in ,

Sorozatajánló: Unorthodox

Esther Saphiro (Shira Haas) az Unorthodox című sorozatban (Fotó: Netflix)
Esther Saphiro (Shira Haas) az Unorthodox című sorozatban (Fotó: Netflix)

Ma van a magyar holocaust emléknapja. Ebből az alkalomból unortodox módon a Netflix sajátgyártású minisorozatát, a mindössze négy részből álló Unorthodoxot szeretnénk az olvasók figyelmébe ajánlani.

Alapját a williamsburgi szatmári haszid zsidó családból származó Deborah Feldman önéletírása adta.

A film nagy részben New York közepén, pontosabban Brooklyn dróttal körülkerített haszid zsidó negyedében, Williamsburgben kezdődik, majd a történet rendszeresen vissza is tér ide. Itt élnek azoknak az utraortodox, Szatmárnémetit még magyar hazának tekintő haszid zsidóknak a leszármazottai, akik a holocaustot túlélve New Yorkban telepedtek le.

A williamsburgi szatmári haszidok nem használnak okostelefont, a technika modern vívmányait, de azért mindenre találnak megoldást. A férfiak legfőbb feladata a Tóra tanulmányozása. A nők nem tanulhatnak tovább, feladatuk a gyerekek szülése, mert ahogy a filmben a főszereplő, Esther Saphiro (Shira Haas izraeli színésznő alakítja) szájából is elhangzik, hatmillió, a holocaust által elvett lelket kell pótolniuk. Esther Berlinbe menekül ebből a közegből, de az okostelefon segítségével, aminek a használatára a rabbi engedélyt adott, ott is megtalálják.

A film nagyon megosztó. Én nem tudtam abbahagyni, egyben letoltam az egészet, de így járt a feleségem is, akit a második rész végén figyelmeztettem, ha ott nem tud szünetet tartani, akkor végig fogja nézni. Így is lett. Vele lélegzetvisszafojtva én is. Másodszor.

Akinek nincs Netflixe, érdemes regisztrálni az ingyenes időszakba beiktatni az Unorthodox megtekintését.

Fuad Muradov

Fuad Muradov – A vezető legértékesebb eszköze: maga, a csapata!

vízidara és vízi ugróvillás Dr. Jakab Gusztáv képén

Az élővilág törpéi randevúztak Szarvason