in

77 éve nyílt meg a pokol a Donnál

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Szarvas Város Önkormányzata, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány és a Trianon Emlékbizottság nevében köszönte meg Szenes János azoknak, akik elmentek kegyeletüket leróni a doni áttörés 77. évfordulóján.

– A nemzeti összetartozás évébe léptünk ez év január 1-én. A nemzeti összetartozás esztendeje arra kötelez minket, hogy minden kegyeleti évfordulón március 15-től kezdődően egészen október 23-ig kegyelettel, fejünket meghajtva, szívünkben, lelkünkben gyertyát gyújtva, őseinkért imádkozva megemlékezzünk a magyar katonákért, neves elesett hőseinkért – jelentette ki Trianon 100. évébe lépve a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke.

A Don-kanyarban a magyar hadtörténelem legnagyobb emberveszteségeit szenvedte el Magyarország, 147971 katonája tűnt el, sebesült meg vagy halt el a doni harcmező poklában a II. magyar királyi honvédhadseregnek, közöttük sok száz szarvasi.

A jelképes névsorolvasás ezúttal elmaradt, mint mondta, egyetlen név kihagyása is kegyeletsértő lenne, helyette egy, a doni harcmezőről hazatért harcosról, idősebb Kepenyes György, aki miután csapatteste elszakadt a fronttól, gyalogszerrel vágott neki a hómezőknek. Egészségesen hazatért, majd a rendszerváltás után, 1943 ötvenedik évfordulójára elesett bajtársai tiszteletére állíttatta az emlékművet, ami előtt minden évben megemlékeznek a szarvasiak a doni tragédiára, és aminek a címe “A lélek elhagyja a testet”.

– Hon vagy bárhol nyugosztok, velünk egy az álmotok – fogalmazott annak idején idősebb Kepenyes György. Ezzel a mondattal adta át a szót Lázár Zsolt esperesnek, aki a történelmi egyházak nevében mondott egy imát.

A megemlékezést a kegyelet koszorúinak elhelyezése zárta.

Erdélyi István (Fotó: Babák Zoltán)

Erősítsük a szarvasi jelöltet az Év embere versenyen!

Fotó: Babák Zoltán0

Truczka Tamás várakozása szerint szerepeltek U11-esei