in ,

Nyelvében él a nemzet

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Célzottan a Kultúra Napjára időzítette a Kazinczy Szép magyar beszéd verseny időpontját a Városi Könyvtár. Az intézmény ezzel is utalt rá, hogy a nyelv az egyik legfontosabb alapköve a kultúrának, megőrzése és ápolása pedig kiemelt feladatunk. A versenyt a Kazinczy-díj Alapítvány Péchy Blanka emlékére kuratóriuma hívta életre, az elmúlt öt évtizedben pedig országos mozgalommá vált. A rendezés joga néhány év kitérő után ismét visszakerült a települési intézményekhez, bízva abban, hogy sikerül minél szélesebb közönséghez eljuttatni a nagy hagyományokkal rendelkező megmérettetést.

Ennek egyik eszközeként a Szarvasi Videókrónika vállalta, hogy élőben közvetíti az esemény első részét, amely egy kultúra napi műsorral fonódott össze. Ezt megelőzően dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója köszöntötte az iskolai erőpróbán sikeresen túljutott versenyzőket, és kérte őket a szép magyar beszéd továbbörökítésére.

– A beszéd művelése napjainkban nem kis dolog, hiszen mobiltelefonokat használunk, az interneten kommunikálunk, rövidítünk, s erre a gyönyörű szép magyar nyelvre, ami a miénk, és mások szerint nagyon nehezen tanulható, nem figyelünk oda eléggé. Mivel én Szlovákiából származom, ezért össze tudom hasonlítani egy másik nyelvvel is. Bevallom, újra és újra rácsodálkozom a magyar nyelvre, hogy egy-egy dologra hány kifejezést használ – mutatott rá anyanyelvünk szépségeire.

Rövid kitekintésként beszélt a kultúra gyökereiről is, amely egyidős a társadalommal. Eleinte az emberi környezet ápolását értették alatta, első kifejezésként pedig – agrikultúra – a mezőgazdasággal kapcsolódott össze. Magyarországon 1989 óta ünnepeljük a Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc január 22-én tisztázta és látta el dátummal nemzeti imánkat, a Himnuszt.

A területi fordulón hat intézmény vett részt. A szarvasi általános iskolák tanulói mellett jelen voltak Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola és a kondorosi Petőfi István Általános Iskola diákjai is. Az 5-6. és 7-8. osztályos tanulóknak egy kötelező és egy szabadon választott szöveget kellett felolvasniuk, amit a szakértő zsűri több szempont alapján értékelt.

– Itt nem egy irodalmi, szépen előadott szöveget kell elmondani, hanem szépen kell olvasni. Minél közelebb áll az olvasás az élő beszédhez, annál szebb lesz a ritmusa. Természetesen az is szempont, hogy minél kevesebb hibát ejtsen a versenyző. Előfordul persze, hogy valaki megakad, de a gördülékenység, a jó prózai ritmika mindig nagyon fontos – árulta el a zsűri egyik oszlopos tagja, Brachna Irén, aki Molnár Jánossal közösen egy kis zenés-verses összeállítással is oldotta a nevezőkben összegyűlt feszültséget.

A verseny a szabályok ismertetésével vette kezdetét, majd kibontották a kötelező olvasmányt tartalmazó borítékokat. Ezt követően a helyi média képviselői elhagyták a helyszínt, hogy a tanulók levetkőzhessék a kamera okozta lámpalázat is.

A másfélórás erőpróbát követően a szépkiejtő verseny első három helyezettje kategóriánként jutalmat vehetett át, ill. a zsűri egy-egy különdíjat is kiosztott. A térségi versenyre Kiss Ákos jutott tovább, aki legközelebb már a Kazinczy-díjért is ringbe szállhat.

5-6. korosztály

I. helyezett: Nyárádi Hanna 5. évfolyam, felkészítő tanára: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

II. helyezett: Mohácsi Gábor 6. évfolyam – felkészítője: Béres Róza (Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola)

III. helyezett: Tóth-Rigler Emma 6. évfolyam, felkészítője: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

Különdíj: Lestyán Luca 5. évfolyam, felkészítője: Magyar Edit (Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola)

7-8. korosztály

I. helyezett, továbbjutó a regionális fordulóba: Kiss Ákos 7. évfolyam, felkészítő tanára: Hovorkáné Hegedűs Hajnalka (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

II. helyezett: Uhljár Adrienn 8. évfolyam, felkészítője: Stafira-Lovas Ilona (Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola)

III. helyezett: Antal Dóra 7. évfolyam, felkészítője: Tomasovszkiné Dányi Csilla (Szlovák Általános Iskola)

Különdíjas: Németh Viktória 8. évfolyam, felkészítője: Gazsóné Gugolya Beáta (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, Művészeti Alapiskola)

Fábián Judit és Altmann Roland0

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Fotó: Hegedűs Éva0

Több mint hetven program várja a szentandrásiakat 2020-ban