in ,

Harencsár–mesével ringathatod álomba gyermeked

Harencsár László (Fotó: Hegedűs Éva)
Harencsár László (Fotó: Hegedűs Éva)

A szarvasi író az elmúlt években több ezer gyermeknek mesélt a természet csodáiról és az állatvilágról. Tanulságos történetei már számos kötetet gazdagítanak, amelyek a Digitális Kalamáris gondozásában jelentek meg. Közvetlen, magával ragadó stílusára a Dévai Korvin Kiadó is felfigyelt, és beválogatta a Balerina c. írását nemrégiben megjelent kiadványába. A Mesevonat második része 366 rövid, álomba ringató mesét tartalmaz, vagyis az év minden napjára jut belőlük.

– A kiadóval még 2008-ban találtunk egymásra, amikor Gyula város önkormányzata a Dévai Korvin Kiadóval karöltve egy mesekönyv pályázatot hirdetett. Megragadtam a lehetőséget, és be is kerültem a Kárpátok kincse c. mesekönyv írói közé. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Gyulai várban került sor, ahol megismerkedtem a kiadó egyik szerkesztőjével, Padurean Gabriellával. Vettem a bátorságot, és néhány hónap múlva küldtem neki a meséimből. Ettől kezdve már nem kellett pályáznom. Emlékezetem szerint 6-7 mesém jelent meg ifjúsági és gyermek folyóirataikban, ill. három mesekönyvükben is szerepeltem – avat be a kezdetekbe a szarvasi szerző.

Mint mondta, alapvetően nem szokta minden egyes megjelenését népszerűsíteni, de ezúttal úgy érezte, hogy esztétikailag, ill. szerkesztését tekintve is egy kiváló összeállításnak lehet részese. A kötetben klasszikus és kortárs írók is helyet kapnak, főként a legkisebbeknek szánt meséikkel. Ezt erősíti a művek terjedelme is. Egy estére mindössze néhány bekezdést szánnak a szerkesztők, így fordulhatott elő, hogy Harencsár László Balerinája négy egymást követő napon nyújthat kikapcsolódást.

Érdekességként elárulta, hogy bár már több mint egy évtizede kelti életre a mesefigurákat, főhősei alapvetően nem változtak. Egyetlen kivételtől eltekintve mindig állatok vezetik végig a lurkókat egy-egy történeten, a középpontban pedig leggyakrabban a barátság, az elfogadás és a természet megszerettetése áll.

Elárulta azt is, hogy a felnőtt korosztályról sem feledkezett meg. Ehhez az Ezredvég folyóirat március-áprilisi számát érdemes fellapozni, Harencsár-írás után keresgélve. Ezúttal az Ösztönök című kétrészes novelláját szemelte ki a szerkesztőbizottság, amelynek a madárvilág képezte az alapját.

Hozzátette, az irodalmi, művészeti és társadalomkritikai lapban való megjelenése ugyancsak több éves múltra tekint vissza. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy otthonában már egy vaskosabb halmot tesznek ki azok a példányszámok, amelyekben az ő munkája is megtalálható.

Az idei évre vonatkozóan nem ígért újabb kötetet. Vagy mégis? Mint mondja, soha nem tervez vagy tűz ki magának kőbe vésett határidőket, ellenben mindig motoszkál a fejében egy félmondat vagy egy szövegfoszlány, amelyek nem hagyják nyugodni.

Fotó: Hegedűs Éva0

Bogdán Tamás: Bízom benne, hogy a nyarunkat meg tudjuk menteni

Ambrus atya emlékének ajánlották a vasárnapi szentmisét (Fotó: Hegedűs Éva)0

Ambrus atyáért ajánlották fel a vasárnapi szentmisét