

Dernovics Tamás (Fotó: Keller Dávid)0

Fájó vereség a Hunyadi otthonában

Dr. Melis János címzetes főjegyző és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)

Csökkenő kamionforgalmat és kevesebb közlekedési lámpát hozhat az M44-es