in

Halőröknek tartottak versenyt és szakmai továbbképzést Szarvason

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Szarvas adott otthont az Országos Halőri Versenynek és Szakmai Találkozónak. A szeptember 23-25. között rendezett megmérettetésen a MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) már harmadik alkalommal kívánta népszerűsíteni, ill. fókuszba állítani a halőri hivatást. A Szarvas-békésszentandrási Holt-Körös partján a tavalyi évhez hasonlóan ismét 24 szervezet halőrei sorakoztak fel, hogy háromfős csapatokat alkotva próbára tegyék tudásukat és erőnléti felkészültségüket.

Babák Mihály polgármester a Liget Wellness és Konferencia Hotelben tartott megnyitón örömét fejezte ki a néhány éve történt vízkezelői fenntartóváltással kapcsolatban. Úgy látja, a KHESZ jó gazdája a holtágnak, és a haltelepítések mellett odafigyel a horgászokra és a szabályok betartatására is.

Nemes Attila, a Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója rámutatott, a horgászokról kialakult, olykor kissé negatív kép az utóbbi években sokat javult. Emellett büszke arra is, hogy Dél-Kelet Magyarország viszonylatában ebben a térségben van lehetőségük a legtöbb hal telepítésére.

Láda Gáspár, a MOHOSZ alelnöke köszöntőjében megfogalmazta, bár a verseny technikai okok miatt került ismét Szarvasra, a tavalyi év bebizonyította, hogy a KHESZ profi házigazdája a rendezvénynek. A részvevőknek azt kívánta, hogy a rendezvény ne csak a versenyzésről szóljon, hanem beszélgessenek, és minél több hasznos információt osszanak meg egymással.

– A horgászok megkapták a nagy természetes vizeket, ami automatikusan magával vonta a halőri létszám intenzív emelkedését. Ezek a vízterületek nagy kiterjedésűek, ezért immár arról tudunk beszámolni, hogy hatszáz főt is meghaladó az a halőri létszám, aki a horgásztársadalomban alkalmazotti szinten végzi ezt a feladatot. Emellett ezer főnél is magasabb azoknak a száma, akik halőrzési munkát végeznek társadalmi keretek között – adott betekintést erre a területre.

A tapasztalatokról szólva elmondta, a horgászok alapvetően jogkövető magatartást folytatnak. A fogási naplók összesítéséből kitűnik, hogy évente kb. 20 millió alkalommal horgásznak Magyarországon, s ezeknek az alkalmaknak mindössze egyezrelékében van szükség halőri intézkedésre. Ugyanakkor azt is tudják, hogy a valós szabálysértések száma ennél magasabb, ezért tartják fontosnak pl. a halőri állomány folyamatos fenntartását, képzését.

Nyitásként a résztvevők előadásokat hallgathattak dr. Gorda Sándor halgazdálkodási szakértőtől, később pedig szakmai továbbképzésen vettek részt. A nap hátralévő részében kötetlen beszélgetéseken keresztül tapasztalatcserére és az észrevételek megbeszélésére nyílt lehetőség. Késő délután az elméleti tesztre került sor. A halőröknek hidrobiológiai, általános halismereti, halrendszertani, rendészeti és halászati őri témákban kellett helyes válaszokat adniuk.

A verseny második napja szakmai és ügyességi gyakorlati vetélkedőkkel folytatódott. A csapatoknak szárazföldön és vízen egyaránt számot kellett adni tudásukról. A harmadik nap horgászversennyel kezdődött, melyen egy halőr vett részt. A csapat többi tagja célbadobásban és motorcsónakos feladatokban mutatta meg rátermettségét.

A verseny végéhez közeledve rendkívül szoros eredmény alakult ki, de végül idén is – immár zsinórban harmadjára – a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. csapata végzett az első helyen.

Fotó: Babák Zoltán0

Szent Mihály-napi tűz a Körösön

Fotó: police.hu

Két kerékpáros sérült meg Szarvason