in ,

Boldog kisgyermekek a Cervinusban

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Február 15-én,szombaton az eredeti egy előadás helyett két bábelőadásra volt igény, akkora volt az érdeklődés Kalap Jakab Kisvakond segít című bábkoncertre. A Cervinus Teátrum Kamaratermében az első előadás teljesen zsúfolt nézőtérrel várta a kezdést, ráadásul a gyerekek zömmel óvodás korúak voltak, de volt kisebbek és nagyobbak is a nézőtéren.

Kalap Jakab Bábszínház produkciója a Kisvakond a gyerekek kedvence lett, hiszen végig boldogan nézték az előadást, ha kellett tapsoltak, válaszoltak kérdésekre. A mesét az öreg gesztenyefa mondta a barátságról, a segítésről, a természet védelméről, gyümölcsfaültetésről, de leginkább arról, hogy az árván maradt kismadarat hogyan segítették az állatok – a süni, az egér, a bölcs bagoly –, a kisvakond a gyerekek segítségét kérte, mert a madárka éhes, de mit eszik egy kismadár, almát, sajtot? Kisvakond és barátai megoldják, ha nem is egyből a nagy kérdést, hogy a kismadárból felnőtt madár lehessen. A gyermekarcokat elnézve ámulatot, boldogságot csodálkozást láttam. Pici kezükkel tapsoltak, örültek a játéknak, és szinte automatikusan válaszoltak a kérdésekre. Ráadásul az előadás végén egy nagy plüss vakondot lehetett ölelgetni és fényképet készíteni a nagy gesztenyefa előtt, az előadás emlékére. A gyerekek boldogan éltek is a lehetőséggel.

Kalap Jakab Bábszínháza – „bábkoncertje„ – nem csupán bábokat szerepelt, hanem igazi szereplők is megjelennek a színpadon, akik zenélnek, de a bábok is nagyon változatosak. A történet ismert, de a színház úgy alkalmazta színpadra, hogy a bábszínházi kereteknek megfeleljen. A gyermekközönség nagy örömére az interaktív előadás bevonta őket az történetbe, ezzel segíthettek a kismadárnak. A Bábszínház 2017-ben a Kisvakond 60. születésnapján mutatta be a produkciót, de már túl vannak a 200. előadáson, ráadásul, megszületett a folytatása is a történetnek. Kalap Jakab Szigeti Annának elmondta azt is, hogy készülnek a Süsü bemutatójára, és kedvence a kilenc kutyafaját bemutató előadásuk.

A mese élményét még fokozni lehetett, hiszen a Móra Ferenc Könyvkiadó gyönyörű mesekönyveit is megvásárolhatták a nézők az előadás után, és ahogy elnéztem, széles korosztály számára hoztak mesekönyveket – elsősorban kisvakond történeteit –, de mindenki tudott választani.

Köszönöm Szigeti Annának, hogy rendelkezésemre bocsátotta riportja hangfelvételét.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

0

Farsangoljunk hat hetet, míg elűzzük a telet

Bozán Hanna, Fabó Csenge, Bencze Zorka, Opavszky Márk és Podani Milán (Fotó: Babák Zoltán)0

Bencze Zorka és Opavszky Márk a 2019-es év legjobbja