in

Terítéken a felsőoktatás, a pályázatok és a testületi döntések

Babák Mihály és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva)
Babák Mihály és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva)

A zárt ülés döntéseit ismertette a január 28-i sajtótájékoztató elején dr. Melis János. A város címzetes főjegyzője elmondta, négy napirendről döntöttek, köztük a Szent László utca 21. és a Dózsa György utca 52. szám alatti ingatlanok résztulajdonának átruházásáráról. Két szarvasi állampolgár minimális hányadrészt ajánlott fel térítésmentesen az önkormányzatnak, de a képviselő-testület úgy döntött, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.

Módosították a Szarvasi Lovasklub Egyesülettel kötött ingatlanhasználati megállapodást. Ezt az indokolta, hogy a Honvédelmi Sportközpont kialakítása miatt csökkent az általuk használt terület. Értékesítettek kilenc optikai eszközt, egy adatátviteli routert és az ezek felszereléséhez szükséges eszközöket is. Erre vonatkozó  érvényes ajánlatot a Kondorosi Kábeltelevízió és Távközlési és Műsorszolgáltató Bt. nyújtott be bruttó 3,93 millió Ft értékben. Emellett elfogadták a kerékpárút kivitelezésére vonatkozó ajánlati felhívást is.

Babák Mihály polgármester a testületi ülés legfontosabb döntéseiről számolt be. Mint mondta, elkészült az elsőfordulós költségvetés, melynek keretében fejlesztésre is szántak bizonyos keretösszeget. Megjegyezte, voltak, akik tartózkodtak vagy nemmel szavaztak. A tartózkodást nem tudja értelmezni, mivel a képviselők nem tudták megindokolni, illetőleg más javaslattal előállni. Kérte a lakosságot, a február 20-i közmeghallgatáson mondják el ezzel kapcsolatos véleményüket, javaslataikat.

Szólt a közvilágítási problémáról is, ami a dr. Melich János utca-Szabadság út, Vásárhelyi utca-Jókai utca által bezárt területen tapasztalható. A nehézséget kábelhiba okozta, amit már javítanak, ill. új kábelhálózatot fektetnek le.

A polgármester bejelentette, aláírták Budapesten az új honvédelmi sportközpont létrehozására vonatkozó szerződést. Ez kormányzati támogatással – az ország öt pontján – 876 millióból valósulhat meg. Az intézményben a tervek szerint egy lőtér és több közösségi tér kap helyet. A település hozzájárulását a terület biztosítása és a hozzá vezető közmű kiépítése jelenti.

A másik fejlemény, hogy jóváhagyták az önkormányzat és a felújítást koordináló Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közötti megállapodás-tervezetet, így megkezdődhet a városban a több mint 400 négyzetméteres Dél-Kelet Magyarországi Regionális Olimpiai Karate Központ tervezése, melyre a helyi karateegyesület 100 millió forintot nyert. A fejlesztés a volt Plastolus épületében kerül kialakításra, a terveket egyelőre még nem ismerik.

Prievaráné Mácsár Eszter a határon átnyúló projekteket ismertette. Közülük kettő román-magyar partnerekkel zajlik. Az egyi február 29-én zárul, az utolsó workshopra a napokban kerül sor. A török-litván-magyar pályázat részeként január közepén egy jószándéki együttműködést írtak alá. Cél a közös kulturális, turisztikai, gazdasági lehetőségek keresése és kiaknázása. Emellett a visegrádi pályázat is lassan a végéhez érkezik. A közeljövőben egy új román-magyar projekt kezdődik, amely a katasztrófavédelem területére irányul. Többek között eszközbeszerzés valósul meg, 106 ezer euró értékben.

A település vezetője egyelőre „pletykaként” említette, hogy Szarvason egy újabb cég tervez csoportos leépítést. Az ügyben lépéseket tettek, és a Békés Megyei Kormányhivataltól állásfoglalást kértek.

A felsőoktatás jövőjéről szólva elmondta, tárgyaltak a Corteva céggel, és partnerséget ajánlottak a digitális tevékenység fejlesztésére vonatkozóan. Megerősítette, február 1-jével megkezdődik az agrárkar költöztetése és intézetté történő átalakítása. Úgy véli, az elmúlt öt évben számos lépést tettek az ügyben, a megoldás lehetőségét is felkínálták, de a kialakult helyzeten nem tudtak változtatni. Néhány napja megkeresték a kar megbízott dékánját is, és tájékoztatást kértek az ügyben.

– Nem vagyunk elégedettek címzetes főjegyző úrral a helyi kezdeményezésekkel, mert nincs elrendezve a dolog. Mintha beletörődtek volna az intézeti működésbe – summázta véleményét.

Belátják, hogy a felhalmozott adósságot a fenttartó egyetem nem tudja kezelni, ezért a megoldást a fenntartóváltás jelentené. Bíznak abban, hogy napokon belül Debrecenből vagy a Gál Ferenc Főiskoláról eljuttatnak hozzájuk egy írásos megállapodást, ami a fogadókészséget igazolja.

A fejlesztésekről szólva elhangzott, a Ruzicskay Alkotóház fejlesztésére és bővítésére összesen 26 millió Ft-ot költenek, a Biztos Kezdet Gyerekház által végzett szolgáltatásra pedig 7,4 millió Ft támogatást kaptak. A Zöld forrás projekt elbírálása egyelőre bizonytalan, noha a megye támogatását már élvezik.

Pályázni kívánnak továbbá egy ezer négyzetméteres inkubátorházra, amelyet a Vasipari egyik üzletága hasznosítana. Bíznak a régi Orosházi út megnyitásában is, amelyre többletköltség felmerülése miatt újra pályáztak. Emellett reményeik szerint jövőre megvalósulhat a Szentesi út felújítása is, valamint további útfelújtásokat és két körforgalom kialakítását helyezik kilátásba.

Zárszóként elhangzott, 2020-ban két nagy fejlesztésre, a Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és a Tessedik Sámuel Múzeum felújítására szeretnének pontot tenni.

Végezetül Krivik Viktor, a Polgármesteri Hivatal munkatársa bejelentette, ismételten elnyerték a Kerékpárosbarát Település címet, Szarvas Város Óvodája és Bölcsődéje pedig a Kerékpárbarát Munkahely elismerést érdemelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Fotó: Babák Zoltán0

Forró hangulatú mérkőzésen jó játékvezetői döntések

Demián Zsolt (Margitta) (Fotó: Babák Zoltán)0

Lezárult az első román-magyar határon átnyúló projekt Szarvason