in

Új út és elektromos töltőállomások karácsonyra

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Idei évi utolsó bejárását tartotta december 19-én Szarvas város képviselő-testülete. A találkozópontot a Béke és a Bem utca kereszteződése jelentette, ahol egy nemzeti színű szalag mögött sorakoztak fel a képviselők. Az apropót a Bem utca Béke és Arany János utca közötti szakaszának felújítása adta, ami az elmúlt hetekben öltött végleges formát.

– Helyi adófizetők pénzéből építettük. Az év végi többletbefizetésekből keletkezett az az összeg, amelyről a testület egyhangúan döntött – mondta el a részletekről szólva Babák Mihály polgármester. – Ezzel együtt szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy egy tervet is összeállítottunk a jövő évre vonatkozóan. Ez azokat az utcákat, járdákat tartalmazza, amelyeket szeretnénk felújtani. Végül majd a jövő évi költségvetés mondja meg, mit tudunk ebből megvalósítani – vetítette előre az elképzeléseiket.

Érdekességként elmondta, Szarvason minden második lakos gépjárművel rendelkezik, ami szám szerint megközelítőleg 7500 autót és egyéb járművet jelent. Ez is arra utal, hogy az önkormányzatnak nagy gondot kell fordítania az utakra, s minden lehetséges eszközt meg kell ragadnia a fejlesztésükre.

A felújítás paramétereiről megtudtuk, az érintett szakasz 408 m hosszú és 3,5 m szélességű, melyet az útalap profilozásával, kőzúzalékos kiékelésével és a felmart aszfalt padkába szórásával valósítottak meg.

Az önkormányzat a kivitelezésre ajánlatokat kért. A beérkezettek közül a legkedvezőbbet a Swietelsky Magyarország adta, bruttó 9,49 millió Ft értékben.

A második helyszínt az Árpád köz jelentette, ahol két elektromos töltőállomás létesült. A város 4,95 millió Ft-ot nyert erre a célra, a beruházás teljes költsége pedig 8,89 millió Ft volt. Mindeddig már megtörtént a betápláló elektromos földkábel és mérőszekrény telepítése, a töltőállomások telepítése és a rendszer áram alá helyezése. A kivitelezést az NKM Mobilitás Kft. végezte.

A település első embere a területet illetően kritikakánt fogalmazta meg, hogy a város közepén elhelyezkedő terület „nagyon csúnya és senki nem akar egy fillért sem fizetni”. Ez alól csak a gyógyszertár és egy ideköltözött vállalkozás jelent kivételt. Az utóbbi egy parkoló árát megváltotta.

– Rendet kell tenni ebben a dologban. Aki bérbe adja az ingatlanát, és más tevékenységet folytat, annak vagy fizetnie kell parkolót érintő hozzájárulást vagy saját területén parkolókat kell létesítenie – nyomatékosította.

Hozzátette, keresik a megoldást. Elsők között tárgyalnak az érintett vállalkozásokkal, akikkel mihamarabb együtt szeretnének működni.

A töltőállomások egyszerre négy gépjármű töltésére alkalmasak, amelyekhez négy parkolót rendeltek hozzá. Az üzembe helyezés megtörtént, vagyis az elektromos vagy hibrid gépjárművek számára már adott a lehetőség. A fizetési mód a töltőállomásokon feltüntetett alkalmazás vagy egy ügyfélkulcs megvásárlásával lehetséges.

Fotó: Babák Zoltán0

Szarvason is meggyulladt az öröm gyertyája

Fotó: Bődi Eti0

Isten éltessen, Valami!