in ,

Lukács László: Az egészségügy megoldása a pénz és az odafigyelés

Samu Tamás Gergő és dr. Lukács László (Fotó: Babák Zoltán)
Samu Tamás Gergő és dr. Lukács László (Fotó: Babák Zoltán)

Az élet felülírta a terveket, vagyis egy téma helyett hárommal foglalkozott január 14-én Samu Tamás Gergő. A megyei és önkormányzati képviselő először a Fidesz korábbi Békés megyei elnökéről, Simonka Györgyről beszélt, akinek a tárgyalása tegnap kezdődött meg. A politikust és 32 társát költségvetési csalással vádolják, jelenleg az egyik „bábja” látja el korábbi beosztását.

– Aki fideszes politikus Békés megyében, és a legutóbbi választáson valamilyen pozícióra készült, vagy pozícióban akart maradni, annak mindenféleképpen együtt kellett működnie Simonka Györggyel, aki a vád szerint egy bűnszervezetnek volt a feje – vélelmezte. – Én csak annyit szeretnék üzenni Simonka Györgynek innen, a média nyilvánosságán keresztül, hogy irány a börtön! Remélem, megkapja méltó büntetését, habár a mai igazságszolgáltatásban nem biztos, hogy maradéktalanul lehet bízni – vetítette előre jövőbeli reményeit.

Mivel a sajtótájékoztató meghívott vendége dr. Lukács László György egészségügyi szakpolitikus volt, érintette a szektor helyzetét is. Mint mondta, az ÁNTSZ jogutódjának nyári beszámolójából kirajzolódik, hogy Békés megyében majdnem egy évvel kevesebb a lakosság várható élettartalma, mint az ország más részén élőknek. Szarvas valamivel jobb helyzetben van, mivel a háziorvosi körzetek betöltöttek, a háziorvosok átlagéletkora azonban rendkívül aggasztó. A legtöbben hamarosan nyugdíjba vonulnak, vagy nyugdíjasként töltik be a praxist.

Örömmel szólt arról, hogy a gyermekorvosi ellátás területén történt előrelépés. A három körzetből már kettő betöltött, ill. az önkormányzat szerződést kötött egy orvostanhallgatóval, aki tanulmányai befejezését követően Szarvason kezd dolgozni. Ebben jelenős szerepet tulajdonít Gajdos Attila korábbi önkormányzati képviselőnek, aki indítványozta az ösztöndíj programot.

Szólt arról is, hogy tudomása szerint újabb húsz mongol vendégmunkás érkezik Szarvasra. Jelenlegi becslések szerint jelenleg kb. százan dolgoznak a településen, ami azt jelenti, hogy a kormányzati propaganda és a valóság szöges ellentétben állnak. Az okot abban is látja, hogy egyes cégek nem tudnak vagy nem akarnak eleget fizetni a magyar munkavállalóknak, ezért külföldi munkaerőre támaszkodnak. Ezzel együtt feltette a kérdést, hogy jobban megéri-e egy adott cégnek szállást és egyéb juttatásokat biztosítania egy vendégmunkásnak ahelyett, hogy a helyi dolgozókat jobban megbecsülné.

Sajnálattal beszélt arról, hogy egy részük ráadásul nem tartja be a helyi normákat. Kérte őket, hogy ha már hazánkban tartózkodnak, legalább ezekre legyenek tekintettel.

Dr. Lukács László György országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes az egészségügy térségi és országos helyzetébe adott betekintést. Mint elhangzott, Békés megye nem áll jól a betöltetlen háziorvosi praxisok számát illetően, az országos statisztikában a TOP 3 között foglal helyet. Összességében országosan több mint 400 betöltetlen praxis van.

Szomorúan tapasztalta az elmúlt években történt növekedést, annak ellenére, hogy az állam megpróbálta ösztönözni az egyetemről kikerülőket.

– A megoldás a pénz és az odafigyelés, mint ahogyan annak a kórházi ellátásnak is, amely Békés megyében nagyon sok kritikát von maga után. Talán az egyetlen olyan megyéről beszélünk, aminek az ellátása nagyon kevés kórházhoz kötődik, és területileg is koncentráltan történik. Éppen ezért akik Békés megye perifériáján élnek, legyen szó Dévaványáról vagy olyan településekről, amelyek viszonylag távol esnek az orosházi vagy a megyei kórháztól, a modern egészségügyi ellátás veszélyben forog – vonta le a következtetést.

A konkrétumokra lefordítva véleménye szerint ez azt jelenti, hogy az államnak oda kell adnia a szakma által kért összeget, ami jelenleg 4-600 milliárd Ft között mozog.

A Jobbik kéri továbbá, hogy a kormányzat az egészségügyi dolgozók bérrendezésére fordítson sokkal nagyobb figyelmet. Ne költsön felesleges beruházásokra, és legyen sokkal keményebb a korrupciós ügyekkel szemben, amelyek hazai vagy EU-s forrásokat csapolnak meg.

Kérdésre válaszolva elmondta, a Jobbik tisztújítása január végén esedékes, ahol ő az alenöki pozíció várományosa. Hozzátette, karcagi származású, 2010 óta vesz részt a közéletben, először helyi, majd országos szinten politizált. Bízik benne, hogy a Jobbik a párt alapítói által megkezdett jobboldali konzervatív szellemiséget viszi tovább, ami alapfeltétele a 2022-es kormányváltásnak.

Bukovinszky Béla (Fotó: Hegedűs Éva)

Bukovinszky Béla: Nagyon jó dolog, ha az ember megteheti, amit szeret

0

Angol versenyeken a benkások