in ,

A Jobbik szerint ellenzéki listás képviselőnek lenni több munka és nagyobb felelősség

Samu Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)
Samu Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)

Sajtótájékoztatóval zárta az évet a Jobbik szarvasi szervezete. Pálinkás Tamás elnök elsőként reagált arra a kérdésre, hogy miért adta vissza a mandátumát. Úgy véli, mivel listás helyről volt szó, nem személy szerint őt illette, hanem a párt szarvasi alapszervezetét. Erre véleménye szerint Samu Tamás Gergő teljes mértékben alkalmas, ezért őt delegálták.

– Babák Mihály azt mondta, hogy a kompenzációs listán bekerülők a futottak még kategóriába tartoznak. Én nem így gondolom és a város nagy többsége sem. Egy kompenzációs listás képviselőnek a választókerülete Libalapostól Krakkóig, Rózsástól Kákáig terjed. Ez nagyon sok munkát kíván, kiváltképp egy ellenzéki képviselőtől. Egy fideszes képviselőnek sok dolga nincs: elhangzik valami a pulpitusról, majd egy felszólítás, hogy szavazzuk meg, és egyöntetűen lendülnek a kezek – vélekedett.

Elismerte, élethelyzetéből adódóan erre most neki nincs ideje, hiszen felelős döntést egy testületi ülésen csak többnapos előkészülettel lehet hozni. Az egyéni képviselők főként a saját körzetükre koncentrálnak, vagyis töredékannyi munkát végeznek, mint a kompenzációs listáról bekerültek.

Sajnálattal beszélt arról, hogy idén a településnek nem volt saját karácsonyfája. 2020-ra vonatkozóan felajánlott a Jobbik költségvetéséből egy 10-12 m-es fenyőt, ami jövőre a város ékessége lehetne. Örömmel fogadta az új látványosságként szolgáló fényszarvast, a beszerzési árát azonban – kb. 3,5 millió Ft – sokalta.

Samu Tamás Gergő elsőként köszöntetet mondott annak a mintegy ezerkétszáz szavazónak, aki a Jobbikra adta a voksát. Elmondta, az elmúlt napokban már négy választói megkeresést kapott. A kéréseket, problémafelvetéseket körzetektől függetlenül fogadta, és már intézkedett is.

Szólt arról is, hogy az eskütételt követően a település polgármestere egy közbiztonságot érintő feladatkörre bízta volna meg, ő azonban addig nem vállalja el, amíg nem látja át az ezzel járó hatáskört.

Az adók kapcsán felvetette, hogy a helyi építményadónál kapjanak kedvezményt a legalább három gyermeket nevelő, dolgozó szarvasi családok is. Mint kiderült, erre nincs lehetőség, ellenben a szemétszállítási díj átvállalása megoldható lenne. Erre javaslatot is fog tenni a szociális rendelet tárgyalásakor.

Cáfolta, hogy a Jobbik korábban azt állította volna, hogy az önkormányzati delegáció az adófizetők pénzén utazott a törökországi Corum városába. Mint mondta, tisztában van vele, hogy egy EU által támogatott projektről van szó, amelyre forrás is rendelkezésre áll.

A közvilágítást illetően támogatandónak ítélte, hogy az önkormányzat egy olyan céggel kötött megállapodást, amely a meghibásodott égők karbantartását végzi. A korábbi, gyomaendrődi cég csak több bejelentést követően jött ki a helyszínre, így olykor több hét is eltelt a probléma kialakulásától számítva.

Arról is tájékoztatott, hogy munkájával a Szociális, Családügyi, Egészségügyi és Nemzetiségi Bizottságot és a Közbeszerzési Bírálóbizottságot segíti. Az utóbbinak különösen örül, mert így követlen közelről követheti figyelemmel a szarvasi adóforintok útját.

A „Szarvas hazavár!” projekttel kapcsolatban elmondta, a felújított 18 lakás közül legalább hatnál komoly műszaki és építési problémák merültek fel. A lakossági jelzést továbbította a település első emberének, amire azt a választ kapta, hogy már intézkedtek a kérdésben. A kivitelezőnek az ügyben még december 23-ig el kellett volna járnia.

Kérte a lakosságot, bármilyen problémával kapcsolatosan bátran keressék, mindenkinek igyekszik segíteni.

Kérdésre válaszolva elhangzott, a választási plakátok nagy részét már eltávolították. Erre egyébként dr. Melis János címzetes főjegyző 2020 október végéig adott nekik haladékot.

Fotó: Hegedűs Éva

A decemberi testületi ülés döntéseit értékelte a NACSE

Fotó: Babák Zoltán0

Nem jött össze az első pont a Hihetőnek