in ,

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)0
Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

– Az előző évekhez az M44-es útépítés miatt átmenetileg megnőtt az adófizető vállalkozások száma Szarvason. Ennek tükrében az önkormányzat úgy döntött, bővíti a meghívottak körét. Idén nem az 50 legnagyobb adófizetőnek mond köszönetet, hanem további 15 vállalkozásnak is átadja személyes gratulációját – magyarázta meg a bővítést Hegedűs Éva, az est háziasszonya csütörtökön, amikor a város vezetése Szarvas legnagyobb helyi adót befizetőit fogadta a Fő téri Iskola dísztermében.

– Én azt gondolom, hogy nem csak a városnak, hanem a magyar kormánynak is nagyon fontos partnerei a vállalkozók és vállalkozások, hiszen értéket teremtenek, megélhetést nyújtanak, nem csak a vállalkozást, hanem az egész országot gazdagítják – fogalmazott Dankó Béla országgyűlési képviselő. – A magyar kormány igyekszik olyan gazdasági környezetet teremteni, ami segíti a vállalkozásokat. Szerintem nagyon fontos stratégiai döntés volt annak idején, amikor a mostani uniós fejlesztési ciklus programjait készítettük elő, hogy a kormány úgy döntött, hogy a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

Dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője majd 14 évet töltött tanulmányokkal Szarvason. 1997-ben kezdte a Székelyben, majd felsőfokú tanulmányait is itt folytatta, ezért úgy érzi, ilyenkor hazajön. Ő Takács Árpád kormánymegbízott nevében köszöntötte az asztalok körül ülőket.

– 2019-ben arról számoltunk be, hogy egy év alatt mintegy 1904-ről 2048-ra nőtt a nyilvántartott adóalanyok száma a városban, akik mintegy 975 millió adóforintot fizettek be a város kasszájába. Ennek az összegnek több mint felét a 65 legnagyobb adóalany által befizetett összeg teszi ki – emlékeztetett az egy évvel ezelőtti számokra Hegedűs Éva.

A friss adatokra ezúttal Babák Mihály nem tért ki. Elsőként kijelentette, hogy a szíve csücskei a vállalkozások. Méltatta a generációváltó családi vállalkozókat, az új fiatal vállalkozókat. Megváltozott világ, munkaerőhiány van a városban, ami nem könnyíti meg ma a vállalkozások helyzetét. “Meg kell tartanunk a város működését biztosító jövedelmet termelő, értelmiségi és képzett szakembereket”, tűzte ki célként a jövőre nézve.

– A megélhetés az önök kezében van. A mai világban másokról gondoskodni, hogy kenyeret, megélhetést, egzisztenciát, jövőt biztosítsanak, nem csekély dolog, én tudom, iszonyú munka és nagy vállalás is – fogalmazott polgármesterünk.

Köszöntője után a köszönőoklevelek átadása következett. Az élen továbbra is a Gallicoop Zrt. áll. Őket a Pioneer Hi-Bred Zrt., illetve a Cool4U Kft. követi. A díjakat Erdélyi István, a pulykafeldolgozó tulajdonos-elnöke, Szvoreny Tamás, a gabonatermelő vállalat szántóföldi főmérnöke, illetve Szín Bence, a szarvasi klíma-nagykereskedő cég ügyvezetője vette át.

Ha már az útépítés miatt Szarvason adózó, de városon kívüli, legtöbbször távoli székhelyű cégek okán TOP65-öt hirdettek, említsük meg, hogy a TOP15-be hat szarvasi központú cég fért be. A képzeletbeli szarvasi dobogó harmadik fokára az összesítettben 7. helyet elfoglaló Nagyrét Farm Kft. állhatott, amit a fogadáson tulajdonos-ügyvezetője, Lestyan-Goda Zsombor képviselt. A TOP15-be még az Alföldi-Hús Zrt. (8.), az Oryza Kft. (10.), illetve a Profuma Hungary Kft. (13.) – korábbi Lúdland Kft.– tudott bekerülni. Előző kettő képviseletében Sólyom Ildikó, illetve Reile Andrea vette át a díjakat.

A TOP15 sorrendje: Gallicoop Zrt., Pioneer Hi-Bred Zrt., Cool4U Kft., Master Sped Kft., Fugro Consult Kft., Pannon Ásvány Kft., Nagyrét Farm Kft., Aldöldi-Hús Zrt., E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt., Oryza Kft., Swietelsky Magyarország Kft., E.On Energiakereskedelmi Kft., Profuma Hungary Kft., TESCO Global Áruházak Zrt., illetve Euroaszfalt Kft.

Frissítés:

A cikk megjelenése óta a következő adatok érkeztek a polgármesteri kabinettől:

A helyi adóbevételek évről-évre növekednek A város kasszájába befolyt összes helyi adóbevétel 2019.12.31. napjával 1.124.045 eFt. 2019. évben 2.073 iparűzési adóalanyt tartottak nyilván Szarvason, akik közel 896 milliónyi iparűzési adóval járultak hozzá a város működőképességének fenntartásához és gyarapodásához. Ez mintegy 80 milliónyi csökkenés az előző évhez képest.

Az 50 legnagyobb adófizető vállalkozás által befizetett előleg az összes iparűzési adó bevétel 69%-át teszi ki, melynek összege 622.209 eFt. Egy vállalkozás fizetett adóelőleget 100 millió felett, könnyen kitalálható, hogy az a Gallicoop Zrt., valamint 10 vállalkozás 10 és 100 millió között.

Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Fotó: Zentai Péter0

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak