Connect with us

Békés megye

Békéscsabán mutatták meg tudásukat a jövő szakemberei

Fotó: Imre György
Fotó: Imre György

Szintvizsgát tettek karosszérialakatosnak tanuló fiatalok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnázium és Szakközépiskolájában, csütörtökön. Mint megtudtuk a megmérettetésre a képzés felénél kerül sor, azért, hogy kiderüljön, képesek-e a tanulók megfelelő irányítás alatt munkát végezni, olyat mint, amire a nyári gyakorlatukat biztosító vállalatoknál is számíthatnak.

– A szakma népszerűsége változó, de eddig minden évben el tudtuk indítani a képzést. Általában az autók iránt érdeklődnek a gyerekek, és ebből fakadóan a karosszérialakatos szakma iránt is – árulta el Kiss Mihály, az iskola igazgatója.

Hozzátette, a változó szakképzésben a szintvizsga hamarosan megszűnik, helyette úgynevezett ágazati alapvizsga lesz. Szeptembertől pedig úgynevezett ágazati képzéssel indít az iskola: ez egyfajta átjárhatóságot jelent a tanulók számára. Az igazgató elmondása szerint ebben a rendszerben, ha valaki észreveszi, hogy inkább más szakma a szimpatikusabb számára, az könnyebben válthat. Elárulta, eddig többen jelentkeztek az iskolába meghirdetett képzésekre, mint az elmúlt években.

Mészárosné Szabó Anna, a megyei iparkamara szakképzési osztályvezetője a szakemberek képzését érintő változásokról szólva úgy fogalmazott, ősztől kezdve a szakképzésbe érkezők ösztöndíjat kapnak, tanulmányi eredménytől függően. Megszűnik a tanulószerződés, helyette tanulói szakképzési munkaszerződés lesz. Ezzel egyébként akár 15 éves fiatal is vállalhat munkát a cégeknél.

Mindezek mellett akkreditált vizsgaközpontok lesznek, és hathatósabban kezelik a lemorzsolódást, ezért az érintett gyerekekkel kiemelten foglalkoznak. Ez utóbbiról szólva Mészárosné Szabó Anna elmondta, többek közt lesz pályaorientációs évfolyam, illetve egy úgynevezett műhelyiskola, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy legalább egy részszakképesítéssel kerüljön ki a munkaerőpiacra a tanuló, illetve később be tudjon kapcsolódni egy szakképzésbe.

Busi Ottó / BEOL.hu
Fotó: Imre György

Népszerű

Edvin Marton a Szarvasi Vízi Színház lépcsőin (Fotó: Babák Zoltán) Edvin Marton a Szarvasi Vízi Színház lépcsőin (Fotó: Babák Zoltán)

Edvin Marton elbűvölte a szarvasi közönséget

Koncert

Dr. Pinczés István (középen), a 10 évvel ezelőtti japán-magyar hét vendégeivel a Cervinus Teátrum alulájában Dr. Pinczés István (középen), a 10 évvel ezelőtti japán-magyar hét vendégeivel a Cervinus Teátrum alulájában

Mindkettőn a víz az úr: ma Stop Band, holnap japán–magyar agrárkonferencia

Színház

Fotó: Kanti Dorottya Fotó: Kanti Dorottya

Vitamin-nap helyett családi szombat

Közösség

Mindenki szarvasi a képen: Kiri Bence (zöldben), Zahorecz Soma (partjelző), Bakró Géza és Szikora Milán (kékben) (Fotó: Babák Zoltán) Mindenki szarvasi a képen: Kiri Bence (zöldben), Zahorecz Soma (partjelző), Bakró Géza és Szikora Milán (kékben) (Fotó: Babák Zoltán)

Nagy érdeklődés kísérte a szomszédvári találkozót

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect