in

A kézműves tehetségeknek engedett teret a Szarvasért Alapítvány

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Köztudott, hogy a Szarvasért Alapítvány szívügyének érzi a tehetséggondozást. Ez elsősorban a Bál a víz felett rendezvény keretében valósul meg, ahol évről évre a Szarvas-szobor átadásával ismernek el egy település hírnevét öregbítő személyt. Továbbá az est bevételéből azokat a felsőoktatásba készülő fiatalokat támogatják, akiknek továbbtanulásuk nehézségekbe ütközik. Eddig a szervezet 22 szarvasi diákot segített a rögös úton való elindulásban, összesen 4,4 millió Ft értékben. A helyi tehetségek széles spektrumát december 6-án tovább bővítették. Ezúttal a szarvasi kézműveseknek engedtek teret, egy karácsonyi tárlatba ágyazva.

– A Szarvason tevékenykedő civil szervezeteket szerettük volna megszólítani, azaz a társainkat, akik közösen azon munkálkodnak, hogy különböző tárgyak készítésével a magyar kultúrát továbbörökítsék. Hímeznek, gobelint, esküvői szetteket készítenek, szalmatárgyakat, gyöngyékszereket alkotnak, mézeskalácsokat díszítenek. Azt gondoltuk, hogy ilyenkor, karácsony előtt az ajándék ne mindig materiális legyen, hanem értéket is képviseljen – beszélt a rendezvény mögött húzódó szándékról Závogyán Judit kuratóriumi elnök.

Hangsúlyozta, feladatuknak érzik, hogy a magyar kultúrát tovább örökítsék, különösen azért, mert a kuratóriumban három iskolaigazgató is tevékenykedik. Hitvallása, hogy nem a parazsat kell őrizni, hanem a lángot kell feléleszteni. Ezt pedig csak úgy lehet megtenni, hogy ezeket a kincseket a felnövekvő generáció tudomására hozzák.

Dombóvári Zita, a kiállítás fővédnöke köszöntőjében elmondta, szerencsésnek érzi magát, mivel hosszú évek óta a kézművesség a mindennapjai részét képezi. Mindazonáltal a ma is rá tud csodálkozni azokra a kincsekre, amelyek az emberi kéz munkáját dicsérik.

– Nincs könnyű dolguk az alkotóknak, mert a hagyományos tevékenységeknek a stílusjegyeit megtartva kell a 21. században élő fiatalokkal ezeket megszerettetni. Változtatunk egy kicsit a színeken, a formákon, esetleg az alapanyagon, de a stílusjegyeket megtartjuk. Tisztelet tehát azoknak az alkotóknak, akik most itt vannak – világított rá a modern kor kihívásaira.

Úgy véli, a munkák nem csak az alkotójukról, hanem környezetükről, családjukról és a múltjukról is mesélnek. Bízik abban, hogy a jövőt is előrevetítik, és lesz kinek továbbadni az örökséget.

Mint elhangzott, a kézművesek kiválasztása meghívásos alapon történt. Sajnos a korlátozott hely miatt nem minden jelentkezőt tudtak fogadni, de képviseltették magukat a Gobelin Hímző és Kézimunka Szakkör tagjai, a Sárarany Szalmaporta, a Szarvasi Kézműves Tanya, Urbancsokné Pljesovszky Ildikó és Uhljar Mátyásné.

– Nagyon sok türelem kell ezekhez a tárgyakhoz, ami mint tudjuk, nem a mai kor legfőbb erénye. Mindig rohanunk, egy felgyorsult világot élünk, s a gyerekek sem ismerik igazán ezt a fogalmat. Az ilyen foglalatosságok alkalmasak lehetnek annak megtanítására, hogy egy tárgy elkészítéséhez nem elég 2-3 perc, hanem hosszabb időt is el kell tölteni mellettük – vélekedett Maczkó Dóra gyöngyékszerkészítő.

A kiállítás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg. Az alkotások december 15-ig, 10-15 óra között tekinthetők meg a Damjanich utcai Civil Házban.

Fotó: Hegedűs Éva0

Bukfenceztek, cigánykerekeztek, fekvőtámaszt nyomtak a gyerekek a télapónak

Elkészült az aprók kertje bölcsőde felújítása és eszközbeszerzése