in ,

Nyelvében él a nemzet

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Célzottan a Kultúra Napjára időzítette a Kazinczy Szép magyar beszéd verseny időpontját a Városi Könyvtár. Az intézmény ezzel is utalt rá, hogy a nyelv az egyik legfontosabb alapköve a kultúrának, megőrzése és ápolása pedig kiemelt feladatunk. A versenyt a Kazinczy-díj Alapítvány Péchy Blanka emlékére kuratóriuma hívta életre, az elmúlt öt évtizedben pedig országos mozgalommá vált. A rendezés joga néhány év kitérő után ismét visszakerült a települési intézményekhez, bízva abban, hogy sikerül minél szélesebb közönséghez eljuttatni a nagy hagyományokkal rendelkező megmérettetést.

Ennek egyik eszközeként a Szarvasi Videókrónika vállalta, hogy élőben közvetíti az esemény első részét, amely egy kultúra napi műsorral fonódott össze. Ezt megelőzően dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója köszöntötte az iskolai erőpróbán sikeresen túljutott versenyzőket, és kérte őket a szép magyar beszéd továbbörökítésére.

– A beszéd művelése napjainkban nem kis dolog, hiszen mobiltelefonokat használunk, az interneten kommunikálunk, rövidítünk, s erre a gyönyörű szép magyar nyelvre, ami a miénk, és mások szerint nagyon nehezen tanulható, nem figyelünk oda eléggé. Mivel én Szlovákiából származom, ezért össze tudom hasonlítani egy másik nyelvvel is. Bevallom, újra és újra rácsodálkozom a magyar nyelvre, hogy egy-egy dologra hány kifejezést használ – mutatott rá anyanyelvünk szépségeire.

Rövid kitekintésként beszélt a kultúra gyökereiről is, amely egyidős a társadalommal. Eleinte az emberi környezet ápolását értették alatta, első kifejezésként pedig – agrikultúra – a mezőgazdasággal kapcsolódott össze. Magyarországon 1989 óta ünnepeljük a Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc január 22-én tisztázta és látta el dátummal nemzeti imánkat, a Himnuszt.

A területi fordulón hat intézmény vett részt. A szarvasi általános iskolák tanulói mellett jelen voltak Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola és a kondorosi Petőfi István Általános Iskola diákjai is. Az 5-6. és 7-8. osztályos tanulóknak egy kötelező és egy szabadon választott szöveget kellett felolvasniuk, amit a szakértő zsűri több szempont alapján értékelt.

– Itt nem egy irodalmi, szépen előadott szöveget kell elmondani, hanem szépen kell olvasni. Minél közelebb áll az olvasás az élő beszédhez, annál szebb lesz a ritmusa. Természetesen az is szempont, hogy minél kevesebb hibát ejtsen a versenyző. Előfordul persze, hogy valaki megakad, de a gördülékenység, a jó prózai ritmika mindig nagyon fontos – árulta el a zsűri egyik oszlopos tagja, Brachna Irén, aki Molnár Jánossal közösen egy kis zenés-verses összeállítással is oldotta a nevezőkben összegyűlt feszültséget.

A verseny a szabályok ismertetésével vette kezdetét, majd kibontották a kötelező olvasmányt tartalmazó borítékokat. Ezt követően a helyi média képviselői elhagyták a helyszínt, hogy a tanulók levetkőzhessék a kamera okozta lámpalázat is.

A másfélórás erőpróbát követően a szépkiejtő verseny első három helyezettje kategóriánként jutalmat vehetett át, ill. a zsűri egy-egy különdíjat is kiosztott. A térségi versenyre Kiss Ákos jutott tovább, aki legközelebb már a Kazinczy-díjért is ringbe szállhat.

5-6. korosztály

I. helyezett: Nyárádi Hanna 5. évfolyam, felkészítő tanára: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

II. helyezett: Mohácsi Gábor 6. évfolyam – felkészítője: Béres Róza (Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola)

III. helyezett: Tóth-Rigler Emma 6. évfolyam, felkészítője: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

Különdíj: Lestyán Luca 5. évfolyam, felkészítője: Magyar Edit (Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola)

7-8. korosztály

I. helyezett, továbbjutó a regionális fordulóba: Kiss Ákos 7. évfolyam, felkészítő tanára: Hovorkáné Hegedűs Hajnalka (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

II. helyezett: Uhljár Adrienn 8. évfolyam, felkészítője: Stafira-Lovas Ilona (Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola)

III. helyezett: Antal Dóra 7. évfolyam, felkészítője: Tomasovszkiné Dányi Csilla (Szlovák Általános Iskola)

Különdíjas: Németh Viktória 8. évfolyam, felkészítője: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

What do you think?

Fábián Judit és Altmann Roland0

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Fotó: Hegedűs Éva0

Több mint hetven program várja a szentandrásiakat 2020-ban