in ,

Bogdán Tamás: Bízom benne, hogy a nyarunkat meg tudjuk menteni

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Zárt kapu és üres parkolók fogadják a Liget Wellness és Konferencia Hotel környékén sétálókat. Bár a szálláshely az előzetes foglalások alapján bizakodva tekintett a tavaszi szezon elé, koronavírus járványveszélyre reagálva kényszerű döntést hozott: március 20-án, 12 órakor bezárta kapuit.

Bogdán Tamás, a Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója elmondta, február végén kezdtek el komolyabban foglalkozni a kérdéssel, de akkor még abban bíztak, hogy rövid távon akár „nyertesei” is lehetnek az ügynek. Azt prognosztizálták, hogy elsősorban a budapesti szálláshelyek fogják megérezni a külföldi lemondásokat, a vidék talpon marad. Március elejétől minden nap értekeztek a kérdésben, és újabb stratégiákat dolgoztak ki. Végül a vendégforgalom drasztikus csökkenése és a társadalmi elvárás azt indukálta, hogy az egyetlen lehetséges megoldás, a bezárás mellett döntöttek.

– A következő lépést a kárenyhítés jelentette, ami elsősorban költségcsökkentéssel valósítható meg. Az egyik legnagyobb tételt a 70 fő körüli személyzet munkabére jelenti, ami havi szinten 20-21 millió Ft-ot tesz ki. Abban az esetben, ha a hotel nulla forint bevételt termel, ez rendkívül magas összeg, amit a cég semmilyen más forrásból nem tud finanszírozni. Vannak mögöttünk tulajdonosok, akik segítenek azoknak a költségeknek a fedezésében, amelyeket nem tudunk teljes mértékben lenullázni, de az nem várható el tőlük sem, hogy a munkabért ilyen szinten tartsuk – elemezte a helyzetet.

Hangsúlyozta, valamennyi alkalmazott nagyon fontos számukra. Közülük többen mintegy 10 éve jóban-rosszban partnereik, ami különösen megnehezítette számukra az elválást. Tárgyalást folytattak a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával és a Békés Megyei Kormányhivatallal is, amelynek következtében arra jutottak, hogy a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetése jelentheti a járható utat. Ez esetben ugyanis a dolgozók az elkövetkező időszakban munkanélküli támogatásra lesznek jogosultak. A folytatásban megvizsgálták, hogy kik azok a munkatársak, akiket megillet ez a juttatás, ill. egyéb körülmények is lehetővé teszik a felmondást.

– Kis csoportokban vagy személyesen beszélgettem el a kollégáimmal. Jelen pillanatban 25 kolléga az, akinek közös megegyezés alapján megszűnt a munkaviszonya. Minden egyes dolgozónak elmondtam, hogy fontosak számunkra, hiszen velük együtt értük el azt az eredményt, amit a Liget Hotel az elmúlt 12 évben fel tudott mutatni. A jövőben kivétel nélkül mindenkire számítunk, és ugyanezzel a 70 emberrel szeretném folytatni a munkát – tekintett optimistán a szálláshely jövőjére.

Úgy véli, mindenkinek ki kell vennie a részét a rájuk nehezedő teherből, vagyis a jelenlegi állapot egy kicsit mindenkinek „fájni fog”. Pozitívumként tapasztalta, hogy a dolgozók szinte kivétel nélkül megértően fogadták a döntést, amely véleménye szerint a hotel iránti lojalitást tükrözi.

Hozzátette, a zárt kapuk mögött azért nem szűnt meg teljesen az élet. A kertészek, a karbantartók, a takarítók továbbra is dolgoznak, ill. az értékesítési kollégák is végzik a dolgukat. Úgy véli, már most foglalkozni kell azzal a kérdéssel, hogy a válsághelyzet megszűnésével hogyan tudják visszacsábítani a vendégeket a térségbe. Cél, hogy meggyőzzék a turistákat a foglalás későbbi időpontra történő áttételéről. Alternatívaként egy egész évben szabadon felhasználható utalványt is felkínálnak a számukra.

Mint mondta, a turizmusban érdekeltek számára a legfőbb kérdés most az, hogy meddig fog a kialakult helyzet tartani. Teóriája szerint május végén megkezdhetik a munkát, nyárra pedig valamelyest visszatér a turizmus a rendes kerékvágásba.

– Bízom benne, hogy a nyarunkat meg tudjuk menteni – tekintett derűlátóan az év második felére, azt remélve, hogy júliusban, augusztusban már megélénkül a térség vendégforgalma.

Fotó: Hegedűs Éva0

Közel hatvanezer kötetet leltároz a Városi Könyvtár

Harencsár László (Fotó: Hegedűs Éva)

Harencsár–mesével ringathatod álomba gyermeked