in ,

Faültetés az országos fásítási program keretében

Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)
Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

“Aki fát ültet, bízik a jövőben” mottóval indította útjára erdősítési, fásítási programját az Agrárminisztérium, jelentette ki Farkas Sándor, a Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára csütörtökön a Szarvasi Vízi Színház előtt, amikor ennek jegyében egy hársat ültetett el Babák Mihály polgármesterrel.

Célja az erdőállományok minőségének javítása, területeinek növelése, mondta. Ennek során az állami erdőgazdaságok csak a saját területeiken 550 hektár új erdőt telepítenek 2 millió facsemetéből, amihez 100 tonna makkot használnak fel. Békés megye kevésbé erdősült területekkel bír, a megyék között a második, ahol a legkisebb területen lesz erdősítés, ami a mezőgazdasági hasznosítások miatt van.

A hazai erdők ma 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami az országos kibocsátás 7-8 százaléka. Az új erdők egy évtized múlva 8000 tonna köröli szén-dioxid mennyiséget fognak megkötni. Az erdőkön felül településszintű faültetések, utcafásítások, parkosítások, bekötőutak melletti fasorok újratelepítésének megvalósításához igényelhetnek vissza nem térítendő támogatásokat az önkormányzatok.

Fel kell hívni a figyelmét mindenkinek, hogy a gyermekek születésekor a szülők és a nagyszülők egy facsemetét ültessenek el.

– A földbe kerülő fa összetett szimbólum. Ugyanúgy gyökeredzik a földben, mint a gyermek a családban, ugyanolyan nagyra nő, mint kisgyermek, és ugyanúgy kötődni fog mindig a szülői házhoz, mint a gyerek és az unoka – hozott hasonlatot Farkas Sándor.

Babák Mihály polgármester bejelentette, hogy Szarvas városa minden évben 1500 facsemetét fog ültetni a jövőben. Személyesen fog ügyelni rá, hogy a testület mögé tegye a forrást is, egyben megbízta a mellette álló Závoda Ferencet, mint a külterületek képviselőjét, valamint Molnár Etele alpolgármestert, hogy a tanyavilág útjai mellé is fasorok kerüljenek.

– Szarvas báros képviselő-testülete döntött a tekintetben, hogy nem jó gazdájának tartjuk az Arborétum üzemeltetését, ezért indítványoztuk a kormánynál, hogy adja vissza a város kezelésébe a Bolzák által telepített Arborétumot – váltott új témára polgármesterünk. –Jobb gazdája lesz talán a város, közelebb leszünk üzemeltetőként. A testület ezt támogatta, és egyetért a szakma is azzal, hogy a város kezelésébe kerüljön az Arborétum, mint állami tulajdon.

Az agrártárcához beadásra került az a kérés is, hogy a Pepi sétány és a Körös közti hereföld legyen egy új liget. A kezelői jog magkaptával elkezdődhetne a fásítás.

– Ültessük el a fát, bízzunk a jövőben, szeressük a jó levegőt, és fogadja meg mindenki, hogy a fát nem csak elültetni kell, hanem ápolni is – csatlakozott Farkas Sándor hasonlatához Babák Mihály. – A fát is úgy kell nevelni, mint a gyermeket, néhány vadhajtást levágni, és gondoskodni arról, hogy szép lombot neveljen.

Ezt követően a képviselő–testület jelenlevő tagjaival elültették a hárscsemetét.

Hovorka Sára előadása0

Oroszországból Olaszországon át az Egyesült Államokba

Fotó: Bődi Eti0

Valami Advent