in ,

Uniós beruházásból javul a Körös-Maros Nemzeti Park Vizes élőhelyeinek állapota

Fotó: Sallainé Kapocsi Judit
Fotó: Sallainé Kapocsi Judit

Befejeződött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Ősi szikesek és szikes tavak vízháztartásának helyreállítása a Kardoskúti Fehér-tó vízgyűjtőjén” című KEHOP 4.1.0-15-2016-00044 azonosítószámú pályázatának megvalósítása.

A kardoskúti Fehér-tó a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legjelentősebb természeti értéke, az egész Tiszántúl legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt szikes tava. A szikes tavakra jellemző periodikus kiszáradása sajátos, a tengerpartok növényzetével rokonságot mutató sótűrő vegetáció kialakulását tette lehetővé. Tavasszal és ősszel a Kárpát-medence egyik legfontosabb madárszállója, ezért nemzetközi szinten jegyzett terület, mely egyben a Natura 2000 hálózat részét is képezi. Az átvonuló darvak, vadludak, récék, partimadarak hatalmas számban jelennek meg a tavon és akár nyolcvanezer madár is éjszakázhat egy időben a számukra biztonságot jelentő sekély vízen. A tavat körülölelő, több mint 5000 hektáros szikes puszta nagyrészt a tó vízgyűjtőjeként is funkcionál.

A projekt a Fehér-tó környékén található használaton kívüli árkok, csatornák és töltések megszüntetésére irányult. A beavatkozás hatására helyreállt a tómeder környékének vízellátása és növekedett a környező gyepterületek nyugalma, melynek kedvező hatása az idei őszi daruvonulási időszakban is megmutatkozott.

Sajtóközlemény – AgrárMinisztérium – Körös-Maros nemzeti Park Igazgatóság

0

Sikeres évet zártak birkózóink

Jakub szerepében Nagy Róbert (Fotó: Babák Zoltán)0

Holle anyó hetvenedszer rázta meg dunnáját