in ,

Farsangoljunk hat hetet, míg elűzzük a telet

0

Vidám farsangi hangulat költözött a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóóvodájába, ahol délelőttönként tarka forgatagban, ezerféle színben sziporkázó gyerekeket, óvó néniket és dadusokat láthattunk jelmezbe öltözve. Meseszereplők és szuperhősök, színes tündérek, királykisasszonyok lepték el az óvodát. Óvodás gyermekeink már hetek óta nagy-nagy izgalommal készültek. Minden nap újabb és újabb ötletekkel rukkoltak elő, minek öltöznek majd fel az óvodai farsangon.

Az óvodába belépve a farsangi hangulatot egyrészről a mókás dekorációk, illetve a termekből kiszűrődő vidám dalok adták meg. Már a reggel folyamán nagy volt a sürgés-forgás az öltözőben, mivel a szülők lelkesen öltöztették gyermekeiket a látványosabbnál-látványosabb jelmezekbe, hogy azokban tudják köszönteni pajtásukat és az óvó néniket a terem ajtajában.

A Tulipán csoport farsangi mulatságán varázsfőzeteket készítettek a gyerekek a három főboszorkány vezetésével a boszorkánykonyhán. A varázsitaltól felfrissülve a kis boszik megtáncoltatták seprűjüket, bekötött szemmel megkeresték varázsfazekunkat, majd szék öltöztető, lufi-terelő és fánk evő versenyen szurkolhattak társaiknak. Az izgalmaktól megéhezve kóstolták meg a sok-sok finomságot, majd vicces német táncos játékban vehettek részt az óvó nénikkel együtt.

Búzavirágos gyerekeknek a farsangi belépő a jelmezbemutató versük volt, amit volt aki egymaga, volt aki szülei segítségével költött, és rímbe szedve mutatta be jelmezes önmagát.

A maskarások, szórakoztató ügyességi játékokban mérhették meg erejüket, gyorsaságukat. Focistáik lufival dekázhattak, drakuláik tányérba öntve „vért” (piros üdítőt) szívószállal felszívhattak, de szívószál segítségével „szedhettek” a tálkájukba és kóstolhattak meg apró csemegéket.

Balerináik, hercegnőik a vékony kötélen sétálhattak végig, ügyelve, hogy ne szólaljon meg a kezükben tartott csengő.

Az Alma csoport gyermekei elsétáltak Kerek erdőbe, hogy az ott található játszótéren összemérjék ügyességüket az erdő lakóival.

Először bagoly odujába kellett beletalálniuk az erdei gyümölcsökkel, majd a hídon átkelve el kellett juttatniuk a gyümölcsöket nyuszi üregébe. Onnan az útjuk a színes kavicsokon keresztül a sünhöz vezetett. Itt segítettek neki az almákat kosárba gyűjteni. Végül a falánk cica konyhájában versenyre szálltak a cicával.

Miután teljesítették a küldetéseket, részt vehettek az erdei mulatságba, lakomába.

A Cseresznye csoportos gyerekek a busójárás és télkergetés után Meseországba csöppentek, ahol a gonosz sárkány elrabolta a napot és a farsangi tortát. Az óvodásoknak és szüleiknek lufi-hajtó, sárkánytűz-oltó és lufi táncoltató próbák után még a szék-ördög öltöztetés próbáját is ki kellett állniuk, hogy visszaszerezhessék a tortát és a napot. Szerencsére olyan ügyes és gyors volt mindenki, hogy a végén örömükben még táncot is jártak.

A Szamóca csoportos gyerekek egy cirkuszi produkció részesei lehettek a farsangi mulatság keretében. A porondmester, a bohóc és az állatidomár mellett ők is bemutathatták ügyességüket, bátorságukat. Félelmüket legyőzve átbújhattak a tüzes karikán, megetethették az éhes oroszlánt és a majmot, kipróbálhatták a kötéltáncos attrakcióját. A tréfás táncok sem maradtak el természetesen: párokban homlokok közé szorított lufi, illetve bohócorrok gondoskodtak a felszabadult nevetésről.

A kis Panda csoportosok a jelmezbe bújás izgalmától fűtve nyitották meg a farsangjukat, verses- zenés – táncos műsorukkal. Majd ezt követően a gyerekek egyénileg és a kis barátaikkal közösen is kipróbálhatták magukat a vicces ügyességi játékokban: pohár torony építésben, labdaszórás puttonyból, pillecukorevő versenyen…

Vidám dalokra zenékre pörögtek forogtak, táncoltak kimerülésig.

A sok móka és tánc után nem kellett az óvoda lakóit biztatni az evésre ivásra, rég csiklandozta orrukat a farsangi fánk és házi sütemény illata.

Óvodai farsangi forgatagában, a gyermekek vidám légkörben, változatos tevékenységekben vehettek részt, melyeknek elsődleges alapja az önfeledt játék, szórakozás volt és látva a gyermekek arcát, biztosan állítom, hogy minden ovis maradandó, pozitív élményekkel tért haza.

Benczéné Inhoff Ildikó szakvezető óvodapedagógus

0

Ismét dobogón a felnőttek

Fotó: Babák Zoltán0

Boldog kisgyermekek a Cervinusban