in , ,

Virtuális összekapaszkodást jelenthet az idei verslánc

Rigler Renáta, a Cervinus Teátrum művésze Arany János Pázmán lovag című versét adta elő (Fotó: Cervinus Teátrum FB)
Rigler Renáta, a Cervinus Teátrum művésze Arany János Pázmán lovag című versét adta elő (Fotó: Cervinus Teátrum FB)

A megváltozott körülmények ellenére idén sem hagyták a szervezők elveszni a versmaratont. A 2012-ben útjára indított kezdeményezéssel a településen a költészet napja előtt tisztelegtek, melyet két alkalommal a Cervinus Teátrumban rendeztek meg, azt követően pedig átkerült a Városi Könyvtárba. A koronavírus járvány miatt azonban az intézmény valamennyi programját törölni kényszerült, köztük az egyik kiemelt rendezvényének számító versfolyamot is.

– Egyeztettem dr. Dósa Zsuzsával és Varga Viktorral, és az volt a javaslatunk, hogy színművészeink kezdjenek el egy olyan játékot, melynek keretében felolvasnak egy szívükhöz közelálló verset, és megszólítanak három másik embert. Hasonló mozgalom a néptáncosoknál zajlik, az ún. legényes kihívás. Ha jól szervezzük, elképzelhető, hogy április 11-ig akár országos méretűvé is kinőheti magát – avatott be a részletekbe Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója.

A virtuális verselésnek nincsenek feltételei, mindössze egy online meghívót kell „kézhez kapni”. A költemény ezúttal is szabadon választott, a különbséget csupán az jelenti, hogy a közönség soraiban helyet foglalók tapsa helyett like-ok és megosztások formájában lehet tetszést nyilvánítani.

– A kezdeményezést nagyon jó ötletnek tartom. Korábban is mindig jelen voltam a Cervinus Teátrumban és a könyvtárban is. Engem Timkó János színművész hívott meg, amit megtiszteltetésnek vettem. Életem első videóját készítettem el, ami ugyan nem lett tökéletes, de nem is ez a lényeg. A legfontosabb, hogy egy-egy vers minél több emberhez eljusson, mi pedig egy kicsit más oldalunkról is megmutatkozzunk – véleményezte a nemrégiben útjára indult versláncot Galambos Edit, aki Szarvason kétség kívül a legnagyobb színházkedvelők táborába sorolható.

Mint mondta, a sajnálatos helyzetből adódóan Weöres Sándor: Vers a színházról c. költeményét választotta, amely korábban egy színházi fotókiállítás meghívóján szerepelt. Az elmaradt előadások okozta űrt ezekben a hetekben igyekszik az online közösségi térben pótolni. Ennek egyik eszközét a közzétett versek jelentik. Eddig valamennyit meghallgatta, s örömmel tapasztalta, hogy a fiatalabb korosztály tagjai közül is voltak vállalkozó szellemű verselők.

A lánc már átlépte a település határait. A meghívást olyan neves színművészek is elfogadták, mint Kubik Anna, Őze Áron vagy Balogh Erika, Szemerédi Bernadetthez pedig már többször visszatalált a meghívó. Legutóbb az egyik meghívottja kérésének engedett, és az általa írt verset tolmácsolta.

Elárulta, még írni sem tudott, amikor már farigcsálta saját versikéit, és tollba mondta őket. A költészet iránti rajongása azóta is töretlen.

– A versek, verssorok, rímek rengetegében nem félek semmitől, nem ismerek ellenséget, és végtelen harmóniába kerülök a legtávolabbi múlttal és a jelennel. Éppen ezért boldogan csatlakoztam a Cervinus Teátrum kezdeményezéséhez. Hiszem, hogy képesek leszünk általa összekötni a fiatalabb és idősebb generációkat, különösen most, ebben a válsághelyzetben, amikor fizikailag ugyan elszigetelődve, de a virtualitásnak hála mégis egymásba kapaszkodva próbáljuk átvészelni ezt az időszakot. Az értékes, lélekemelő gondolatok, a nagy költőóriások szavai újra mágikus, felszabadító erővel bírnak. Merjünk elmerülni bennük, bátran olvassunk, mondjunk verseket, s osszuk is meg egymással! Legyünk büszkék a Magyar Költészet remekeire! – üzente a közösségi téren keresztül mindenkinek.

A versek a Cervinus Teátrum közösségi oldalán – cervinusteatrum.hu – is nyomon követhetők és visszanézhetők. Érdekesség, hogy bár valamennyi felvételt házi körülmények között, filtereket és effekteket nélkülözve rögzítették, megtekintésük mégis szárnyal. Ebből kiindulva talán nem túl merész kijelentés, ha azt állítjuk, a versfolyam idén nem időben, hanem virtuális térben lehet maratoni méretű.

Fotó: Babák Zoltán0

A korábbi Vasbolt helyén épül az új piac Békésszentandráson

Karantén idejére: házhoz a könyvet Szarvason