in

Új tulajdonban a Rádió Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

25 év után értékesítették az egykor Cervinus Rádióként indult helyi médiumot. Dankó Ervin, a rádiót üzemeltető Mediorix Szolgáltató Bt. tulajdonosa úgy döntött, hogy életkörülményei megváltozásából adódóan nem folytatja tovább a nagy múltú elektronikus médium vezetését. A vállalkozást Sipos Zoltán és Lázár Zsolt közösen vásárolták meg, akik december 15-vel vették át a működtetést.

Lázár Zsolt és Sipos Zoltán (Forrás: Körös TV)
Lázár Zsolt és Sipos Zoltán (Forrás: Körös TV)

Lázár Zsolt a Körös Televízió stúdiójában folytatott beszélgetésen magyarázatot adott arra, esperesként hogyan került kapcsolatba a rádióval. Mint elhangzott, négy évvel ezelőtt a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye pályázatot nyújtott be a frekvencia elnyerésére, amit akkor nem nekik ítéltek. Az értékesítésről értesülve ismét elgondolkodott a lehetőségen, s magánszemélyként keresett szakmai partnert.

– A legfontosabb, amit ebből a hallgatók érzékelni fognak, hogy hellyel-közzel minden marad változatlan. Természetesen idővel lesznek apró változások, de a lényeg, hogy alapvetően ezzel a rádióval meg volt elégedve a szarvasi lakosságnak az a része, amelyik hallgatta. Nem szándékunk fenekestül felforgatni a dolgokat. A rádió munkatársaival már beszéltünk. Véleményünk szerint valamennyien nagyon színvonalas munkát végeznek, ezért mindenki csinálja tovább a maga dolgát. Műsorok nem fognak megszűnni, ill. értelemszerűen mindössze a kívánságműsor, amit Ervin vezetett – tájékoztatott az elképzeléseikről Sipos Zoltán.

Rámutatott, a jövőbeli legfőbb változás a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) által előírt feltétel betartásából adódik. Ennek lényege, hogy bizonyos arányú szöveg és zeneidőt kell teljesíteni, amelyre vonatkozóan korábban adódtak nehézségek. A megoldást meglátásuk szerint részben az Országos Evangélikus Egyház által biztosított központi anyagok sugárzása jelenti. Törekszenek a felekezeti arányok egyensúlyára is, vagyis szeretnék felvenni a kapcsolatot a már működő egyházi rádiókkal. Emellett a Körös Televízióban készült műsorok bizonyos százaléka is beszerkesztésre kerülne.

Hangsúlyozták, semmiképp sem egyházi rádiót szeretnének kialakítani, de mindenképp nagyobb teret kapna ez a terület.

Azt is látják, hogy megváltoztak a rádióhallgatási szokások, ezért egyre nehezebb a fiatalokat megszólítani. Ennek érdekében fel szeretnék venni a kapcsolatot a helyi oktatási intézményekkel, és lehetőség szerint az általános és középiskolás korosztályt is bevonni a műsorkészítésbe.

Aláhúzták, a korábban jelentkezett műszaki problémákra is végleges megoldást szeretnének találni. A könnyebb átjárhatóság miatt tervezik, hogy a későbbiekben a stúdió is közelebb kerül a Körös Televízió székhelyéhez, és affinitásuk szerint a munkatársak is kipróbálhatnák magukat a társmédiumok műfajában.

Azt is látják, hogy az internet és az egyre fejlődő digitális világ miatt a rádió új besorolásba került, mindazonáltal sokaknak még mindig az éter jelenti az elsődleges információforrást.

– Fő célunk, hogy abból a helyzetből, amit az objektív körülmények mutatnak, hogyan lehet kihozni a maximumot – vélekedtek az új tulajdonosak.

Az üggyel kapcsolatosan kerestük Dankó Ervint is, de ő nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, ő már a rádió hullámhosszán keresztül tájékoztatta a hallgatókat, és elköszönt tőlük. Mindemellett köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben kitartottak a rádió mellett, és mindennapjaik részét képezte a Kultúra hangja.

(forrás: Körös Televízió)

Fotó: Hegedűs Éva0

Hat egykori kiváló sportolót ismert el az önkormányzat

Fotó: Hegedűs Éva0

Gyöngyfűző workshoppal kezdődött az év Szarvason