Connect with us

Egészségügy

Ezer maszkot készítenek a békésszentandrási szorgos kezek

A Valami kézműves csoport kezdeményezésére közel harmincan fogtak össze, hogy a maguk módján segítsenek a járványveszély idején. Az önkormányzat több tagjának és magánszemélyeknek a felajánlásaiból textilanyagot, gumit vásároltak, amelyek a szájmaszk alapanyagául szolgálnak. Mivel az országos tendenciához hasonlóan a településen is rendkívül nehéz beszerezni az egyik leghatékonyabbnak mondott védőeszközt, úgy döntöttek, kezükbe veszik az ügyet, majd kiosztják a házilag készült termékeket a legveszélyeztetettebb korosztály körében.

Farkasné Sinka Dóra, a közösség egyik aktív tagja elmondta, a tervezés hosszabb időt vett igénybe, mivel korábban nagyon sok álhírrel találkoztak a textilmaszkokkal kapcsolatban. Végül egy gyógyszerész szakember meggyőzte őket a védőeszköz hatékonyságáról, ami végérvényesen felgyorsította a folyamatot.

– Volt, aki alapanyagokkal segített bennünket, míg másokra a toborzásban, szervezésben vagy éppen a szabásminta leírásában számíthattunk. Mindenki gyorsan megtalálta a csapatban a helyét, és olajozottan működött a gépezet. Arra is odafigyeltünk, hogy minél kevesebb kézen menjenek keresztül a szükséges eszközök, hogy ezzel is minimálisra csökkentsük a kockázatot – avatott be az elmúlt napok eseményeibe a maszk mintájának ötletgazdája, akinek nem mellesleg dolgozó nőként „home office-ban”, kétgyermekes édesanyaként pedig a „home schoolban” helyt kell állnia.

Virág Sándorné ötlete mellé közel harmincan sorakoztak fel, akiket elsősorban a segíteni akarás vezérelt. Ezt erősíti, hogy sokan a nevüket sem hozták nyilvánosságra, hanem csendben, inkognitóban tették a dolgukat. Ez mostanra mindössze annyiban módosult, hogy a lakosság kérésének eleget téve többen vállalták, hogy készítenek egy szájmaszkos szelfit, s az ebből összeállított kollázst közzéteszik.

– Egy olyan fiatalról van tudomásom, akinek külföldről hazafelé jövet pozitív lett a tesztje. Őt jelenleg Budapesten, kórházban kezelik. Emellett több lakosunk is karanténban van, részben azért, mert koronavírussal érintett országból tértek haza, részben pedig azért, mert kamionosként több országban megfordultak. Akadt olyan személy is, aki influenzás tüneteket produkált, majd a vizsgálatokat követően kiderült, hogy nem érintett a betegségben. Ettől függetlenül tartok tőle, hogy a jó idő és a felpezsdülő turizmus fokozza a veszélyt, hiszen ha nagyobb a fluktuáció, megnő a fertőzés esélye is – adott helyzetképet a járványügyről Sinka Imre polgármester.

Elmondta, első lépésként 800 darab arcmaszkot vásárolt az önkormányzat, amelyek a 70 év feletti lakosokhoz kerültek. A folytatást a civil összefogás jelenti, amelynek révén a 65-70 év közötti idősek is védettséget élvezhetnek.

Mint megtudtuk, alig egy hét leforgása alatt ötszáz darab szájmaszk került ki az önkéntesek kezei közül, amit eljuttattak az önkormányzathoz. További ötvenet a Polgárőr Egyesület tagjai számára ajánlottak fel, akiknek központilag nagyon kevés állt rendelkezésre. Emellett odafigyelnek a különösen veszélyeztetett rétegre is, vagyis a kereskedőknek, egészségügyi dolgozóknak és a Gondozási Központ munkatársainak is juttatnak a védőeszközből.

Kérik továbbá, hogy aki mindeddig nem tudta beszerezni a szájmaszkot, jelezze az önkormányzat felé. A munka ugyanis nem áll meg, az alapanyagok mennyiségéből kiindulva pedig úgy tűnik, túlteljesítik a vállalt négyjegyű számot.

Népszerű

Varga Viktor (Fotó: Babák Zoltán) Varga Viktor (Fotó: Babák Zoltán)

Még nincs itt a pillanat, az érésre, a nevetésre, a könnycseppre

Színház

Az önkormányzati dolgozók lepakolják a barnakőszenet egy csabacsűdi családi ház udvarán (Fotó: Babák Zoltán) Az önkormányzati dolgozók lepakolják a barnakőszenet egy csabacsűdi családi ház udvarán (Fotó: Babák Zoltán)

Elkezdődött a barnakőszén kiszállítása Csabacsűdön

Közérdekű

Pedagógusképzés – gyermeki, tanulói kompetenciafejlesztés

Oktatás

A békésszentandrási szennyvíztisztító telep jelenleg (Fotó: Babák Zoltán) A békésszentandrási szennyvíztisztító telep jelenleg (Fotó: Babák Zoltán)

Nyáron indulhat a szentandrási szennyvízkezelő fejlesztése

Beruházás

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Connect