Connect with us

Oktatás

Még soha nem volt ilyen egyszerű művészeti iskolásnak lenni

Körösparti Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)
Körösparti Ágnes (Fotó: Hegedűs Éva)

A járványidőszakra való tekintettel a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola egyszerűsítette a beiratkozást. A korábbi és új növendékek személyes megjelenés helyett online jelentkezhetnek a meghirdetett tanszakokra. A beiratkozáshoz mindössze a www.chovan.hu internetes portálra kell kattintani, ahol a beiratkozás fülön keresztül bárki néhány perc alatt kitöltheti a szükséges dokumentumokat.

Körösparti Ágnes igazgatónő arról tájékoztatott, hogy már tart a visszairatkozás időszaka az intézményben, amely a jelenlegi növendékeket érinti. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy művészeti tanulmányaik folytatásához minden évben jelezniük kell szándékukat az intézmény felé. Ezt a honlapjukon keresztül május 15-ig tehetik meg. Kéri, a határidőt mindenki tartsa be, mert a fennmaradó helyek nagyságrendjét a visszajelentkezések függvényében tudják meghatározni. Az új beiratkozókat május 4. és június 5. között várják.

– Minden tanszakon elindítjuk azokat a tantárgyakat, amelyeket eddig is oktattunk. Így a zeneművészeti tanszakon is lehet minden hangszerre jelentkezni, még a legnépszerűbbekre is. Első helyen említeném a zongorát, gitárt, fuvolát, amelyekre érdemes odafigyelni, mert ezekre a szakokra hamarosan elfogynak a férőhelyek. Így előfordulhat, hogy azokat, akik szeptemberre halasztják a beiratkozást, már nem tudjuk fogadni – avat be a részletekbe az intézményvezető.

Sajnálattal beszélt arról, hogy a rendkívüli helyzet miatt az iskolalátogatásokkal egybekötött hangszerbemutatókat sem tudták megtartani. Áthidaló megoldásként a pedagógusok rövid, 5-10 perces videókat készítettek, amelyben igyekeznek a gyerekekhez közelebb hozni a hangszereket, illetve bemutatni az adott tanszak által kínált lehetőségeket. A hat részből álló sorozat elérhető a Youtube-on, a Szarvasi Kábeltelevízió címszó alatt vagy a művészeti iskola közösségi oldalán.

A képzés részleteiről szólva elmondta, az egyes tanszakok időbeli elfoglaltság tekintetében kisebb különbségek mutatnak. A néptánc, képzőművészet és dráma esetében az egyes alkalmak általában heti 2×1,5 órát vesznek igénybe, az előképzősök diákoknak pedig (1. és 2. osztályosok) heti 2×45 perces órákat tartanak. Zeneművészeti szakoknál a növendékek hetente csoportos elméleti (2×45 perc) és egyéni gyakorlati (2×30 perc) órákat is látogatnak.

– Minél hamarabb lesz a gyermek művészeti iskolás, annál jobb – vélekedett az első lépésekről. – Saját elsőszülött gyermekemmel is sokat beszélgettünk arról, hogy mit vállalunk az iskolai tanulmányok mellett. Természetesen szülőként először én is egy kicsit megijedtem, de két év tapasztalata alapján azt mondom, hogy az a gyermek, amelyik nyitott a művészetekre és hobbiként éli meg, nagyon szívesen fog járni a művészeti iskolába. Ez egy olyan közeg, ahol szárnyalhat a kreativitásuk, és kibontakoztathatják tehetségüket – üzent a még bizonytalankodó családnak.

Hozzátette, a tandíj pontos összegét egyelőre még nem tudják, mivel ezt év elején a fenntartó állapítja meg. Kiindulópontként szolgálhatnak a második féléves tételek, amelyektől az eddigi gyakorlat alapján legfeljebb 10%-ban szoktak eltérni. A részletekről az érdeklődők a honlapon tájékozódhatnak.

Népszerű

Sógornők (Fotó: Babák Zoltán) Sógornők (Fotó: Babák Zoltán)

(Sógor)női sorsok

Színház

Bodonyi Dóra megnyerte a K1 5000-et

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Szarvasi séta a millennium korának polgári Magyarországán

Turizmus

Bodonyi Dóra K1 500-as középfutama után (Fotó: ICF) Bodonyi Dóra K1 500-as középfutama után (Fotó: ICF)

Bodonyi Dóri két, Dombvári Bence egy döntőt megy holnap

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect