in

Megalakultak a szarvasi nemzetiségi önkormányzatok

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Október 28-án tartották alakuló ülésüket Szarvas város nemzetiségi önkormányzatai. Mind a szlovák, mind a roma nemzetiségi önkormányzat létszáma a korábbi ciklushoz képest bővült, mivel a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény kimondja, hogy a települési önkormányzati képviselők száma öt fő, ha legalább százan vannak a névjegyzékben.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Szarvason a szlovák nemzetiségi választáson 326 fő (63,57%) jelent meg, akik közül 310 fő adott le érvényes szavazatot.  A hat jelölt közül végül régi-új képviselőként Frankó Anna (83,8%) és Kita Anikó Irén (61,37%) kerültek be az önkormányzatba, új tagként pedig Kmotricza Margit (58,57%), Wéberné Hanzó Teréz (42,37%) és Szemenyei Márta (37,07%) kezdhetik meg a munkát. Valamennyien a Magyarországi Szlovákok Szövetsége-COS-Identita-Dolina Egyesület jelöltjei.

– Már a választás előtt tudtuk, hogy Medvegy Pálné és Rágyanszki György képviselők nem indulnak, ezért próbáltunk olyan embereket megszólítani, akikre hosszú távon is számíthatunk. Tudatosan építkeztünk – tájékoztatott Frankó Anna, Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának újonnan megválasztott elnöke.

Mint mondta, Kmotricza Margit tevékenysége közismert a szlovákság terén, mivel hosszú éveken keresztül a szlovák önkormányzatban dolgozott titkárnőként. Jó pályázatíró és jó tolla van, ezért ezeken a területen számítanak a segítségére. Mivel kertészeti végzettsége is van, fontos részfeladata lenne továbbá a Szlovák Általános Iskolával  közösen működtetett gyakorlókert gondozása is. Wéberné Hanzó Teréz az egyedüli Magyarországon, aki szlovák néprajzos végzettséggel rendelkezik. Ő a Szlovák Tájház üzemeltetésébe kapcsolódna be, jelenleg is a működési engedély megújításához szükséges leltárt végzi. Szemenyei Márta a szlovák iskola szülői munkaközösségének alelnöke. Őt azzal a szándékkal vonták be, hogy segít a szülők mozgósításában, és bekapcsolja őket a szarvasi szlovákok közé.

Legfőbb eredményeik egyikének a Szlovák Tájház felújítását tartja. Ezt egészítette ki idén a tisztaszoba falfestése és a díszítőfestő munkálatok, amelyet 50%-ban a Lechner Tudásközpont finanszírozott. Másik nagy sikerüknek a gyakorlókert elindítását tartják, amelyet a Szlovák Általános Iskola tanulói, pedagógusai örömmel vettek birtokukba. Külön köszöntetét fejezte ki a szülőknek, akik ugyancsak rendszeresen segítettek a kert karbantartásában.

Az elkövetkező ciklus egyik legfontosabb feladatának az Eötvös utcai Közösségi Ház felújítását tekintik, amely az ún. városi LEADER forrásból pozitív elbírálásban részesült. A kb. 45 millió Ft összköltségvetésű pályázat lehetővé teszi az aláfalazást, a szigetelést, a fűtéskorszerűsítést, a padozat cseréjét, a szociális helyiségek és nyílászárók felújítását is. Emellett – ugyancsak nyertes projektből – a szarvasi szlovák kultúrértékek bemutatását is tervezik hat hagyományőrző program formájában, illetve három kiadvány is napvilágot látna.

A roma nemzetiségi önkormányzati választáson 9 jelölt mérettette meg magát, akiket két jelölőszervezet, a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete (CÖCE) vagy a Lungo Drom Országos Cigány és Érdekvédelmi Polgári Szövetség támogatott (LUNGO DROM). A 438 választópolgár 64,14%-a (281) fő adta le a voksát. Közülük kettő érvénytelen volt.

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

A választópolgárok bizalmat szavaztak a korábbi tagoknak, Nagy Nikolettnek (65,59%), Rostás Zsoltnak (50,18%) és Romhányi Tibornénak (48,15%), mellettük Romhányi Tibor (45,88%) és Jónás Jánosné (44,09%) egészítették ki az öt főre bővült testületet.

– Mi erre az eredményre számítottunk, de meg kell, hogy mondjam, hogy volt egy ellenzék, akitől tartottunk. Az ellenfelet soha nem szabad lebecsülni. Látom azt, hogy több év kell ahhoz, amíg az ember kialakítja a kapcsolatrendszert a városvezetéssel, az intézményekkel. Szerintem a választópolgárok látták azt, hogy az elmúlt öt évben az önkormányzat tagjai kitettek magukért, és mindenki kivette a részét a munkából. Sok mindent megvalósítottunk, és az emberek megélhetése is stabilabb, mint korábban volt – értékelte az eredményt Rostás Zsolt újraválasztott elnök.

Elnökhelyettesnek Romhányi Tibornét választották. A vezetői pozíció ideiglenes, ugyanis az előző ciklushoz hasonlóan húszhónapos váltásokban töltik be a feladatkört.

Az elmúlt ciklus eredményei között említette a közmunkaprogram kiterjesztését és a roma lányok lemorzsolódásának csökkentését, önfejlesztésüket megcélzó Bari shej projektet, amire közel 30 millió Ft-ot nyertek. Emellett már két ízben első díjjal jutalmazta a Belügyminisztérium és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a munkájukat.

– Remélem, hogy az új közösségi ház felépítése majd sok feladatot ad, amelynek a sikerében nagyon bízunk, és szeretnénk, ha a roma lányos pályázat is folytatódna – fogalmazta meg elképzeléseiket a kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.

Hozzátették, bíznak benne, hogy képzésekre is lehetőséget nyílik, illetve egyszerűsített feltételekkel vissza tudják állítani az ösztöndíjprogramot.

Fotó: Bődi Eti

A reformáció emlékezete

Fotó: Hegedűs Éva0

Sikerrel zajlott az első őszi művészeti-barkács kurzus