in ,

16 órától közösségi csatornáin keresztül közvetít ünnepi műsort a Cervinus Teátrum

Széplaky Géza és Szemerédi Bernadett0
Széplaky Géza és Szemerédi Bernadett

A központi döntésekre reagálva a Cervinus Teátrum vezetése is úgy döntött, hogy színházi előadások mellett szünetelteti a mozit, a kistermekben zajló mozgásos foglalkozásait és művészeti iskolás órákat is.

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató a március 15-i ünnepségről szólva elmondta, bár a települési ünnepségek elmaradnak, egy áthidaló megoldással igyekszenek tisztelegni a hősök előtt. Kollégáik, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza színművészek 16 órától a Cervinus Teátrum közösségi csatornáin keresztül ünnepi műsorral adóznak a hősök előtt, ami reményeik szerint sokakhoz eljut.

Szemerédi Bernadett a közösségi oldalán keresztül arról írt, hogy élőben teszik közkinccsé “Sors, nyiss nekem tért…” című március 15-i megemlékezésüket, melyet több helyszínen is előadtak volna a héten .
A verses-zenés összeállítás rendhagyó módon Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia szemszögéből idézi meg a költő szellemiségét a forradalom kitörésétől egészen a magyar költőóriás rejtélyes eltűnéséig. Kérik, aki teheti, tartson velük ebben az időpontban, és így tisztelegjen a 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója március 15-én, a Szarvasi Kábeltelevízió élő műsorában elmondta, a pénteken nyilvánosságra hozott iskolabezárás az intézményre is hatással volt. Termeikben zajlanak ugyanis a képzőművészeti, néptánc és drámafoglalkozások, amelyek hétfőtől a kormányhatározat visszavonásáig szünetelnek. A koronavírus lassítása érdekében úgy döntöttek, a döntést valamennyi foglalkozásukra kiterjesztik, és az infópultban is csak szükség esetében lesz beosztott munkatársuk.

A bérletes előadásokról elhangzott, reményeik szerint egy későbbi időpontban valamennyi megtartásra kerül. Egyelőre azt kérik nézőiktől, hogy ne váltsák vissza a jegyeket.

Az intézmény vezetője arról is tájékoztatást adott, hogy odafigyelnek az általános iskoláskorú gyerekkel rendelkező kollégáikra is, és biztosítják számukra az otthonmaradást.

– A pánikhangulatnak nincs itt az ideje, kisvárosi szinten megfontoltan, átgondoltan kell kezelnünk el a helyzetet – húzta alá.

Szólt arról is, hogy bár az általános vélekedés az, hogy a kulturális események válság idején a társadalom perifériáján helyezkednek el, de azt is látni kell, hogy szolgáltató intézményként a jelenlegi helyzet rájuk is komoly hatással van. Érzékeltetésként elmondta, tavaly 120 millió Ft volt a saját bevételünk, ami napi szintre lebontva kb. 300 ezer Ft-ot jelent. Ez azt jelenti, hogy kéthetes szünet esetén kb. fél millió forint, egy hónap elteltével pedig mintegy egymillió forint bevételkieséssel kell számolniuk.

Zárszóként elhangzott, bíznak benne, hogy megértő lesz a magyar társadalom, és valahogy túl leszünk a nehézségeken.

Sinka Dóra, Balla Edit és Horváth Mariann (Fotó: Babák Zoltán)0

Online hirdet eredményt a Valami március 15-én

Amikor a lélek elhagyja a testet – Kepenyes Pál alkotása az Ótemetőben (Fotó: Babák Zoltán)

Március 15-a alkalmából Kepenyes Pál Kossuth-díjat kapott