in

Egyre többen hisznek a házasság intézményében Szarvason is

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

A tavalyi évben január és november hónap között mintegy 62 ezren kötöttek házasságot, ami 84 százalékkal több, mint 2010-ben. Ezzel szemben a válások száma soha nem látott alacsony szintet ér el: míg 2010-ben a házasságkötések számához viszonyítva 67 százalék volt a válások száma, addig 2018-ban csak 33 százalék – többek között erről a pozitív tendenciáról beszélt Novák Katalin, az EMMI család-és ifjúságügyért felelős államtitkára a házasság hetéhez kötődően.

Szarvason hasonlóan kedvező statisztikáról számolt be dr. Bankóné Ordovics Katalin anyakönyvvezető. Míg tíz évvel ezelőtt 62 pár esküdött egymásnak örök hűséget, addig 2018-ban ez a szám 104-re, tavaly pedig 114-re emelkedett.

A házasság intézményének fontosságára és a benne rejlő értékekre hívja fel a figyelmet immár tizedik éve az ótemplomi egyházközség is, egy-egy előadás vagy fórum formájában. Bánfi Andrásné főszervező úgy látja, a személyes tapasztalatok átadása sokat tud segíteni az olykor rögös úton, és iránymutatást adhat a válaszkeresőknek is.

– Bár mindenkinek a személyisége más, azért minden házasságban ott vannak a nagyon szép pillanatok és a mélypontok is. Ez érkezhet egy gyermek elvesztése, egy megcsalás vagy más konfliktus formájában. Az előző években hallott előadások annyiban összecsengtek, hogy mindegyik házaspár hitt a felállásban, illetve a hitből adódó megbocsájtásban, újrakezdésben. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a házasság nem csupán egy papír, hanem igenis küzdeni kell érte. Ahogyan Pálhegyi Ferenc írta, olyan mint egy kert, amit gyomlálni, ápolni, öntözni kell, csak akkor hoz gyümölcsöt – osztotta meg tapasztalatait a közel 20 éve házasságban élő asszony.

Az előadók ezúttal dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektora és Szabóné Mátrai Marianna a Gyakorlati Intézet korábbi vezetője voltak, akik 44 éve házasodtak össze. Kapcsolatukból két fiú született, akik megajándékozták őket három lány és egy fiúunokával.

– Én úgy érzem, hogy a férjemben minden szempontból megbízom. Apró meglepetéseket még most is tud szerezni nekem, de alapvetően azonos értékrend szerint élünk. Szerintem mindez nagyon sok mindenen átsegíteni az embert, itt gondolok akár hullámvölgyekre vagy nehezebb időszakokra – vélekedik a hosszú házasság egyik alapfeltételéről Mariann.

Férje a hosszú házasság titkát boncolgatva az együttműködést emelte ki. Egyetért az idei rendezvénysorozat mottójával, mely szerint a házasság csapatjáték szerelemmel.

– Egy csónakban evezünk, mindazonáltal fontos, hogy tudjunk úgy cselekedni, hogy közben a másik szabadnak érezze magát. Mariann belépett az életembe, hogy amolyan tanító nénisen rendbe akarta tenni. Ez olyannyira sikerült neki, hogy több mint negyven éve ezzel foglalkozik, több-kevesebb eredménnyel – fűzte tovább mosolyogva a gondolatokat.

Hangsúlyozta, a jó házasságból nem hiányozhat a keresztyén szeretet sem, ami nem kötelező ízű. Véleménye szerint leginkább egy titok felfedezéséhez hasonlítható, amely a választottunk egyre mélyebb és sokrétűbb megismeréséhez vezet.

A fiatalokhoz szólva úgy fogalmaztak, nem kell félni a házasságtól, hiszen közel sem olyan nehéz, mint amilyennek kívülről látszik. A hosszú távú elköteleződés egy erős szövetséget is jelent, vagyis támaszt a bajban és megkettőzött örömöt egy-egy siker elérésekor.

Szijártó Mandel jobbról

Első junior korosztályos érem

0

Nézzük Reálisan!