in

Himnusz a Királyhoz Szentandrásról

Turcsányi Lajos és Bodrogközy Rita (Forrás: Youtube)
Turcsányi Lajos és Bodrogközy Rita (Forrás: Youtube)

Tegnap Nagy Szilárd és Ragány Misa közös szerzeményét mutattuk be, amiben Varga Miklós Európáját aktualizálták. A közelmúltba felkerült a Youtebe-ra Turcsányi-Felföldi: Adj Király című szerzeménye. Online kerestük Turcsányi Lajost, avassa be a Newjság olvasóit a dal születésének körülményeibe.

– Az Adj Király című klippet és dalt Felföldi Zsolt barátommal és Bodrogközy Rita előadóművésszel követtük el. Az ötletgazda én voltam, mivel nem hallottam olyan szerzeményt, amely nem átirat, vagy kasszacsengéssel átitatott TRENDi mű. Én ilyenkor dacból elmondom a világnak, hogy mit gondolok róla. A király = JÉZUS, aki a koronavírust mint abroncsot lefejti a Földről, és az emberi lélekről. A többi sor arról szól, hogy idős szeretteinkről távolról gondoskodjunk, közelről majd mi a Gondozási Központban megtesszük a kötelességünket! – kaptuk az indíttatásról a rövid összefoglalót.

Mit az a további üzenetváltásunkból kiderült, ő írta a szöveget is, a hangszerelés és a mastering is szerzőpárjával, Felföldi Zsolttal készült. Kettejük mögött már hét lemez áll, szóval összeszokott szerzőpárosról beszélhetünk. Legutóbbi a közelmúltban jelent meg TRENDIETLEN címmel.

A klipben Bodrogközy Rita énekes, előadóművésszel énekel Lajos. Az operatőri és képi rendezés Lajos munkája, a video-utómunkák Zsolti érdeme.

– Rövidesen ebből a dalból a békésszentandrási gondozási központ kollektívájával útnak indítunk egy a szociális szféra áldásos munkájára figyelmet irányító klippet, mely terveink szerint az unió területén szeretnénk terjeszteni – fogalmazta meg a közeljövő célját a szentandrási zenész.

Bár Szentandráson Turcsányi Lajos szinte mindenki ismeri, biztosak vagyunk, hogy a Newjság olvasói közül is sokan archoz és zenéhez tudják kötni a nevet.

Lajos 1964-ben született Kunszentmártonban. Mindig is vonzotta a zene és a művészetek, de nem járt zeneiskolába. Öt évesen kapott kézbe egy harmonikát, amelyen hallás után tanulta meg játszani az aktuális slágereket.

– Nálunk mindig szólt a rádió, ez sokat segített a zenei ízlésem kifejlődésében. A hatvanas-hetvenes évek táncdalfesztiváljait mindig megnéztem, s főleg a beatzenekarok, és énekesek voltam rám nagy hatással. A gitárral 1979-ben találkoztam, s ez a szerelem első látásra a mai napig tart – emlékezett vissza.

Autodidakta módon sajátította el az alapvető fogásokat. A vásárhelyi vendéglátóipari szakközépiskola kollégiumában alakult meg első zenekara a KIGROTOREX, amit 1982-ben az L K Beat és a kunszenti VULKÁN GROUP követett.

A VULKÁN GROUP-pal még 1982-ben beneveztek a Képes Újság pusztavacsi békefesztivál amatőr zenekarok számára rendezett versenyére, aminek a fonyódi középdöntőjét megnyerve 1983. augusztus 6-án a nagyszínpadon léphettek fel közel 140 ezer ember előtt.

A határőrségnél katonákkal alakított zenekart, majd 1985-től 1992-ig a HOPP együttesben zenél. Ebből alakul meg a későbbi Szinkron együttes, amiben 2001-ig játszik.

– Ezután az EMERETTA együttes következett, 2009-től pedig a Silver. Ezen időszakban párhuzamosan banjoztam és jazzgitároztam a Szarvas Bandben. Az aktív zenélésnek 2015-től mondtam búcsút – fedi fel szarvasi zenészmúltját, ahonnan már sokaknak ismerős lehet.

A zenekarok nélküli időt lemezek írására használta. Ezidő alatt több album születtek: Melankólia, Rég volt, Jana (musical zene), Bánattánc (musicalzene), Mennyei oltalom (musicalzenék), Örök gyermek (gyermekzenék), Trendietlen album. A zenés darabokat Tóth Mariannával vitte színre.

Az Adj Király című dal itt hallgatható meg:

Zene, szöveg, ének : Turcsányi Lajos
Vocal : Bodrogközy Rita
Recording, mixing, mastering : Felföldi Zsolt

Fotó: Turcsányi Lajos

Fokozott rendőri jelenlét Húsvétkor

Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával (Fotó: Gallicoop)

Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával