in ,

Itt a tavasz, új látványosságokkal nyit az állatpark

Az új lombkorona-terasz (Fotó: Babák Zoltán)0
Az új lombkorona-terasz (Fotó: Babák Zoltán)

Kikeleti kapunyitóval nyílik a szezon március 15-én a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. Nagyon sok, egészen pontosan tizenhét programmal várják a szezon alatt a látogatókat. 2020-ban változatlan jegy– és bérletárakkal várják a látogatókat, a szarvasiakat továbbra is kedvezményesen.

Ennek keretében a víz világnapjához kapcsolódóan a vízimadarakat helyezték a középpontba, azok látványetetése lesz. Mindemellett az év madarával, az erdei fülesbagollyal is szeretnének büszkélkedni, hiszen a park lakója a faj több mentésből származó példánya.

Akik eljönnek a kapunyitó alkalomra, érzékelni fogják, hogy nagy infrastruktúra fejlesztések történtek a tél folyamán a parkban – jelentette ki Körömi Krisztina, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetője.

Uniós GINOP pályázat keretében elkészült egy nagy és kényelmes parkoló, amit egy sétaút köt össze a látogatóközponttal. Itt elektromos autótöltő állomás is hamarosan helyet kap. Új víziállás is létesült, aminek a Körös felől érkezők fogadása lesz a célja. A későbbiekben remélik, hogy a sétahajók is felveszik majd a megállóik közé. Szintén a pályázatból új foglalkoztató épület is létesült, mely a későbbiekben a családbarát fogadási feltételeket kívánja megteremteni. Egy román-magyar határon átnyúló intereg pályázatból új közösségi épület is épült.

Biztos sikerre van ítélve az új állatsimogató, ami nagy hiányossága volt a parknak, amibe állandó jelleggel biztosítani tudják majd azt, hogy az állatbarátok kapcsolatba tudjanak kerülni az állatokkal, fogalmazott az látogatóközpont vezetője, mikor bemutatta az újdonságokat.

Új kifutók, farkas- és gyíkkifutó épült, amibe a szezonnyitásra még nem lesznek itt a lakók, de az idén mindenképp be fognak népesülni. Készült egy kilátó is a ligetben, ami tulajdonképp egy lomb szintre emelt terasz.

Két szinten, több száz négyzetméteren elkészült az új, interaktív, gyermekbarát kialakítású állandó kiállítás is, ami a Körös–Maros Nemzeti Park Természeti Kincsei címet viseli. Ezt év közepétől vehetik birtokba majd a vendégek.

A frissülni vágyókat ezentúl a játszótér területe mellett kialakított, kényelemes Tölgy büfé kínálata fogadja majd.

A Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos márciusi programajánlójában sorra veszi a márciusi programokat:

Március 7-én, szombaton délelőtt közös nőnapi sétára várjuk a természetbarátokat Ecsegfalvára. A találkozó helyszíne az ecsegfalvi olajos kövesút bejárata (GPS koordináta: É 47° 07′ 35.47″ K 20° 55′ 43.16″), időpontja 8.30 óra. A szakvezetéses gyalogtúra keretében megismerhetik a Hortobágy-Berettyó természeti és kulturális értékeit. A háromórásra tervezett program során mintegy 5 kilométert teszünk meg. Programdíj: 500 Ft/fő. Bejelentkezés:  Janó Gizella területi felügyelőnél a +36-30/445-2410-es telefonszámon.

Március 15-én, vasárnap “Útlevél nélkül a Föld körül” címmel a madárvonulás érdekességeit és “legjeit” bemutató időszaki kiállítás nyílik Szarvason, Körösvölgyi Állatparkban. A tárlat november 8-ig látogatható belépőjegy (800, illetve 1000 Ft) ellenében. GPS koordináta: 46? 51’29.39″ É 20? 31′ 31.57″ K.

A Víz világnapja alkalmából 10 órától a vízimadarak látványetetésére várjuk vendégeinket. Látogatóink 11 órától az idei Év madaráról, az erdei fülesbagolyról tudhatnak meg sok érdekességet.

Március 28-án, szombaton bakancsos túrát szervezünk Mágor-pusztán. Az ottani túzok-élőhelyeken sétálva megfigyelhetjük majd a dürgő túzokokat. A találkozó időpontja: reggel 8.00 óra, helyszíne a KMNPI megfigyelőtornya (GPS koordinátája: É: 46° 56′ 59,52″ K: 21° 12, 04’14”). A túra tervezett időtartama 5 óra, ez alatt mintegy 7 kilométert teszünk meg. Programdíj: felnőtteknek 700 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint. Bejelentkezés: Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36-30-645-0613-as telefonszámon.

Március 28-án, szombaton 9.00 -16.00 óra között Családi tavaszköszöntő a Bihari Madárvártában (GPS koordináta: É: 46° 58′ 32,40″ K: 21° 38′ 28,89″). A programban szerepel egy szakvezetéses túra az éppen aktuálisabb látnivalókat nyújtó területen. Egész nap lehetőség nyílik kézműveskedésre, melynek során ráhangolódunk a húsvétra és felelevenítjük a régi tavaszi szokásokat. A részvételi díj 2000 Ft/fő. Bejelentkezés Tóth Zsuzsannánál a +36-30-687-08-as telefonszámon.

0

Családias hangulatú farsang a Fő tériben

Fotó: Babák Zoltán0

Idényzárás Szarvason