Connect with us

Szarvas

Sikerrel zajlott az első őszi művészeti-barkács kurzus

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

A nyári táborok sikerén felbuzdulva az őszi szünetben sem hagyták unatkozni a gyerekeket a szervezők. Kugyeláné Décsei Mónika „ezermester” Rómer Ilike művésztanárral karöltve gondolt egy nagyot, és október 28-30. között egy kurzust hirdetett. Helyszínként az évszak legváltozatosabb kincseit rejtő terepet, a Szarvasi Arborétumot választották, ahol a művészeti tevékenységet ötvözték a barkácsolássaal.

– A gyerekeknek az őszi szünetben is szükségük van arra, hogy valamilyen foglalkozáson vegyenek részt. Előfordulhat, hogy a szülők nem tudnak olyan sok szabadságot kivenni, és a nagyszülőkre bízzák őket. Engem épp egy nagymama keresett meg azzal a kéréssel, hogy miért nem tartok ősszel is tábort. Felhívtam Mónikát, aki azonnal partner volt, és felajánlotta az arborétumi helyszínt. Itt több gyereket tudunk bevonni, mint a magániskolámban, ezzel együtt több gyereknek tudunk lehetőséget adni a közös munkára – avatott be a kezdeményezés hátterébe mindenki Ilikéje.

Mint mondta, a két terület szorosan egymás mellett mozgott a délelőttök során. Míg pl. pasztelltechnikával leveleket festettek, ugyanezeket az alapanyagokat később egy-egy figura vagy dísz elkészítéséhez is felhasználták. Emellett felhívták a figyelmet az őszi táj szépségeire, és ismerkedtek a Pepi-kertben található növényekkel. A pedagógus azt is fontosnak tartotta, hogy a technika elméleti alapjait is megismertesse kurzus résztvevőivel. Így pl. a gyerekek komponálást tanultak, a sötét-világos, sima-rücskös ellentétével foglalkoztak, valamint a színelmélet is szóba került.

– Ahogy mondani szoktam, nem kötelező mindent megjegyezni. Ha megtanulja jó, ha nem, úgy is jó. Nem szabad semmit ráerőltetni a gyerekekre, mert az annál rosszabb – árulta el az egyik fontos pedagógiai alapelvét.

Kugyeláné Décsei Mónika elmondta, a barkácsolás és az alkotás azért is jól illenek össze, mert a kettő variálásával el lehet kerülni, hogy a gyerekek elfáradjanak, vagy megunjanak egy-egy tevékenységet. A pasztelltechnika inkább a befelé fordulásra ad lehetőséget, míg barkácsolás közben beszélgetnek, munka közben pedig igazi közösségi hangulat alakul ki.

A kurzus minden napja más-más tematika köré épült. Először baglyok szállták meg az arborétum foglalkoztatóját, később a kukacok, manók és a sünik is megérkeztek. A gyerekek kedvük és kapacitásuk szerint választhattak a tevékenységek közül, a fő cél az volt, hogy jól érezzék magukat.

– Nekem nagyon tetszett a kurzus. Sokat barkácsoltunk és a pasztellel is megismerkedtem. Sok képet csináltam, köztük manót, tündért és leveleket – foglalta össze a két nap alatt történteket Lestyan-Goda Sára.

A kurzus alatt nem csak a kincsesládák teltek meg, hanem a pocakok is. A gyerekek a hűvös őszi napok alatt megkóstolhatták Ilike házi kolbászát, birsalmasajtból csemegézhettek, mellé pedig gyümölcsteával melegíthették át magukat.

Folytatás jövőre várható.

Népszerű

Ma lép érvénybe az ideiglenes járványügyi vasúti menetrend

Közlekedés

Pentaller Attila református lelkipásztor és Lázár Zsolt evangélikus esperes (Fotó: Babák Zoltán) Pentaller Attila református lelkipásztor és Lázár Zsolt evangélikus esperes (Fotó: Babák Zoltán)

Trianon100: Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek a szarvasiak

Szarvas

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Videokonferencia a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében

Békés megye

Fotó: Bődi Eti Fotó: Bődi Eti

Trianon 100 – a Nemzeti Összetartozás Napja Békésszentandráson

Békésszentandrás

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect