in ,

A WC-ülőkétől a marhafejekig – Elképesztő állapotok uralkodnak a Körös-parton

0

Hagyományosan minden tavasszal megrendezi a Matchfishing Sporthorgász Egyesület szemétszedő akcióját. Idén nagyot álmodtak és három helyszínre, egy 4 km hosszú vízparti szakaszra invitálták a környezettudatos horgászokat és azokat, akik szívügyüknek érzik a természetet.

Nagy izgalommal várták a vasárnapot és reménykedtek, hogy a megjósolt szakadó eső nem ér Szarvasra, és akadályozza meg a munkát. Az időjósok ezúttal szerencsére tévedtek, mert ragyogó napsütésre virradtak a tenni akarók aktivisták eső helyett.  A szervezők bizakodtak abban is, hogy sokan meghallják a hívó szót, és nemcsak beszélnek róla, hanem meg is mozdulnak egy jó ügy érdekében,

– Álmainkban sem gondoltuk, hogy ilyen sokan jönnek el. A négyéves gyerektől a nagypapáig, nagymamáig minden korosztály képviseltette magát, és több mint negyvenen vágtak neki a munkának – számolt be az akció részleteiről Deli Ibolya, az egyesület tagja.

Elmondta, bár nagyon örültek a magas létszámnak és a kedvező időjárási feltételeknek, de ahogy haladtak előre, jókedvünk lassan kezdett alábbhagyni. Szinte mindennel találkoztak ugyanis, ami nem a vízpartra való. Belefutottak pl. vízvezetékcsőbe, építési törmelékbe, WC ülőkébe, papucsba, cipőbe, kommunális hulladékhegyekbe (dezodoros, mosogató, borotvahab flakon) disznótorból megmaradt csontokba és bokorba hajított marhafejekre. A folyónál a Romániából érkező szeméthalommal szembesültek.

Sajnálattal szólt arról, hogy horgászokra utaló hulladékokkal is szembesültek. Egyértelművé vált számukra, hogy a horgászok között is akad olyan, aki a kikapcsolódást követően a szemetet egy laza mozdulattal bedobja a bokorba. Az árulkodó jelek az etetőanyagos zacskók, csontis, gilisztás dobozok, műcsalis zacskók, damilcsomók, az üdítős és a sörös flakonok voltak. A négy kilométeres vízparton több mint 80 zsák szemetet szedtek össze.

Köszönetet mondanak mindazoknak, akik eljöttek és munkájukkal támogatták az akciót. Nem titkolt céljuk felhívni a figyelmet csodálatos vízpartjainkra és arra az egyszerű szlogenre: TE SE DOBD EL!

Nem született gól Gyulán

Fotó: Babák Zoltán0

Tapintással látni a láthatatlant