in

Večierkán Csabacsűdön

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Az ország számos településéről képviseltették magukat a szlovákok a szombaton Csabacsűdön megrendezett Večierkán.

– Régen a természet és a föld adott munkát és biztosított megélhetést őseinknek. Egyszerűen éltek, de összetartóak voltak. Rendkívül fontos részei voltak az életüknek a szokások és a tradíciók, melyeket nemzedékről nemzedékre adtak át. Néhány ezek közül feledésbe merült, de sok közülük a mai napig megőriztünk. Amikor befejeződött a munka a földeken, és beálltak a hosszú téli esték, a szomszédok látogatták egymást, večierkákon, a férfiak kártyáztak, az asszonyok beszélgettek, a gyerekek a szobában játszottak a kemence mellett – köszöntötte a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat és a Csabacsűdi Szlovák Kör nevében a Večierkán résztvevőket Szebegyinszki Erzsébet.

Emil Kuchár a Szlovák Köztársaság magyarországi főkonzulja hivatalába lépése óta őt ért magyarországi jó érzéseiről beszélt. Molnár József jó munkát, közös akaratot, egyetértést kívánt, ami véleménye szerint biztosítéka annak, hogy nem lesz probléma az adott szlovák közösségben, minden sikeresen megy majd a mag útján.

Csabacsűd polgármestere reményét fejezte ki, hogy a következő ciklus is olyan sikeres lesz a települési és a szlovák önkormányzat együttműködése, mint volt az korábban is.

A köszöntőket a házigazdák és a vendégek bemutatkozó műsorai követték.

Romantika, angol humor a Cervinus Teátrum legújabb darabjában

Szabó Ferenc János és Tatai Nóra (Fotó: Tatai László)

Orosz lélek magyar szívvel