in ,

Sinka Imre: Élni hagyni a vállalkozókat

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

“Élni és élni hagyni”, fogalmazta meg a település és a vállalkozói közötti kapcsolat milyenségét Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere pénteken, amikor legnagyobb harminc adófizetőjüket várták egy koccintásra. Tette ezt a kijelentést azért, mert náluk a legalacsonyabb a helyi adó mértéke a környező településekhez képest.

Sajnos az időjárási viszonyok nem kedveztek az utazásnak, emiatt leginkább csak a helyi vállalkozók jöttek el.

A tavalyi 370 körülihez képest mintegy 420-ra nőtt a vállalkozások száma Békésszentandráson, árulta el. Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, tudni kell, hogy sokan közülük az M44 építése kapcsán ideiglenesen jelentkeztek be a településre.

– Saját helyi vállalkozóinkat, legnagyobb helyi adózóinkat szerettük volna kiemelni, hogy megköszönhessük az elmúlt évben is a településért tett támogatásukat, valamint azt, hogy közös munkánkkal tudjuk ennek a falnak az életét szebbé-jobbá tenni. Nem egyszerű egyetlen vállalkozásnak sem manapság, ki a mezőgazdaságban, ki az iparban dolgozik, hiszen ma a projektezések időszakában mindenkinek azon kell gondolkodnia, hogy hogyan tudja előkészíteni az uniós források által kínált lehetőségeket – mondta.

A település adóbevételei szempontjából nézve azt látja, hogy a vállalkozások fejlődnek, haladnak. Ugyanezt tudta elmondani a projektekkel kapcsolatban is. Örvendetesnek nevezte, hogy mindezekkel párhuzamosan a munkanélküliség is tovább csökkent Békésszentandráson.

A 100 milliós mértékű adóforintokat, pályázatok önerejére, illetve részben működésre költik, mindezt azért, hogy minél élhetőbbé tegyék a falut: járdákat, utakat újítsanak fel, akár önerőből is.

Az elmúlt év szummájához pici negatívumként hozzátette, hogy az M44-re Szentandrásnak nincs felhajtója.

– Békés megye nyugati kapuja Békésszentandrás, és hogy néz ki a kapu, ha nincs rajta kilincs?! – tette fel a kérdést Sinka Imre, majd kijelentette, hosszútávú céljai között szerepel, hogy ne csak felüljárója, hanem lehajtója is legyen a falunak. A közelebbi lehajtó is 15 kilométernyire van tőlük.

Az autóút megépültével csökkent a település zajterhelése, viszont az ezzel járó forgalomcsökkenést megérzik a vállalkozások ebben a téli időszakban.

– Bízom benne, hogy ezt közösen egy jó PR-tevékenységgel legalábbis redukálni fogjuk tudni.

A fogadás pezsgős koccintással és vendéglátással folytatódott.

Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva)0

Zsinórban hatszor díjazták a szarvasi rendezvénysorozatot

Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV)

Közel száznegyvenezer látogatóval zárta az évet a Pepi-kert