in

Januártól minden postaládába ingyenesen jut el a Szentandrási Híradó

Benedek Erika és Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)
Benedek Erika és Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)

A megváltozott médiafogyasztási szokások miatt döntött úgy Békésszentandrás képviselő-testülete, hogy 2020-tól minden háztartáshoz ingyenesen juttatja el önkormányzati havilapját. Tapasztalataik szerint ugyanis a kibővült hírszerzési paletta miatt a nyomtatott sajtó iránt egyre kisebb igény mutatkozik, s főként a közép és idősebb korosztály forgatja rendszeresen a Szentandrási Híradót. Mindazonáltal úgy vélik, hogy a kordokumentumként is szolgáló sajtóorgánumban számos fontos információ olvasható a településről, ezért előremenekültek.

– Egy olyan helyi médiumról van szó, amely kizárólag Békésszentandrással foglalkozik, ezért mindenképp érdeklődésre tarthat számot. Közérdekű híreket tartalmaz, az itteni történésekről számol be, de sajnos azt is láttuk, hogy az utóbbi években folyamatosan csökkent az eladott példányszám. Úgy gondolom, ennek ellenére meg kell tartanunk a lapot, mert bizonyos korosztály továbbra is ezt tekinti elsődleges információforrásnak, ráadásul megőrizhetők az egyes számok, és bármikor elővehetők – osztotta meg a javaslat hátterét Hévizi Róbert, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Az eddig 14+2 oldalon megjelenő újságból korábban havonta 350-360 db került ki a nyomdából, ami éves szinten 4600 példányt jelentett. Ebből átlagosan 10-20 db maradt meg, amit havi szinten 10 és 20 ezer Ft közötti veszteségként kellett elkönyvelniük. A megújult lap 8 oldalon lesz olvasható, fekete-fehérben. Ez alól csak a júniusi és a decemberi szám képez kivételt, amikor az első és a hátsó borító színesben jelenik meg. Apró változás továbbá, hogy a cím a korábbitól eltérő betűtípussal lesz látható, mellette pedig a település címere helyett az András-keresztet helyezték el.

A változás nagyságrendileg egymillió forint többletköltséget jelent a településnek, amelyet a költségvetésből finanszíroznak. A 1500-ra növelt példányszámnál ellenben előnyként jelentkezhetnek a későbbiekben hirdetések, hiszen az információk így sokkal szélesebb réteghez juthatnak el.

A háromtagú szerkesztőbizottságot Hévizi Róbert mellett továbbra is Balla Edit és Benedek Erika alkotják. Mint mondták, bár a tartalom szempontjából nagyobb változtatást nem terveznek, előreláthatólag szélesebb teret engednek a közérdekű információknak –zöldhulladék szállítás, menetrendek, ünnepi nyitvatartások – és az önkormányzati híreknek. Egyebek mellett pl. a bizottságok vezetői külön rovatban foglalhatják össze a lakosságot érintő legfontosabb döntéseket.

– Mindig hónap elején van lapzárta. Ekkorra érkeznek be a külsős írások. Szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolunk az intézményekkel, civil szervezetekkel, akik ugyancsak szívesen számolnak be az őket értinő eseményekről. Ezt követően újabb egy hetet vesz igénybe a szerkesztés, tördelés, vagyis összesen kb. 1,5-2 hét munka áll minden egyes lapszám mögött – engedett betekintést a kulisszák mögé Benedek Erika.

Az 1995 áprilisában útjára indult lap – kihagyás nélkül – mindeddig összesen 296 alkalommal jelent meg. A szerkesztők bíznak benne, hogy a sorozat a jövőben sem szakad meg, s a egyre többen veszik kezükbe a település krónikáját.

0

Békesség e háznak! – És minden lakójának!

Dr. Kovács Tamás, a NAV Békés megyei igazgatója

Adótörvények: a legfontosabb változásokról tájékoztattak