in ,

Harmincéves az újjáalakult békésszentandrási Ipartestület

Lukoviczky György és Bobvos János (Fotó: Hegedűs Éva)0
Lukoviczky György és Bobvos János (Fotó: Hegedűs Éva)

Jubilált a Vállalkozók Bálja Békésszentandráson. Az Ipartestület újjászervezésekor, 1990-ben merült fel a gondolat, hogy folytassák azokat a hagyományokat, amelyek az érdekképviseleten túl jellemzők voltak a civil szervezetre. Így kerülhetett sor január 25-én a 30. bálra, melynek a Körös Művelődési Ház adott otthont.

Hévízi Róbert, a Felügyelő Bizottság elnöke köszöntőjében emlékeztetett, a testület jogelődje 1872-ben alakult. A rendszerváltást követően létrejött szervezet három jelenlévő tagját, Bobvos Jánost, Petrás Ernőt és Pálos Istvánt külön köszöntötte. Rámutatott, az ipartestületet és a vállalkozókat bizonyos mértékig külön kell választani, mivel a csoport tagjai közé sorolhatók a kereskedők is. Noha a két világháború között általában a kereskedők és iparosok külön szervezetbe tömörültek, helyben közösen működtek. Ez a későbbiekben sem változott. Sejtelmesen megjegyezte, az elmondottak az est során majd különös jelentőséggel bírnak.

Szubjektív oldalról közelítette meg az Ipartestülethez való kötődését Dankó Béla. A térség országgyűlési képviselője elárulta, korábban több alkalommal is részt vett a vadászok és az iparosok közötti barátságos futballtalálkozón, ahol az iparosok csapatát erősítette. Úgy véli, a közösség nem csak a település civil, hanem a gazdasági életében is meghatározó szerepet játszik.

– A kis-és középvállalkozások az ország gazdaságában is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a legnagyobb foglalkoztatók hazánkban, nagyon sok embernek adnak munkát. Helyben ugyancsak sok családnak biztosítják a megélhetést, ami tiszteletre méltó dolog. A kormány igyekszik a lehetőségeihez mérten támogatni a vállalkozókat. Az új uniós ciklusban a fejlesztési források 60%-át gazdaságfejlesztésre kellett fordítani. Ezen felül operatív programokból a vállalkozók is tudtak fejlesztési forrásokhoz jutni – összegezte az elmúlt időszak eredményeit.

Hozzátette, igyekeztek az adó-és járulékfizetési rendszert is átláthatóbbá tenni, és lehetőség szerint csökkenteni a vállalkozások terheit. Az intézkedések következtében mostanra odáig jutottak, hogy Magyarország az EU-s tagországok közül a gazdasági növekedés terén sereghajtóból az első közé került. A befizetett adóforintok is jól hasznosultak, hiszen ebből tudtak egyebek mellett útfejlesztéseket megvalósítani.

Lukoviczky György, a Békéscsabai Ipartestület elnöke örömmel konstatálta a helyi  megfiatalodó vállalkozásokat. Ajándékként egy emléklapot nyújtott át Bobvos Jánosnak, a helyi Ipartestület elnökének.

Sinka Imre polgármester ugyancsak a köszönet hangján szólt a megjelentekhez. Ígérte, hogy az önkormányzat erejéhez mérten a jövőben is igyekszik támogatni a békésszentandrási vállalkozásokat.

A Tisztes Iparos kitüntetést idén Lestyán-Goda Mihály Sándorné érdemelte ki. Mint kiderült, a díjazott Békéscsabán, a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakmunkásképző Intézetben folytatott tanulmányokat, ahol a Szakma Kiváló tanulója versenyen II. helyezést ért el. Az eladói szakképesítés megszerzése után az UNIverzál Kereskedelmi Vállalatnál helyezkedett el eladói munkakörben, majd önkiszolgáló pénztárosi szakvizsgát tett. A ’80-as évektől a szarvasi ÁFÉSZ boltvezető helyettesként, majd boltvezetőként dolgozott, 1991-től pedig egyéni vállalkozóként tevékenykedik.

Sinka Imre, Lestyán-Goda Mihály Sándorné és Bobvos János (Fotó: Hegedűs Éva)
Sinka Imre, Lestyán-Goda Mihály Sándorné és Bobvos János (Fotó: Hegedűs Éva)

– A korral haladni kell. Nagyon meg kell becsülni a vevőket, mert másképp nem létezhetnénk. Ők is hozzájárultak ahhoz, hogy 29 éve működik a boltunk. Azt hiszem, hogy szeretnek bennünket, mi is nagyon szeretjük őket – árulta el a siker kulcsát a kitüntetett.

A bál vacsorával folytatódott, melyet megelőzően egy szerencsés vendéget megajándékoztak.  A 174-es sorszámú belépőjegy gazdájának egy szál kolbászt nyomtak a kezébe, így számára garantáltan emlékezetes marad a 30. Vállalkozók Bálja.

Fotó: gallicoop.hu0

Kezdjük pulykahússal a napot!

Fotó: Keller Dávid0

Végleg Újkígyósra került a Csery-kupa serlege