in

Molnár József: Értékeljük karácsonyt olyan múló pillanatként, amely később örömteli emlékké válik

Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva)0
Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva)

Két nappal szenteste előtt Csabacsűdön is fellobbant a negyedik gyertya lángja. Az evangélikus templom falai között ezúttal Molnár József polgármester gondolatait hallgatták meg az egybegyűltek.

– Az év elejétől folyamatosan tartó, rohanással teli életünk lecsendesedik, megnyugszik, s így év vége előtt néhány nappal eljön a számvetés ideje. Mit rontottunk el, mit történt velünk, milyen eredményeket értünk el, mit és hogyan tettünk jól, ill. mit kellett volna másképp csinálnunk, hogy még teljesebbé, jobbá tegyünk hétköznapi életünket. A számvetés arra is alkalmas, hogy visszagondoljunk a mindennapok múló pillanataira. Ne feledjünk, hogy életünk örömteli eseményei olyan múló pillanatok, amelyek soha nem térnek vissza. Később lehet vágyakozva visszagondolni rá, de ha az adott pillanatban nem értékeljük megfelelően, akkor az csak emlék, emlékezetes esemény marad – mutatott rá életünk meghatározó lapjaira a település első embere.

Kérte a megjelenteket, hogy tekintsenek karácsony ünnepére egy olyan múló pillanatként, amely visszatekintve örömteli momentumként jelenik meg, és lelki megerősítésként szolgál. Vallja, hogy mindez hittel, reménnyel és szeretettel kiegészítve alkalmassá tesz bennünket a következő év csatáinak megvívására.

Mindemellett felhívta a figyelmet azokra az emberekre is, akik egyedül vagy betegen töltik az ünnepeket. Arra kért mindenkit, hogy ne feledkezzenek meg róluk sem, hiszen egy telefonhívás vagy egy ölelés minden ajándéknál többet ér.

Láng Pál evangélikus lelkész rámutatott, az adventi koszorún már minden gyertya ég, vagyis jelen van a hit, a remény, a békesség és a szeretet egysége. Feltette a kérdést, hogy vajon az emberek szívében is ott vannak-e ezek az erények, hiszen  akár csak az egyik érzés hiányában nem lehet teljes az életünk. Mindezek közül a legfontosabb a szeretet, amely mindvégig elkísér bennünket. Az érzés egyet jelent Istennel, ezért törekedjünk arra, hogy a megleljük az utat az igaz szeretet felé.

A délutánt elsőként a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör, majd a hittanosok műsora színesítette, akik versekkel és énekekkel melegítették át a templom falait.

Ezt követően a Polgármesteri Hivatal előtt felállított koszorúnál Hraskó Jánosné, a népdalkör tagja mondott el egy karácsonyi verset, majd Láng Pál meggyújtotta az utolsó gyertyát is.

Zárásként Jansik Györgyné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke köszönetet mondott mindenkinek az adventi alkalmakban nyújtott közreműködésért, és áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt, valamint boldog újévet kívánt az ünneplőknek.

Fotó: Hegedűs Éva0

A Chován karácsonyi hangversenye mindenkié

Fotó: Babák Zoltán0

Szarvason is meggyulladt az öröm gyertyája