in

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Az MSZP teherautója lassan magától odatalál a Fő téri Általános Iskola belső parkolójához, hiszen a párt helyi szervezete már ötödik éve segíti az ide járó gyerekeket. A csomagtartóból először a piros lufik kandikáltak ki, amik mögött már ott sorakoztak a főként tartós élelmiszereket, játékot és édességet tartalmazó dobozok. Volt, aki két zsák színes labdát kapott a hóna alá, míg egy másik segítő rágcsálnivalóval megrakott szatyrokkal sietett az átmenetileg raktárként szolgáló tanterem felé.

– Rengeteg leszakadó család van. Azt tapasztaljuk, hogy lassan kettészakad a társadalom. A kisebbik része gazdagodik, a nagyobb hányadnak pedig, főleg a vidéken élőknek, egyre nehezebb. Több éven keresztül vittük a Szlovák Általános Iskolába a felajánlásokat, aztán váltottunk. Úgy éreztük, ebbe az intézménybe járnak a legszegényebb gyerekek, ezért itt van a legnagyobb szükség a segítségre – árulta el Czesznak János választókerületi elnök a helyszín kiválasztásának okát.

Mint megtudtuk, már az elmúlt hónap elején felhívást intéztek a lakossághoz azzal a kéréssel, hogy lehetőségeikhez mérten tárgyi vagy anyagi felajánlással támogassák kezdeményezésüket. Az akció koordinátora Králikné Molnár Anna, a párt szarvasi vezetője volt, aki elmondta, fontos számukra, hogy a gyerekeknek szép legyen a karácsonyuk.

A teherautónyi csomagot szarvasi, békésszentandrási és csabacsűdi barátaikra támaszkodva gyűjtötték össze, valamint több vállalkozás is melléjük állt. Akadt olyan támogatójuk is, aki anyagilag segítette a kezdeményezést, az összegből pedig tartós élelmiszert vásároltak.

– Minden család költségvetését megterheli az ünnepi időszak. Ahol egyébként is kevés van, ott különösen nehéz. Hiába próbál egy család kompenzálni ezekből a hátrányokból, sajnálatos módon nem nagyon lehet – beszélt Rejtő Csaba igazgató az intézménybe járó gyerekek szociális helyzetéről. – Szerencsére nem csak az MSZP támogatja az iskolát, hanem nagyobb cégek is rendszeresen juttatnak el hozzánk adományokat, elsősorban a Tehetség és Siker Alapítványon keresztül. Ezzel együtt azt is tudjuk, hogy a gyerekeknek a szülinap és névnap mellett a karácsony a legnagyobb ünnep, ezért nagyon sokat jelent számukra ez a segítség – fejezte ki köszönetét a felajánlóknak.

Különösen örült a nagy mennyiségű tartós élelmiszernek, ami vélhetően nagyon kelendő lesz. A Fő téris gyerekek legnagyobb hányada ugyanis – jövedelmi viszonyoktól függően – gyermekvédelmi támogatásban részesül, ezért ingyen étkezik.

Hangsúlyozta, az iskolába jelenleg 104 gyerek jár, akik vélhetően valamennyien részesülhetnek az MSZP Jézuskájának ajándékából.

Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia0

Alföldi lányok is elbírnak a hegyekkel

Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán)0

Büszkén zárhatták az évet a kajakosok