in

Aktualitások első kézből

Babák Mihály és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva)0
Babák Mihály és dr. Melis János (Fotó: Hegedűs Éva)

Közérdeklődésre számot tartó témákról tartott sajtótájékoztatót február 7-én Babák Mihály polgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző. A település első embere úgy fogalmazott, sajnos több rossz hírrel indult a 2020-as év, melyek között helyet kap az agrárkar helyzete és a viharkárok is. Mindemellett beszámolt a Tessedik Sámuel Múzeum fejlesztését érintő sikeres közbeszerzésről, a szúnyoggyérítés alternatív módszereiről, és érintette a médiatámogatások kérdéskörét is.

Agrár-és Gazdaságtudományi Kar

Elsők között szólt az agrárkar helyzetéről. Aláhúzta, egyes politikai szervezetek állításával ellentétben Dankó Béla országgyűlési képviselőnek sikerült az ügyben áttörést elérnie, vagyis a kar nem költözik másik épületbe. A politikus a lehetséges fejlesztésekről is tárgyalt, de ennek eredményéről egyelőre nincs pontos információjuk. Köszönetet mondott továbbá a kar dolgozóinak, hallgatóinak és a nyilvánosságnak, akiknek a közreműködése nagymértékben hozzájárult az előrelépéshez.

Mindazonáltal aggasztónak tartja, hogy a 2020/21-es tanévre továbbra sem lehet beiratkozni. Bízik benne, hogy a jövőben újabb fejleményekről számolhat be, addig is kéri a fent említett politikai erőket, hogy informálódjanak mielőtt álhíreket kezdenének terjeszteni.

Viharkárok

Az elmúlt napok szeles, esős időjárása Szarvason sem múlt el nyomtalanul. Az agrárkar bíróság felőli részén jelentősebb vakolathullás történt, ill. a volt Szirén vendéglő konyhájának homlokzatáról is potyogtak le nagyobb darabok.

A legnagyobb kár egy önkormányzati gépjárműben keletkezett, amely a Béke utca 1. szám alatt parkolt. Az ügy háttéréről elhangzott, egy budapesti, napelemrendszert telepítő céggel az önkormányzat október végén kötött szerződést. A munkálatokat a cég kedden, a kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva félbeszakította, az építési anyagokat azonban nem rögzítették megfelelően. Az anyag az erős szél következtében négyemeletnyi magasságból lezuhant, és a két ingatlan között parkoló autó motorháztetőjébe csapódott.

Megnyugtatásul elmondták, szerencsére emberéletben nem esett kár. Az elmúlt napokban az érintett elemeket lekötegelték, ill. a műszaki ellenőrt is értesítették, hogy a jövőben tartassa be munkavédelmi előírásokat.

Problémák adódtak továbbá a város elektromos ellátásában is. Kécskei Imre energetikus tájékoztatásul elmondta, jelen állás szerint 12 körzetből érkezett bejelentés, köztük volt olyan eset is, ahonnan egy héten belül három jelzés érkezett. Az E.ON munkatársai ígérték, mindent megtesznek azért, hogy a hibákat 48 órás határidőn belül megjavítsák. Hozzátették, a megszaporodott bejelentések miatt kapacitásproblémákkal küzdenek, ezért kérik a lakosság türelmét.

A háztartási meghibásodásokkal kapcsolatban kereshetik Kécskei Imrét: tárcsázzák 06-66/311-122-es vezetékes számon a Polgármesteri Hivatal portáját, és kérjék a 138-as melléket!

Tájékoztatott arról is, hogy nem volt jelentős növényzet vagy fakár, köszönhetően annak, hogy folyamatosan karbantartották a közterületeket és a város ligetes, fás részeit. Mindazonáltal óva intette a lakosságot, hogy szeles, viharos időben a településnek ezeken a területein közlekedjenek.

Rendőrségi hírek

Kitértek arra is, hogy múlt hétvégén egy szarvasi vendéglátóhelyen fiatalkorúkkal történt atrocitás. Az ügy kapcsán kábítószer-használat gyanúja is felmerült. A rendőrségtől egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást, így további részletekbe nem bocsátkoztak. Ezzel együtt kérték a szülőket, hogy fokozottan figyeljenek gyermekeikre, és ne engedjék el őket hosszabb időre felügyelet nélkül.

Tessedik Sámuel Múzeum

Beszámoltak arról is, hogy második körben sikeres közbeszerzést bonyolítottak le a Tessedik Sámuel Múzeum bútorbeszerzésére vonatkozóan. A nyertes székesfehérvári cég, a Garzon Bútor lett. A szerződéskötésnek pillanatnyilag egyetlen akadálya van, mégpedig hogy a banktól mindeddig nem érkezett meg az igazolás a jótállási garanciára. A cég képviselői már a napokban látogatást tettek az intézményben, és a részletekről egyeztettek.

Bár a szerződés hiányában egyelőre a városvezetők pontos dátumot nem akartak megnevezni, terveik szerint a felújított intézmény legkésőbb nyár elején, ill. a város napján megnyithatja a kapuit.

Szúnyoggyérítés

Babák Mihály elmondta, megvizsgálják az alternatív szúnyoggyérítési lehetőségek körét. A tavalyi évben az önkormányzat vásárolt egy ködösítő eszközt a vérszívók ellen, illetve javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy fecskék, denevérek telepítésével is hatékonyan felléphetnének ellenük. A testület az Ügyrendi, Közbeszerzési, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottságot bízta meg a kérdéssel, amely az elkövetkező hónapokban alaposabban körbejárja a témát.

Médiatámogatások

A Rádió Szarvas vételével kapcsolatosan már a tavalyi évben több panasz érkezett. A testület akkor felhívta az akkori tulajdonos, Dankó Ervin figyelmét, hogy15 napon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket. Amennyiben ez nem történik meg, az önkormányzat a szerződés hibás teljesítése miatt kifogással él.

Ugyanezt az észrevételt tették az új tulajdonosok, Lázár Zsolt és Sipos Zoltán irányába is, amire egyelőre nem kaptak konkrét választ.

Hangsúlyozta, semmiféle személyes indok nem vezérli a rádiótámogatás felfüggesztésével kapcsolatban, amit az is bizonyít, hogy egy évvel korábban hasonló aggályok merültek fel a részükről.

Tóth Patrik, Sükösd Attila, Neumann Péter (Fotó: Hegedűs Éva)0

Sikerrel vette az Eb-re vezető első akadályt a szarvasi birkózó

0

Szarvasi úszósikerek a diákolimpián