Connect with us

Békés megye

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Fotó: Zentai Péter
Fotó: Zentai Péter

Évindító önkormányzati fórumot szervezett a Békés Megyei Önkormányzat, melyen a települési önkormányzatokat, a megyei nemzetiségi önkormányzatokat, az egyházakat és egyéb civil szervezeteket érintő aktuális témákról tartottak koordinációs értekezletet. Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, Békés megye a lehetőségek hazája, a dualizmus óta nem volt annyi fejlesztés megyénkben, mint most. A Beliczey teremben tartott eseményen Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke megnyitójában a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP) kiemelte: Békés megyére vonatkozóan eddig 62 milliárd forint értékben születettek támogatói döntések, vannak pályázatok, amelyek már megvalósultak, vannak, melyek folyamatban vannak, illetve némelyek most indulnak.

A Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságról két előadó érkezett: Szabó Csaba, a Programvégrehajtási Főosztály főosztályvezetője a Terület és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásának tapasztalatairól tartott előadást. Elmondta: a projektek felével a kedvezményezettek 2019 végével elszámoltak, a pályázatok egy része kivitelezés alatt áll, és vannak közbeszerzés vagy tervezés alatt álló fejlesztések is. Beszélt a költségnövekményekről, melyekkel olyan pályázatokat segítenek, ahol a tervekhez képest a kivitelezési költség (például az építőipari árak emelkedése miatt) megnövekedett: Békés megyét tekintve eddig 26 ilyen igényt hagytak jóvá 445 millió forint értékben, jelenleg 18 kérelem feldolgozása van folyamatban. Projektfelügyeleti rendszert alakítottak ki, 464 projektet világítottak át 150 milliárd forint értékben. Tabajdi Márton, az Ellenőrzési és Módszertani Főosztály főosztályvezetője a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklushoz kapcsolódó tervekről annyit mondott, hogy miután szűkösek azok az információk, melyek publikusak, így konkrétumokat nem tud megosztani a jelenlévőkkel. Az operatív programok sincsenek nevesítve, tavasszal várható tájékoztatás.

Dr. Papp Emese, a Belügyminisztérium Önkormányzati Gazdasági Főosztályának főosztályvezetője a Belügyminisztérium önkormányzati pályázati lehetőségeiről tartott előadást. Beszélt a 6 milliárd forint keretösszegű önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásáról, ezzel párhuzamosan a megyei önkormányzatok fejlesztési feladatinak támogatásáról, melyre 300 millió forint áll rendelkezésre. Tovább folytatódik a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatás, 5 milliárdos keretet lehet megcélozni. Az önkormányzatok rendkívüli támogatására 8 milliárd forint áll rendelkezésre, a vis maior támogatásra 6,1 milliárd, az önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatására 1,5 milliárd, a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására pedig 40 milliárd forint.

A települési önkormányzatokat érintő legfontosabb aktualitásokról dr. Kása Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának főosztályvezetője, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2019. évi Békés megyei tapasztalatairól Andó Ágnes, a Magyar Államkincstár Békés Megyei Igazgatóságának igazgatója tartott előadást. A Monoron megvalósult ún.  okos város kialakításáról dr. Deák Márton, a Lechner Tudásközpont főosztályvezetője, Békés megyei közúthálózaton megvalósult és tervezett felújításokról Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei igazgatója, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Békés megyei alakulásáról pedig dr. Horváth Mihály, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője tájékoztatta a megjelenteket.

A konferencia utolsó előadása is nagy érdeklődésre tartott számot, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a Magyar Falu Program végrehajtásának tapasztalatairól és a várható új kiírásokról beszélt. Elmondta: a program célja a falvak elnéptelenedésének megállítása, a népességcsökkenés visszafordítása. A kistelepülésekről való elvándorlás főbb okainak az érintettek a közösségi élet hiányát, a közlekedés, az infrastruktúra az intézményrendszer fejletlenségét jelölték meg. A Magyar Falu Programban múlt évben 15 pályázati kiírás jelent meg, a legnépszerűbbek biztosan ismétlődnek idén is, hiszen ezekre nagy szükség, valamint elmondta: a tavalyinál több pénz jut idén az alsóbbrendű utak felújítására.

Sajtóközlemény – Békés Megyei Önkormányzat

Népszerű

Szombat, vasárnap is játékban

Sport

Terítéken a roma gasztronómia

Szarvas

Győzelmi öröm a Szarvasi FC Mezőhegyesi SE elleni aratott bravúros győzelme után (Fotó: Babák Zoltán) Győzelmi öröm a Szarvasi FC Mezőhegyesi SE elleni aratott bravúros győzelme után (Fotó: Babák Zoltán)

Elkezdték a felkészülést a Szarvasi FC játékosai

Sport

Zsánesz románesz?

Szarvas

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect