Connect with us

Békésszentandrás

Platánt ültettek Békésszentandráson az újratelepítés emlékére

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Határozatban döntött az önkormányzat arról, hogy a nagyközség 300 éves újratelepítésének tiszteletére az évszámnak megfelelő mennyiségű fát ültet. Ebből százharminckettőt november 23-án helyeztek el a Békésszentandrás és Szarvas közti területen. A kezdeményezésbe a lakosságot és a civileket is bevonták, akik ásóval és kapával felszerelkezve nagy létszámban jelentek meg a késő őszi, verőfényes délelőttön.

– Korábban tényleg háromszáz fát vágott itt ki az önkormányzat, mivel az épülő kerékpárútnál a gyökerek megemelték az útalapot. Ezek azonban nagyon közel voltak egymáshoz, és kevesebb életterük volt. Az ültetést megelőzően megkérdeztünk kertészeket, hogy mi az a megfelelő távolság, és azt javasolták, hogy érdemes 10 m-t hagyni két platán között. Ezt követően határoztuk meg a fák helyét, amelyek remélhetőleg néhány év múlva már árnyékot nyújtanak az erre közlekedőknek – beszélt a rendezvény hátteréről Sinka Imre polgármester.

A faültetés anyagi fedezetéről szólva elmondta, a korábban kivágott fákat értékesítették, és az így befolyt másfél millió forintot erre a célra különítették el.

Hangsúlyozta, az elkövetkező ciklus meghatározó területének tartja a környezetvédelmet, aminek részeként nagyobb figyelmet szentelnek a meglévő zöld területek karbantartására és a település bel-és külterületén történő fásításokra.

A megjelenteket Hévízi Róbert, a békésszentandrási Újratelepítési Emlékbizottság elnöke köszöntötte. Utalt rá, hogy a jubileumi évben számos program szolgálta a visszatekintést. A központi esemény szeptemberben volt, amikor az Újratelepítési Emlékparkot felújították, díszburkolattal látták el, valamint a jeles dátum is felfestésre került.

– Ha valaki fát ültet, a gondol a jövőre. Egy ilyen akció rámutat arra, hogy ezeket az ünnepeket a mindenkori településvezetés úgy kezelje, hogy az méltó legyen az évfordulóhoz. Ezért olyan előadásokat, kiállításokat kívánunk még a jövőben szervezni, amelyek felhívják a figyelmet erre, egyúttal emlékeztetnek az elmúlt 300 évre – nyomatékosította.

Az aktivisták között sok kis kertészpalánta is akadt, akik szüleik, nagyszüleik kíséretében érkeztek az eseményre. Major Attila önkormányzati képviselő hat éves kisfiát, Hunort hozta el, aki ugyancsak lelkesen állt be a lapátolók közé.

– Nekem mindig is szívügyem volt a faültetés. Amikor korábban képviselő voltam, első döntéseink egyike volt, hogy minél több fát ültessünk. Ennek apropóján indult el a babafaültetés is. Csak annak a programnak a keretében az elmúlt 11 év alatt több száz fával gazdagodott a települést – számolt be eddigi eredményeikről.

A szervezők aláhúzták, bár a kijelölt területre egyelőre csak a tervezett egyedszám fele került, a fennmaradó 168 fáról sem feledkeznek meg. Várják a lakosság, a civilek erre vonatkozó ötleteit, ill. az önkormányzat is több ízben fog foglalkozni a kérdéssel.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tizennyolcan a Hunyadi első edzésén

Sport

Zajlik a bálázázás Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán) Zajlik a bálázázás Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

Már a téli tüzelőre gondolnak Csabacsűdön

Mezőgazdaság

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Időradír

Színház

Gróf Bolza Pál kastélya diszkófényekben (Fotó: Babák Zoltán) Gróf Bolza Pál kastélya diszkófényekben (Fotó: Babák Zoltán)

Otthoni stúdióban kezdődött, a Bolza-kastélyban fejeződött be

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect