in ,

Vajda: Ballagás 2020?

Ballagótarisznyák Kitajkáné Szántai Mária igazgató irodájában (Fotó: Babák Zoltán)
Ballagótarisznyák Kitajkáné Szántai Mária igazgató irodájában (Fotó: Babák Zoltán)

A koronavírus-járvány minden szinten átírta eddigi életünket. Nincs olyan terület, ahol ne kellene újragondolni a munkavégzés módját, legyen az egészségügy, oktatás, vagy bármi.

Az oktatás alig alkalmazkodott az egyik napról a másikra támasztott új elvárásokhoz, máris újabb kihívásokkal kell szembenéznie. Az első a ballagás, majd rögtön utána az érettségik lebonyolítása.

A ballagással kapcsolatban kerestük meg kérdéseinkkel a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium vezetését, ahonnan Mészáros Tünde igazgatóhelyettestől érkeztek a válaszok.

– A járványhelyzetre való tekintettel a ballagások most elmaradnak. Hogy teszik emlékezetessé ezt az alkalmat a búcsúzó diákoknak?

– Nagyon sajnáljuk, hogy az idén a kialakult egészségügyi helyzet miatt az április 30-ára tervezett ballagásunk elmarad, de helyette próbáljuk- az adott keretek között- emlékezetessé tenni a ballagó diákok számára az elmaradt napot. Egy búcsúzó filmet állítunk össze a Körös Televízió segítségével a diákjaink számára. Ez a kisfilm követné azt a kronológiát, ahogyan a ballagást egyébként is megszerveznénk. Iskolalelkészünk, Zahorecz Pál áhítatával indul a “virtuális ballagás”, majd a műsor követi a hagyományokat: búcsúztató beszéd, búcsúzó beszéd, majd az igazgatói beszéd, melynek keretében kiosztásra kerülnek iskolánk legrangosabb  díjai. De nem marad ki a a Vajda szobor megkoszorúzása és a szegecselés sem. Egyelőre ennyit árulhatunk el, de készülünk még egy kis meglepetéssel is a végzőseink számára.

– Tervben van-e egy esetleges pótballagás arra az esetre, ha a vírus okozta helyzet javul, és a kormány enyhít a gyülekezésre vonatkozó korlátozásokon?

– Amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi, június közepén, amikor már mindenki befejezte az érettségi vizsgákat, készülünk egy ünnepélyes bizonyítványosztásra a frissen “érettek” számára. Itt megkapnák tanulóink az érettségi  bizonyítványokat és a díjakat is. Bár ennek nagyon kevés lehetőségét látjuk egyelőre. Amennyiben ezt nem tudjuk megszervezni, szeptemberben a tanévnyitónkra mindenképpen meghívjuk a díjazottakat.

A Vajda igazgatóhelyettese elárulta, a 93 búcsúzó diáknak a szokásos tarisznya mellett egy apró ajándékkal igyekeznek majd még emlékezetesebbé tenni az amúgy is emlékezetes eseményt.

Sárga billegető tojó (Fotó: Kepenyes Balázs)

Ha sárga billegetőről készült már jó kép…

Körösparti Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)

Még soha nem volt ilyen egyszerű művészeti iskolásnak lenni