in

Egy bejárás = négy szalagátvágás

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Talán még soha nem volt olyan magas az egy bejárásra jutó szalagátvágások száma, mint szeptember 26-án. A találkozópont ezúttal az „Aprók kertje” bölcsődénél volt, ahol mintegy bruttó 28,5 millió Ft értékben került sor felújításra és eszközbeszerzésre.

Babák Mihály polgármester a beruházás részleteiről szólva elmondta, a projekt keretében valamennyi férőhely részleges fejlesztése és új eszközökkel történő kibővítése valósult meg. Többek között megtörtént a padlóburkolat részleges felújítása, a falak glettelése, festése, 125 m hosszan a belső kerítés cseréje, valamint külső árnyékolókat helyeztek ki.

A gazdaságosan nem használható eszközöket modern, energiatakarékos tárgyakra cserélték. Telepítettek három kültéri árnyékolóval ellátott homokozót, vásároltak hat csoportszobai szekrénysort, öltözőszekrényeket, asztallal kiegészített kisgyermeknevelő székeket, étkező garnitúrákat, irodai és etetőszékeket, pelenkázóasztalokat, csoportszobai szőnyegeket és lepedőket. Emellett 72 négyzetméteren gumitéglát telepítettek az udvari játékeszközök alá.

A konyhai-és mosókonyhai eszközök köre is bővült. Egyebek mellett légkeveréses ipari sütőt, gáztűzhelyet, üstöt, hűtőgépet, mosogatógépet, mosógépet, centrifugát és szárítógépet szereztek be. A kivitelező a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. volt.

Mint elhangzott, a bölcsődébe jelenleg – a beszoktatás időszakában – 53 kisgyermek jár, de tavasszal előreláthatólag már teljes kihasználtsággal, azaz 87 fővel fog működni.

A második helyszínt a Posta előtti, felújított járdaszakasz jelentette. Ez a rész a Széchenyi utcától egészen a Petőfi utcáig tart. A Szabadság utcai szakasz tartalmazza az előző szakaszokkal megegyező színű térkőburkolat kiépítését, melyet a mai követelményeknek megfelelő akadálymentesítéssel, tereprendezéssel egészítettek ki.

Mint elhangzott, a kivitelezésnél nagy hangsúlyt fektettek a gyalogos közlekedés biztonságának fejlesztésére is, ezért a Széchenyi és a Lehel utcánál is gyalogos átkelőhelyeket létesítettek. A felújítás során az emeletes épületek főbejáratához is csatlakoztak, így a lépcsőházak megközelítése biztonságosabbá vált. Emellett felújították a Széchenyi utcai parkolók előtti, leromlott állapotú járdarészt is.

A felújítás összege 17,65 millió Ft volt, a kivitelezést a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Nonprofit kft. végezte.

Ezt követően a képviselők a Csokonai utcai és a dr. Melich János utcai szakaszokat adták át, amelyek az első lakossági hozzájárulással készült belterületi utak. A 180 m hosszúságú, 3 m szélességű, kb. 50 cm széles visszatömörített padkarendezéssel készült Csokonai út teljes költsége bruttó 12,2 millió Ft, amelyből kb. 3 millió Ft-ot az utcában lakók fedeztek. Az egy ingatlanra eső rész bruttó 180 ezer Ft volt. A dr. Melich János utcában készült út 167 m hosszú, összköltsége 12 millió Ft volt. A lakosság itt ugyancsak nagyságrendileg 3 millió Ft-tal járult hozzá a megvalósuláshoz.

Zárásként az önkormányzat tagjai szemrevételezték a felújított Bacsó utcai óvodát és az előtte húzódó – az idő szerint – még fejlesztés alatt álló út és járdaszakaszt is.

Fotó: Babák Zoltán0

Egyetlen élet során történhet két csoda?

Egy hétvége, két birkózóverseny