in , ,

Ha sárga billegetőről készült már jó kép…

Sárga billegető tojó (Fotó: Kepenyes Balázs)
Sárga billegető tojó (Fotó: Kepenyes Balázs)

Kepenyes Balázs először úgy balra harminc fokkal tűnt fel a látómezőmben a Hunyadi egy hazai mérkőzésén. Nem volt nehéz kiszúrni, mivel egy fényképezőgép volt a kezében, azon egy telezoom, és szemmel láthatólag nagyon rajta volt, hogy elkapjon pillanatokat. A mérkőzés után odamentem hozzá, hogy megmutatná-e, hogy abból a szögből milyen fotókat sikerült lőnie. Ott kezdtünk el beszélgetni, amiből később időnkénti üzenetváltások lettek. Vasárnap rám írt Balázs, hogy mit változtatnék a legutóbbi képén.

Ezen egy veréb ült egy virágzó repce csúcsán. Már a színek eleve lenyűgöztek, de az, hogy egy növény így elbír egy madarat hihetetlennek tűnt. A képnek egyből azt a címet adtam: “ha verébről készült már jó kép…”, de szerencsére megkérdeztünk nálunk hozzáértőbbeket, és kiderült, hogy azon egy sárga billegető tojó látható.

Kepenyes Balázs 16 éves. Békésszentandráson él, itt is járt a Hunyadi János Katolikus Általános Iskolába. Most a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 9. osztályos távtanulója. Kedvence a matek és a sport. Szabadidejében kerékpározik és a fotózásnak hódol.

Balázst kérdeztem a kép elkészültének körülményeiről:

– Igazán a repce és a méhek miatt indultam fotózni. Apukám méhészkedik, így sok időt töltök vele a természetben. Most a repce van terítéken a méheknek. A munka mellett kihasználtam a szabad perceket, így született a fotó.

– Hogy kaptál rá a fotózásra?

–Testvéremnek van egy jó fényképezőgépe, amit keveset használt, ezért én próbáltam hasznosítani. Fokozatosan eltanultam a praktikákat, kikértem a tanácsokat tapasztaltabb fotósoktól. Igyekszem sokat gyakorolni és rutint szerezni.

– Mik a kedvenc témáid?

– Legjobban a természetet szeretem fotózni, de szoktam a barátokról is képet készíteni. Az állatok is kedvenceim, de elég nehéz a megfelelő pillanat megörökítése.

– Merre szoktál fotótémát keresni?

– Szentandráson és környékén. Hobbim a kerékpározás, így szoktam útközben is fotózni. Igyekszem a változatos témák bemutatására. Több-kevesebb sikerrel próbálok új  dolgokat lencsevégre kapni. A hibákból is igyekszem tanulni.

– Mennyi időt töltesz fotózással?

– Változó, körülbelül napi 1-2 óra. Most, hogy hosszabbodnak a nappalok és szépek a naplementék, több a lehetőségem.

Balázs most vélhetően az otthoni táviskolapadban ül, és szorgalmasan figyeli az órai eseményeket. Reméljük, délutánonként lesz ideje kimenni és az édesapjának való segítés mellett lőni pár képet az esti meleg fényekben Szentandrás határáról! Aztán, meg ha újraindul a bajnokság, remélhetőleg ismét találkozunk a Hunyadi meccsein, mert mint elárulta, a természet mellett a sportfotózás is érdekli.

0

Elon Musk Szarvason

Ballagótarisznyák Kitajkáné Szántai Mária igazgató irodájában (Fotó: Babák Zoltán)

Vajda: Ballagás 2020?