Connect with us

Békésszentandrás

A korábbi Vasbolt helyén épül az új piac Békésszentandráson

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

2006-ban lettek lebontva az épületek, majd az akkori önkormányzat, úgy 2007-2008 magasságában a rendezési terven oda álmodta meg a piacteret, nem a mostani területre – mondta egy korábbi beszélgetésünk során Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a jelenlegi piac területén valósul meg a fejlesztés, a következő magyarázatot adta: ezek a pályázatok nagyon gyors lebonyolításúak voltak, így nem volt lehetőség a procedúra véghezvitelére.

– Egy ilyen rendezési terv módosítása nem egyszerű folyamat, mert rengeteg engedélyező hatóság mellett egy legalább egyéves nagyon drága eljárásról van szó, ezért is került ide a piac, mert nem lehet más területre benyújtani a pályázatot, csakis olyanra, ami piactérnek van bejegyezve a rendezési tervben

A TOP keretében jött el a lehetőség a 2016-ban megálmodott piaccsarnok építésére, amire Csabacsűd vezetésével konzorciumban be is adták erre a pályázatot. A végigvitele nem volt egyszerű, hiszen konzorciumos szerződések, kivitelezések sohasem egyszerűek, és itt két önkormányzat elképzeléseit kellett összehangolni.

– Szerencsére Csabacsűddel nagyon jó a viszonyunk, nagyon rugalmasan működött a dolog – jegyezte meg Sinka Imre.

A projekt áthúzódott két cikluson, és most jutottak odáig, hogy februárra át tudták adni a területet a kivitelező Integrál Építő Zrt.–nek. Az árak közben országszerte elszálltak, így azok még második körben is 8 millióval magasabbak lettek, mint a pályázatban szerepel. Ennek kompenzálására benyújtottak forrásigényüket az irányítóhatóság felé.

Elsődleges cél, hogy a helyi gazdálkodóknak, kertbarátoknak egy olyan teret biztosítsanak, ahol a lakosság kulturált körülmények között tud hozzáférni a termékeikhez. Az árusításért helypénzt nem fognak szedni, ezzel is a helyi termelőket szeretnék támogatni. Lesz vizesblokk és iroda is. Felmerült, hogy itt alakítják ki a falugazdász, illetve a közterület-fenntartó irodáját is.

– Eddig a katolikus oldal egy méltatlanul hanyagolt központi területe most újraéled, egy új színfoltja lehet a településnek. Az elmúlt évek fejlesztései többnyire 44-estől délre levő református oldalon realizálódtak. Igaz, hogy a déli oldal mozgalmasabb, de most, hogy az M44-es elviszi a forgalom nagyobb részét, az átjárhatóság az északi és a déli, avagy a katolikus és a református rész között nagyban javult – állapította meg a település polgármestere.

Zárásként a régi piac jövőjéről kérdeztük. Ezzel kapcsolatban az a terv, hogy egy kicsi, de impozáns díszteret alakítsanak ki, ami a későbbiekben közösségi tér szerepét tölthetné be, de a szépítésre is vannak ötletek. Ezek között szerepel szökőkút, de egy kerékpárút, esetleg sétány kiindulópontja is lehetne itt. Hely lenne rá.

Népszerű

Forrás: Youtube Forrás: Youtube

Trianon100 – Kisfilmekkel emlékezik az Opera

Szarvas

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere (Fotó: Babák Zoltán) Babák Mihály, Szarvas város polgármestere (Fotó: Babák Zoltán)

Babák Mihály: Trianon egy olyan seb, ami sohasem fog behegedni, de ügyelnünk kell rá, ne fekélyesedjen el, nehogy az életünkre törjön!

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tizenegy játékos… és egy kutya

Sport

A keddi K4-es Kuli Pistivel (j2) (Forrás: kajakkenusport.hu) A keddi K4-es Kuli Pistivel (j2) (Forrás: kajakkenusport.hu)

Kuli Pistiék mindkét futamban előzték Dombvári Bencéék négyesét

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect