in

A gyógynövények játsszák a főszerepet az arborétum új tanfolyamán

Dr. Valkovszki Noémi Júlia (Fotó: Hegedűs Éva)0
Dr. Valkovszki Noémi Júlia (Fotó: Hegedűs Éva)

A gyógynövénytermesztéshez kell egy kis fanatizmus – vallja dr. Valkovszki Noémi Júlia. Az okleveles kertészmérnök több mint egy évtizede foglalkozik komolyabban a témával, egy éve pedig maga is zsályatermesztésbe kezdett. Két területen, összesen ötszáz négyzetméteren ültetett az illatos félcserjéből, elsősorban értékesítés céljából. Hangsúlyozta, akinek a fejében hasonló gondolatok keringenek, mindenképp számoljon a vele járó jelentős mennyiségű kézimunkával, különösen, ha ökogazdaságban gondolkodik.

Úgy véli, Szarvason még mindig nagyon intenzív a gyógynövények iránti érdeklődés. Többek között ez indokolta, hogy a gyógynövénytermesztéssel kapcsolatos tudását megossza a hobbikertészekkel. Mindehhez jól illeszkedett a Szarvasi Arborétum jelenleg futó, román-magyar határon átívelő pályázata, melynek részeként egy gyógy-és fűszernövény, valamint egy bibliai kertet alakítottak ki.

– Olyan növények kerültek erre a részre, amelyek ennek az előadássorozatnak is részét képezik. Összesen száz fajt ültettünk el, köztük akadnak olyanok is, amelyek most az üvegházban vannak, mivel nem bírják a telet. A pályázatban helyet kapnak bibliai elemek is, amit a kiválasztott növények is tükröznek. Igyekszünk a jövőben olyan szakvezetéseket is tartani, amelyek ezeknek a megismerését szolgálják, bibliai jelenetekkel és a természet közelségével kiegészítve – avatott be a júniusban átadásra kerülő attrakció részleteibe dr. Hanyecz Katalin igazgatónő.

A március 5-én indult 24 órás tanfolyam hat alkalmat ölel fel. A tanfolyamvezető elmondta, a képzéshez szorosan kapcsolódik a gyakorlat is, vagyis a résztvevők vetnek, palántát nevelnek, végül pedig hazavihetik magukkal a gondosan ápolt gyógynövényüket.

– Nagyon jó szakirodalma van a témának, abból is sokat lehet tanulni. Szántóföldi gyógynövénytermesztés esetében azonban már sajnos arról kell beszélnünk, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent a termőterületük. Tavaly 28 ezer hektáron folytattak ilyen jellegű művelést, s az ipari növények termőterülete a legnagyobb. Kb.16 ezer hektáron termesztenek mákot, mustárt, olajtököt, s nagymértékben növeli a területet a 6 ezer hektárnyi bodza is. Ezek főként élelmiszeripari, konzervipari célokat szolgálnak, a tényleges gyógynövényes terület mindössze 4 ezer hektárhoz közelít ma az országban – árult el néhány érdekes adatot a témával kapcsolatban az előadó.

Kifejtette, a terület növelésének legnagyobb akadályát a gyomirtási technológia megoldatlansága okozza. Ez azért is lenne fontos, mert a gyógynövények akkor fejtik ki leginkább hatásukat, ha integrált vagy ökológiai szemléletű termesztésből kerülnek a fogyasztóhoz. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kézi kapálás szinte elengedhetetlen, ellenben sajnos kellő számú munkaerőt nehéz találni erre a feladatra.

– 2014 óta van gyógynövénykertünk, jelenleg több 50 gyógynövény található benne.  Minden ehhez a kapcsolódó tudást autodidakta módon sajátítottunk el. Azért jelentkeztem a tanfolyamra, mert szeretném az ismereteimet bővíteni, és kíváncsi vagyok egy szakember véleményére is – súgta meg részvételének okát a tanfolyam első perceiben Maczkó Dóra, a Sárarany Szalmaporta egyik tulajdonosa.

Az első órán a részvevők a kamillával és a körömvirággal ismerkedhettek, a következő héten pedig már az üvegház felé veszik az irányt, ahol gyakorlati ismereteiket is kamatoztathatják.

Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)0

Átadták a csabacsűdi futballpálya felújított öltözőjét.

0

Szarvasitól szarvasinak budait – lakás a Villányin