in , ,

Romantika, angol humor a Cervinus Teátrum legújabb darabjában

A Cervinus Teátrum november végén mutatja be Dósa Zsuzsa rendezésében William Somerset Maugham – Nádas Gábor – Szenes Iván Imádok férjhez menni című zenés vígjátékát. A négy főszereplő – Szemerédi Bernadett, Timkó János, Boronyák Gergely és Nagy Róbert – mondták el röviden gondolataikat a próbafolyamat kezdetén. A rendező Dósa Zsuzsa, aki a színészekkel ellentétben, már behatóan ismeri a darabot, hiszen a dramaturgiai munkát is ő végezte, a miértekről beszélt.

–     Mennyire ismerted a darabot?

–     Szemerédi Bernadett: Nagyjából ismerem a történetet, a karaktereket. Kíváncsian várom az első nagy találkozást a szöveggel.

–     Boronyák Gergely: Láttam egyszer színházi felvételen sok évvel ezelőtt, amiben Darvas Iván és Bodrogi Gyula játszott, egy zenés vígjátékban. De most nem néztem utána, mert tiszta fejjel, érintetlenül szeretném megismeri a darabot.

–     Nagy Róbert: Annyit tudok róla, amennyit Zsuzsa a telefonba elmondott, és amennyit most a sajtótájékoztatón. De izgalmasnak tűnik. Izgatottan várom.

–     Timkó János: Nem ismerem a darabot. Majd a próbafolyamat alatt megismerkedem vele.

–     Melyik szerepet alakítod?

–     Szemerédi Bernadett: Viktóriát alakítom, aki három férfi között sodródik, nem is akárhogyan. A színpadi szituáció abból a szempontból nem újdonság, hogy a Halottak napjától virágvasárnapig című drámában – Mária szerepében – is három férfi között “őrlődöm”. Ott is egy nagyon izgalmas kapcsolatrendszert veszünk górcső alá. De az dráma. Nagyon izgatott vagyok, vígjátéki közegben ez milyen lesz.

–     Boronyák Gergely: Frederick Lowndest, Freddie-t, a jelenlegi férjet.

–     Nagy Róbert: Leicester Patont, aki milliomos és szerelmes Viktóriába.

–     Timkó János: Bill Cardew-t, az első férjet, akiről úgy tudják, hősi halált halt.

–     Milyen érzésekkel kezdesz neki a próbafolyamatnak?

–     Szemerédi Bernadett: Elképesztő izgalom van bennem, akárcsak a Macska a forró bádogtető kezdetén, vagy a Fekete Péternél. Ez megint egy új szín a palettámon, egy új kihívás, egy új fejlődési, tanulási lehetőség. Ráadásul még nem játszottam olyan darabban, ahol Nádas-Szenes dalokat kellett volna énekelni. Nagyon-nagyon várom!

–     Boronyák Gergely: Közismert hogy a könnyű műfaj a legnehezebb. Ugyanolyan kemény munkát kíván az adott karakter elemzése, és a figura megformálása, mint bármelyik másik drámai műfaj színpadra alkalmazásának esetében. A különbség talán annyi, hogy a színészt kevésbé viseli meg lelkileg a próbafolyamat, mivel nem egy olyan tragikus történeten dolgozunk, mint a Valahol Európában esetében. Számomra öröm Zsuzsával dolgozni. Nagyon várom a próbafolyamatot, nagyon örülök, hogy itt vagyok.

–     Nagy Róbert: Hát azzal, hogy végre sikerült!

–     Igen, mert a Hotel Menthol olvasópróbáján itt voltál, azután….

–     Nagy Róbert: Igen, akkor az egyeztetés nem sikerült. Most is ingázás lesz Békéscsaba és Szarvas között, mert ott próbálom a Két összeillő embert, ami Domján Edit és Szécsi Pál szerelméről szól. November 22-én mutatjuk be.

–     Milyen érzésekkel kezdesz neki a próbafolyamatnak, hiszen ez egy romantikus vígjáték…

–     Timkó János: Igen, romantikus. Nincsen semmi bajom a romantikus vígjátékokkal. Angol humor, angol elegancia. Már nagyon jól érezzük magunkat a csapattal. Gabi, Péter, Bogi, Reni, de itt van Betti, akivel nagyon jó dolgozni, és Geri, akivel már dolgoztam együtt a Valahol Európában című darabban. Mindketten hasonló karakterek vagyunk. Zsuzsa pedig nagyon jó rendező. Örömmel várom a kezdést.

–     Örülök, hogy új darabot próbálsz Szarvason, régóta csak a Csodaszarvas és a Valahol Európában, illetve a Lili bárónő miatt jöttél Szarvasra és verset mondani.

–     Boronyák Gergely: Budapesten sokat dolgoztam, nem tudtak egyeztetni, de most nagy örömömre sikerült. Nagyon szeretek itt lenni Szarvason, szeretem a közönséget, Zsuzsáékat, a kollégákat. Régen dolgoztunk együtt, de a közös munka mindig jól ment.

–     Miért ezt a darabot választottad?

–     Dósa Zsuzsa: Mert ez most a koncepciónk, hogy vígjátékokat mutatunk be különböző szemszögből. Ez is az emberi kapcsolatot boncolgatja. De, amit a Macska a forró bádogtetőnél mondtam, itt is igaz, ha nem lett volna meg a szereposztásom, nem mutatnánk be.

–     A szereposztás meglepetést is hozott, hiszen Betti és János mellett Gergő visszatért, és új szereplőként Nagy Robi a negyedik főszereplő.

–     Dósa Zsuzsa: Szükségem volt egy nagyon jó lányra és három jó pasira. Betti és János adott volt. Gergő már játszott itt, most jobban ráér, tudtam egyeztetni. És hát Robival is voltak már beszélgetések, csak nem tudtunk egyeztetni.

–     Díszlet, jelmez, koreográfia?

–     Dósa Zsuzsa: A díszlet, jelmezt Nagy Szilvi tervezi, a koreográfia Magyari László, aminek érdekessége, hogy nincsen tánckar, a színészek fognak táncolni a dalok alatt. És először fordul elő, hogy profi korrepetitort hívtunk, Kertes Annát, aki a Győri Nemzeti Színházban dolgozik.

–     Mindenkinek köszönöm a beszélgetést, nagyon jó próbafolyamatot kívánok! A későbbiekben bővebben beszélgetésünk majd a rendezésről, a szerepekről, a táncórákról, az énekórákról, a jelmezről, a díszletről. Jó munkát!

Galambos Edit

Fotó: Babák Zoltán0

Hazai siker az Előre II. ellen

Fotó: Babák Zoltán0

Večierkán Csabacsűdön