in

A kor hősei azt várják el, hogy hűek legyünk elveinkhez

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Nemzeti énekünk, a Himnusz dallamának elhangzását követően Molnár József polgármester köszöntötte az emlékezőket az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett ünnepségen. Csabacsűd polgármestere beszédében rámutatott, hazánk fiai a történelem során nagyon sok harcot vívtak, de azok sajnos az adott korban sohasem hozták meg a remélt sikert. A kitűzött célok csak évek, évtizedek múlva váltak valósággá.

Kitért arra is, hogy 63 évvel ezelőtt az elégedetlenség, a harag és a felháborodás vitte az utcára, a barikádokra az embereket. Olyan világosan megfogalmazott célokért küzdöttek, mint az ország függetlensége, semlegessége, a többpártrendszeren alapuló demokrácia, az alkotmányosság és az emberi munka értelme.

– A kor hősei nem azt várják el tőlünk, hogy kívülről fújjuk az eseményeket, azok kronológiáját. Azt viszont elvárják, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez. Részesei legyünk arra a hitnek, egységnek, amellyel a magyar nép jövőéjért áldozták életüket. Vérükkel áldoztak a diákok, a pedagógusok, a mérnökök, a munkások, a katonák, a családapák, az egyszerű emberek – fogalmazta meg a történelmi esemény üzenetét.

A szabadságvágy elnyomta a félelmet, a magyar emberek igazságérzete megmutatta, hogy a szív, a haza és a hazaszeretet mire képes. Úgy véli, a világ olykor-olykor egy képletes vállveregetéssel elismerte a magyar törekvéseket, de amikor cselekedni kellett, magunkra maradtunk.

Utalt Kennedy amerikai elnök 1960-ban megfogalmazott szavaira, aki azt mondta, hogy 1956. október 23-a örökre be van jegyezve a szabad emberek, a szabad népek krónikáiba. A bátorság, az öntudat, a diadal napja volt.

– A függetlenségért, az önállóságért az elmúlt évtizedekben és manapság is folyamatosan küzdenünk kell. Igaz, hogy nem a harctereken, hanem a tárgyalóasztalok mellett kemény küzdelem folyik Magyarország önállóságáért, szuverenitásáért. Ebben kell, hogy 1956 néven ismert és névtelen hőseinek tettei példát adjanak nekünk. Nem elég emlékezni hősies tetteikre, nem elég az áldozatok előtt tisztelegni, kötelességünk üzenetüket megérteni és tenni érte – zárta gondolatait.

A folytatásban a Békéscsabai Jókai Színház színművészeinek, Tomanek Gábornak és Nagy Erikának a műsorát hallgathatta meg a közönség Tábor Lajos pedagógus közreműködésével.

-’56 megítélése a mai napig kérdések sorát veti fel, hiszen csak az 1980-as évek végén indulhatott meg. De bizton állíthatjuk, hogy ’56 a magyar történelem legfényesebb lapjai közé tartozik. Üzenete napjainkban is megszívlelendő: a szabadságért tenni kell. Nem csak szavakkal, de tettekkel is bizonyítanunk kell, hogy képesek vagyunk áldozatokat hozni, mint ahogyan a forradalom hősei tették – foglalta össze Tábor Lajos az októberi események legfőbb mondanivalóját.

Az esemény az ’56-os emlékmű megkoszorúzásával és a Szózat eléneklésével ért véget.

Dankó Béla (Fotó: Hegedűs Éva)0

Dankó Béla: Nem engedünk az ’56-ból!

Endrefalvi második gólja (Fotó: Babák Zoltán)0

Csabacsűd megszórta Gádorost