in ,

Sikerrel zajlott az első őszi művészeti-barkács kurzus

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A nyári táborok sikerén felbuzdulva az őszi szünetben sem hagyták unatkozni a gyerekeket a szervezők. Kugyeláné Décsei Mónika „ezermester” Rómer Ilike művésztanárral karöltve gondolt egy nagyot, és október 28-30. között egy kurzust hirdetett. Helyszínként az évszak legváltozatosabb kincseit rejtő terepet, a Szarvasi Arborétumot választották, ahol a művészeti tevékenységet ötvözték a barkácsolássaal.

– A gyerekeknek az őszi szünetben is szükségük van arra, hogy valamilyen foglalkozáson vegyenek részt. Előfordulhat, hogy a szülők nem tudnak olyan sok szabadságot kivenni, és a nagyszülőkre bízzák őket. Engem épp egy nagymama keresett meg azzal a kéréssel, hogy miért nem tartok ősszel is tábort. Felhívtam Mónikát, aki azonnal partner volt, és felajánlotta az arborétumi helyszínt. Itt több gyereket tudunk bevonni, mint a magániskolámban, ezzel együtt több gyereknek tudunk lehetőséget adni a közös munkára – avatott be a kezdeményezés hátterébe mindenki Ilikéje.

Mint mondta, a két terület szorosan egymás mellett mozgott a délelőttök során. Míg pl. pasztelltechnikával leveleket festettek, ugyanezeket az alapanyagokat később egy-egy figura vagy dísz elkészítéséhez is felhasználták. Emellett felhívták a figyelmet az őszi táj szépségeire, és ismerkedtek a Pepi-kertben található növényekkel. A pedagógus azt is fontosnak tartotta, hogy a technika elméleti alapjait is megismertesse kurzus résztvevőivel. Így pl. a gyerekek komponálást tanultak, a sötét-világos, sima-rücskös ellentétével foglalkoztak, valamint a színelmélet is szóba került.

– Ahogy mondani szoktam, nem kötelező mindent megjegyezni. Ha megtanulja jó, ha nem, úgy is jó. Nem szabad semmit ráerőltetni a gyerekekre, mert az annál rosszabb – árulta el az egyik fontos pedagógiai alapelvét.

Kugyeláné Décsei Mónika elmondta, a barkácsolás és az alkotás azért is jól illenek össze, mert a kettő variálásával el lehet kerülni, hogy a gyerekek elfáradjanak, vagy megunjanak egy-egy tevékenységet. A pasztelltechnika inkább a befelé fordulásra ad lehetőséget, míg barkácsolás közben beszélgetnek, munka közben pedig igazi közösségi hangulat alakul ki.

A kurzus minden napja más-más tematika köré épült. Először baglyok szállták meg az arborétum foglalkoztatóját, később a kukacok, manók és a sünik is megérkeztek. A gyerekek kedvük és kapacitásuk szerint választhattak a tevékenységek közül, a fő cél az volt, hogy jól érezzék magukat.

– Nekem nagyon tetszett a kurzus. Sokat barkácsoltunk és a pasztellel is megismerkedtem. Sok képet csináltam, köztük manót, tündért és leveleket – foglalta össze a két nap alatt történteket Lestyan-Goda Sára.

A kurzus alatt nem csak a kincsesládák teltek meg, hanem a pocakok is. A gyerekek a hűvös őszi napok alatt megkóstolhatták Ilike házi kolbászát, birsalmasajtból csemegézhettek, mellé pedig gyümölcsteával melegíthették át magukat.

Folytatás jövőre várható.

Fotó: Hegedűs Éva

Megalakultak a szarvasi nemzetiségi önkormányzatok

Asszonyi erő családban, a közösségben