in

Ökumenikus gyertyagyújtás kíséretében érkezett meg a betlehemi láng

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A református gyülekezet zenekara, a Refi Band fogadta a katolikus templom mellé érkezőket december 15-én. Advent harmadik vasárnapján ismét sokan ölelték körbe a jászolt, aki közül többen viharlámákkal. mécsesekkel felszerelkezve várták, hogy a gyertyagyújtás végén hazavihessék magukkal a betlehemi láng fényét. A rendezvény első felében rendhagyó módon ökumenikus szolgálatra került sor az evangélikus, katolikus és református felekezetek közreműködésével.

Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész a 33. zsoltár gondolatait hívta segítségül a karácsonyi üzenet megfogalmazására. Kiemelte, az Úr szeme figyelemmel kíséri azokat, akik hisznek a szeretetében, velük lesz útjukon, és átsegíti őket nehézségeiken. Kérte a megjelenteket, a láng birtokában érezzék magukat közelebb Istenhez, és vigyék el a békességet, az örömöt az otthonokba.

Pentaller Attila református lelkész szerint advent legfontosabb kérdése, hogy hogyan lehet megteremteni az ünnep lelkületét. Az autók elzúgó forgatagához hasonlította Isten jelenlétét, amelyből kinézve vannak, akik észreveszik az egybegyűlteket, míg egyesek figyelmét egyéb elfoglaltságok kötik le.

– Mi hozott ma ide? A forró tea, a forralt bor, a várakozás öröme vagy a betlehemi láng? Talán úgy kellene kérdezni, hogy ki hozott ma ide? A mindenható Isten, aki most is szeretetével hív? Hallottátok a harangot? Tudjátok, a harang az időt jelzi. Negyed van. A harang hív, és jelzi, hogy itt van az idő. Most hív az Isten, most keres az Isten, és most válaszolhatunk neki – tette fel egymást érően kérdéseit, majd kérte az embereket az Úr befogadására.

Hangsúlyozta, az Isten elfogadja bűneinket, gyarlóságainkat, hiányosságainkat, ha kitárjuk a szívünk felé, és lelkünket rá bízzuk. Ha ott van bennünk a hit csírája, akkor Ő mellénk áll, és megerősíti bennünk azt. Kérte a lángot, hogy ragyogjon, és fényével mutasson utat Atyánk felé.

A Ceres-kút előtt felé mutatva azért fohászkodott, hogy a településnek ne csak fényszarvasa legyen, hanem legyen jelen Isten világossága, dicsősége pedig látszódjon meg rajtunk.

Dr. Kiss Imre katolikus plébános hálát adott az Istennek, amiért a világ karácsony ünnepére készülhet. Arra kért mindenkit, higgyen a változás lehetőségében, mert akkor a sötétség után eljön a világosság, a békétlenséget pedig a béke váltja fel. Imádkozott Istenhez a város és az itt élők boldogulásáért, bízva abban, hogy hitet merítve az Úrból, mindenki egymást segítve, kölcsönös szeretetben halad majd az útján. Végül „új szemekért” is fohászkodott, amelyek segítéségével megláthatjuk másokban a jót, és felismerjük, hogy testvérünk minden ember.

Zahorecz Pál újtemplomi evangélikus lelkész zárásként az Úr áldását osztotta szét a jelenlévők között.

Ezt követően Závoda Ferenc megyei és települési képviselő lépett a mikrofonhoz, kezében a betlehemi lánggal. A fényt Gödöllőről hozta magával, és a nem csillapodó szél ellenére mindenkinek sikerült továbbadnia belőle. A lelki táplálékot Babák Mihály polgármester és Molnár Etele alpolgármester részéről apró figyelmességként szaloncukorosztás kísérte.

Király Balázs 60 km-t úszott. Mögötte Legoza Éva (39 km) (Fotó: Hegedűs Éva)0

210 induló a Luca-napi úszáson

Fotó: Hegedűs Éva0

Madárbarát programot tartottak az arborétumban